Postny sypki pilaw w multicookierze

postny pilaw w multicookierze

Są ludzie, którzy nie używają mięsa, jednak to nie oznacza, że należy całkiem głodować, czy jeść tylko surowe warzywa i kasze na wodzie. Proponujemy przepisy postnego pilawu w multicookierze, które pozwolą urozmaicać wasz jadłospis w dowolną porę roku.

Postny pilaw z grzybami w multicookierze

Składniki:

  • grzyby – 305 g;
  • ryż – 355 g;
  • marchew – 75 g;
  • cebula – 45 g;
  • olej roślinny – 55 ml;
  • przyprawy.

Przygotowanie

Cebulę i marchew oczyszczamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Grzyby opłukujemy i szatkujemy cienkimi płytami. Ryż porządnie przemywamy do przejrzystości wody kilka razy. W naczynie multicookierza nalewamy olej, rzucamy cebulę i rumienimy do przejrzystego stanu na "Dopalanie" się. Potem dodajemy marchew i grzyby. Dalej wykładamy równą warstwą ryż, przyprawiamy przyprawami i zalewamy wszystko zimną wodą. Wybieramy "Pilaw" i przygotowujemy potrawę do dźwiękowego sygnału.

Postny pilaw z warzywami w multicookierze

Składniki:

  • ryż suchy – 355 g;
  • woda – 705 ml;
  • marchew – 85 g;
  • cebula – 65 g;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • przyprawy;
  • olej roślinny – 35 ml;
  • kurkuma – według smaku;
  • słodki pieprz – 105 g.

Przygotowanie

Przed tym jak zacząć przygotowywać postny pilaw w multicookierze , przygotowujemy wszystkie składniki. Cebulę i marchewkę czyścimy, drobno kroimy, a bułgarski pieprz szatkujemy prążkami. Naczynie multicookiera smarujemy olejem, wykładamy przygotowane warzywa, przyprawy, mieszamy i włączamy "Pieczywo" na 30 minut. Po tym dodajemy oczyszczone ząbki czosnku i zasypujemy przemyty ryż. Zalewamy wszystko zimną wodą i przygotowujemy potrawę w odpowiednim programie do sygnału. Gotowy pilaw wychodzi nieprawdopodobnie aromatycznym, sypkim i bardzo smacznym.

Przepis postnego pilawu z pigwą w multicookierze

Składniki:

  • biały suchy ryż – 305 g;
  • pigwa – 2 szt.;
  • cebula – 85 g;
  • marchew – 105 g;
  • berberys – według smaku;
  • przyprawy i przyprawa do pilawu;
  • świeża natka – dla ozdoby;
  • olej roślinny;
  • woda – 355 ml.

Przygotowanie

Ryż kilka razy przemywamy rękami, aż woda nie stanie się absolutnie przejrzystą. Potem wsypujemy grysik do rondla, oparzamy wrzątkiem i zaparzamy w ciągu kilku minut. Nie tracąc czasu obrabiamy wszystkie warzywa, a potem kroimy je: marchew – cieniutką słomką, a cebulę – kostkami. W naczynie multicookiera nalewamy olej, rozgrzewamy go i rzucamy najpierw cebulę. Rumienimy ją na "Pieczywie" do przejrzystego stanu, a potem dodajemy marchew i obsmażamy do miękkości. Pigwę przemywamy, do sucha wycieramy ręcznikiem i kroimy malutkimi kostkami. Wykładamy do warzywnego obsmażenia przemyty ryż, wyrównujemy go łyżką i z góry zawieramy pigwę. Przyprawiamy potrawę suszonym berberysem, solimy według smaku i rzucamy przyprawę dla pilawu. Zalewamy zawartość gorącą wodą i przygotowujemy potrawę w ciągu 35 minut, wybrawszy na wyświetlaczu program "Pilaw". Podajemy gotowe danie na gorąco, ubrawszy za pragnieniem posiekaną świeżą natką.

Postny pilaw z suszami w multicookierze

Składniki:

  • ryż sparzony – 195 g;
  • marchew – 55 g;
  • suszone śliwki suche, suszona morela, rodzynki, daktyle – według smaku;
  • olej roślinny;
  • berberys, krokus.
  • przyprawy.
  • postny pilaw w multicookierze z suszami

Przygotowanie

Susze rzetelnie przemywamy, oparzamy stromym wrzątkiem i zostawiamy dla nacieku na pewien czas. Dalej suszoną morelę i suszone śliwki kroimy cienkimi prążkami. Marchew czyścimy i kroimy laskami. W naczynie multicookiera nalewamy olej roślinny i rzucamy marchew. Ryż przemywamy i wsypujemy równą warstwą nad warzywami. Dodajemy susze, solimy i rzucamy przyprawy. Zalewamy wszystko gorącą wodą i z lekka mieszamy zawartość. Wstawiamy program "Pilaw" i czekamy dźwiękowego sygnału gotowości.

 
Powiązane artykuły:
Postny lecz smaczny i aromatyczny chleb w multicookierzu
Nie sekret, że pieczywo w multicookierzu zawsze wychodzi udanym. Nawet chleb można wypiec z jego pomocą. Dalej opiszemy trzy bardzo ciekawe warianty podobnego pieczywa, po przepisach, adaptowanych specjalnie dla dotrzymania postnego jadłospisu.
Kurzy bulion w multikukierzu
Dzięki niektórym opcjom multicookiera, potrawy w nim wychodzą bardzo smacznymi! Na przykład kurzy bulion można przygotować absolutnie bez trosk i otrzymać niezrównaną, przejrzystą i koniecznie aromatyczną potrawę.
Aromatna i soczysta ryba pod marynatą w multicookierzu
Szalenie smaczną potrawę można zbudować w multicookierzu na podstawie absolutnie niedrogiej rybki! Dalej opowiemy jak zrobić dziwną aromatyczną marynatę dla potrawy i zaproponujemy warianty przygotowywania świetnego głównego dania.
Jak przygotować soczystą indyczkę w multicookierze?
Proponujemy po nowemu spojrzeć na zwyczajne przepisy przygotowania ptaka. Opowiemy jak przygotować indyczkę, wykorzystując multicookierz. Potrawy opisane dalej wychodzą absolutnie niepodobnymi do zwykłych dań.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty