Postny sypki pilaw w multicookierze

Są ludzie, którzy nie używają mięsa, jednak to nie oznacza, że należy całkiem głodować, czy jeść tylko surowe warzywa i kasze na wodzie. Proponujemy przepisy postnego pilawu w multicookierze, które pozwolą urozmaicać wasz jadłospis w dowolną porę roku.
Postny pilaw z grzybami w multicookierze
Składniki:
Przygotowanie
Cebulę i marchew oczyszczamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Grzyby opłukujemy i szatkujemy cienkimi płytami. Ryż porządnie przemywamy do przejrzystości wody kilka razy. W naczynie multicookierza nalewamy olej, rzucamy cebulę i rumienimy do przejrzystego stanu na "Dopalanie" się. Potem dodajemy marchew i grzyby. Dalej wykładamy równą warstwą ryż, przyprawiamy przyprawami i zalewamy wszystko zimną wodą. Wybieramy "Pilaw" i przygotowujemy potrawę do dźwiękowego sygnału.
Postny pilaw z warzywami w multicookierze
Składniki:
- ryż suchy – 355 g;
- woda – 705 ml;
- marchew – 85 g;
- cebula – 65 g;
- czosnek – 4 ząbki;
- przyprawy;
- olej roślinny – 35 ml;
- kurkuma – według smaku;
- słodki pieprz – 105 g.
Przygotowanie
Przed tym jak zacząć przygotowywać postny pilaw w multicookierze , przygotowujemy wszystkie składniki. Cebulę i marchewkę czyścimy, drobno kroimy, a bułgarski pieprz szatkujemy prążkami. Naczynie multicookiera smarujemy olejem, wykładamy przygotowane warzywa, przyprawy, mieszamy i włączamy "Pieczywo" na 30 minut. Po tym dodajemy oczyszczone ząbki czosnku i zasypujemy przemyty ryż. Zalewamy wszystko zimną wodą i przygotowujemy potrawę w odpowiednim programie do sygnału. Gotowy pilaw wychodzi nieprawdopodobnie aromatycznym, sypkim i bardzo smacznym.
Przepis postnego pilawu z pigwą w multicookierze
Składniki:
- biały suchy ryż – 305 g;
- pigwa – 2 szt.;
- cebula – 85 g;
- marchew – 105 g;
- berberys – według smaku;
- przyprawy i przyprawa do pilawu;
- świeża natka – dla ozdoby;
- olej roślinny;
- woda – 355 ml.
Przygotowanie
Ryż kilka razy przemywamy rękami, aż woda nie stanie się absolutnie przejrzystą. Potem wsypujemy grysik do rondla, oparzamy wrzątkiem i zaparzamy w ciągu kilku minut. Nie tracąc czasu obrabiamy wszystkie warzywa, a potem kroimy je: marchew – cieniutką słomką, a cebulę – kostkami. W naczynie multicookiera nalewamy olej, rozgrzewamy go i rzucamy najpierw cebulę. Rumienimy ją na "Pieczywie" do przejrzystego stanu, a potem dodajemy marchew i obsmażamy do miękkości. Pigwę przemywamy, do sucha wycieramy ręcznikiem i kroimy malutkimi kostkami. Wykładamy do warzywnego obsmażenia przemyty ryż, wyrównujemy go łyżką i z góry zawieramy pigwę. Przyprawiamy potrawę suszonym berberysem, solimy według smaku i rzucamy przyprawę dla pilawu. Zalewamy zawartość gorącą wodą i przygotowujemy potrawę w ciągu 35 minut, wybrawszy na wyświetlaczu program "Pilaw". Podajemy gotowe danie na gorąco, ubrawszy za pragnieniem posiekaną świeżą natką.
Postny pilaw z suszami w multicookierzeSkładniki:
- ryż sparzony – 195 g;
- marchew – 55 g;
- suszone śliwki suche, suszona morela, rodzynki, daktyle – według smaku;
- olej roślinny;
- berberys, krokus.
- przyprawy.

Przygotowanie
Susze rzetelnie przemywamy, oparzamy stromym wrzątkiem i zostawiamy dla nacieku na pewien czas. Dalej suszoną morelę i suszone śliwki kroimy cienkimi prążkami. Marchew czyścimy i kroimy laskami. W naczynie multicookiera nalewamy olej roślinny i rzucamy marchew. Ryż przemywamy i wsypujemy równą warstwą nad warzywami. Dodajemy susze, solimy i rzucamy przyprawy. Zalewamy wszystko gorącą wodą i z lekka mieszamy zawartość. Wstawiamy program "Pilaw" i czekamy dźwiękowego sygnału gotowości.