Postny lecz smaczny i odżywczy jadłospis na każdy dzień
Przypomnimy, że przepisy postnego jadłospisu na każdy dzień nie muszą zawierać mięsa, ryby, wyrobów mleczarskich i jajek. To znaczy, że dla przygotowania potraw wykorzystują się produkty tylko roślinnego pochodzenia. W oddzielne dni ryba jednak jest pozwolona, lecz to lepiej uściślić w prawosławnym kalendarzu. Dobrze, że teraz łatwo można znaleźć dużo namiastek zwierzęcych produktów, na przykład: mleko jest sojowe i kokosowe, postny majonez, mnóstwo rodzajów olejów roślinnych.
Warianty wzorowego, smacznego, postnego jadłospisu na każdy dzień
Jadłospis na poniedziałek:
- Śniadanie: kukurydziana kasza z bakłażanami, kawą.
- Obiad: grochówka, sałata marchwiowa z pomarańczami.
- Podwieczorek: mleko owsiane, herbatnik galetny.
- Kolacja: zapiekanka ziemniaczana z grzybami, winegret.
Jadłospis na wtorek:
- Śniadanie: zrazy marchwiowe z rodzynkami, herbata.
- Obiad: kapuśniaki z grzybami, kasza perłowa z warzywami.
- Podwieczorek: galareta, jabłko.
- Kolacja: grochowe piure, kabaczki zapiekane z pomidorami.
Jadłospis na środę:
- Śniadanie: dranki, kawa.
- Obiad: barszcz z fasolą, zrazy ziemniaczane z grzybami.
- Podwieczorek: mleko kokosowe, banan.
- Kolacja: kapusta duszona z grzybami, kalmary smażone z cebulą.
Jadłospis na czwartek:
- Śniadanie: kasza manna z konfiturą, herbata.
- Obiad: zupa gryczana, pierogi z kapustą.
- Podwieczorek: herbatnik postny, herbata.
- Kolacja: pilaw z grzybami, sałata z morskiej kapusty.
Jadłospis na piątek:
- Śniadanie: ryż z warzywami, kawą.
- Obiad: zupa ogórkowa, sałata z fasoli z orzechami.
- Podwieczorek: jagodowy sorbet, pomarańcza.
- Kolacja: pierogi z ziemniakiem, sałata z kapusty, jabłka i marchwi.
Jadłospis na sobotę:
- Śniadanie: owsianka z suszami, herbata.
- Obiad: zupa lobio, surówka z krewetkami.
- Podwieczorek: cytrynowo-marchwiowy keks, herbata.
- Kolacja: ragu warzywne, sałata grecka bez sera.
Jadłospis na niedzielę:
- Śniadanie: kasza pszenna z dynią, kawą.
- Obiad: zupa grzybowa, kawior buraczkowy z czosnkiem.
- Podwieczorek: kisiel jagodowy, susze.
- Kolacja: soczewica z cebulą i marchwią, kiszona kapusta.
Jadłospis na postny tydzień na każdy dzień musi zawierać niemało potraw z bobowych, grzybów i z dodaniem orzechów, ponieważ właśnie w nich mieści się duża ilość białek, takich koniecznych organizmowi do życia.
Zazwyczaj ważne przygotować pokarm smacznie i syto, dlatego pięknie podejdą kasze z różnymi dopełnieniami: grzybami, warzywami, sosami. Również można wykorzystać różne sposoby przygotowania. Na przykład zwyczajny ziemniak można nie tylko ugotować, a jeszcze i zapiec w rękawie, w doniczce, czy posmażyć i zrobić go chrupiącego.
Ważną rolę w żywieniu podczas stanowiska zajmują warzywa, owoce i natka. Przecież one dają organizmowi potrzebną ilość witamin i mikroelementów. Lecz do tego należy postarać się po minimum stosować do nich termiczną obróbkę, żeby cała ta korzyść, o której mówimy, pozostała wewnątrz i udzieliła się nam z pokarmem. Dobrym i wygodnym wariantem są zamrożone warzywa i owoce.
Cukierki, torty, ciastka i inne desery bez których nie mogą obejść się łakomczuchy, również można przygotowywać w postnym wariancie, tak jajka łatwo zamienia banan, mleko krowie zamieniamy na kokosowe, a olej śmietankowy na roślinny.
Poza tym wśród dnia, czy po kolacji można rozkoszować się suszami i orzeszkami. One mimo to, że są bardzo smaczne, tak jeszcze i dosyć kaloryczne, toż z lekkością pomogą sprawić się z odczuciem głodu.
Również świetnymi namiastkami mięsa i ryby będą owoce morza. Kalmary, krewetki, raki nie stosują ani do mięsa, ani do ryby, toż dozwolone tym, co pości.
W postny jadłospis obowiązkowo należy włączać pierwsze gorące potrawy, ponieważ one dobrze nasycają i łatwo przyswajają się organizmowi. I główne pamiętać - chociaż potrawy na waszym stole i postne, lecz nie warto nimi nadużywać się.