Postny lecz smaczny i aromatyczny chleb w multicookierzu
Z pojawieniem się multicookierza wiele osób zaczęło piec chleb samodzielnie, przecież w tym nie ma nic skomplikowanego. Jak wypiec postny chleb w multicookierzu? O tym czytajcie niżej.
Postny chleb w multicookierzu – przepis
Składniki:
- mąka pszenna, przesiewana, gatunku wyższego – 450 g;
- cukier – 40 g;
- filtrowana woda – 250 ml;
- olej roślinny – 25 ml;
- świeże drożdże – 40 g;
- sól.
Przygotowanie
Świeże drożdże rozwodzimy w ciepłej wodzie, wsypujemy cukier, kładziemy sól, podlewamy olej roślinny i dobrze mieszamy, potem dodajemy mąkę i mieszamy. Zostawiamy w przybliżeniu na godzinkę dla podniesienia. Potem kształtujemy kulę i odprawiamy w multicookierz do pojemności, naoliwiony olejem. Zostawiamy na godzinę podchodzić, przy czym na 10 minut można włączyć "Podgrzewanie". Kiedy ciasto porządnie podejdzie, przygotowujemy na "Pieczywie" w ciągu 40 minut. Potem chleb za pomocą plastikowego koszyka akuratnie przewracamy i wypiekamy jeszcze w ciągu 15 minut. Potem chleb wyciągamy i zostawiamy do pełnego oziębienia, przesłoniwszy serwetką.
Postny kukurydziany chleb w multicookierzu
Składniki:
- pszenna mąka gatunku wyższego – 250 g;
- ciepła woda – 300 ml;
- mąka kukurydziana – 250 g;
- świeże drożdże – 30 g;
- sól – 10 g;
- olej roślinny – 50 ml;
- cukier – 45 g.
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy cieplusieńką wodę i mieszamy w niej drożdże, a potem wsypujemy pszenną mąkę. Rzetelnie mieszamy. Potem wsypujemy kukurydzianą mąkę i również mieszamy. Wlewamy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto musi wyjść niezbyt szczelnym, lecz przy tym i do rąk nie musi lgnąć. Nakrywamy pojemność z ciastem serwetką i zostawiamy dla podniesienia. Smarujemy multicookierz olejem i umieszczamy do niego ciasto. Zamykamy multicookierz i w reżimie "Pieczywo" zostawiamy na 40 minut. Potem chleb przewracamy za pomocą kontenera-parowaru, znów umieszczamy do czary i przygotowujemy jeszcze 10 minut. Po tym już chleb ostatecznie wyciągamy, zostawiamy do oziębienia, a potem już kroimy.
Postny żytni chleb w multicookierzu
Składniki:
- mąka przesiewana gatunku wyższego – 600 g;
- mąka żytnia – 250 g;
- suche drożdże – 10 g;
- woda – 500 ml;
- rafinowany olej słonecznikowy – 40 ml;
- cukier – 30 g;
- sól.
Przygotowanie
Cukier i drożdże rozwodzimy w ciepłej wodzie. Kiedy masa trochę postoi dodajemy mąkę, którą przesiewamy i mieszamy. Również kładziemy sól, wlewamy olej roślinny i mieszamy ciasto. Zostawiamy go dla podniesienia na godzinkę. Potem odprawiamy do czary, naoliwionej olejem. Na reżimie "Podgrzewanie" wytrzymujemy 15 minut. Potem ten reżim odłączamy, dajemy ciastu postać w ciągu 40 minut. Potem wstawiamy program "Pieczywo" i wypiekamy żytni chleb z jednej strony 60 minut. Potem akuratnie przewracamy i z innej strony wypiekamy jeszcze 40 minut. Ostudzamy go, kroimy kawałeczkami i podajemy do stołu.