Potrawy z buraka dla dzieci
Burak zazwyczaj zaczynają wprowadzać do dziecięcego pokarmu w przybliżeniu od pierwszego roku. A oto, żeby po maksimum zachować w tym warzywie wszystkie witaminy, najlepiej ugotować go w parowarze. Poznajmy najprostsze przepisy przygotowania buraka dla dziecka.
Zupa z burakiem dla dziecka
Składniki:
- burak – 1 szt.;
- ziemniak – 2 szt.;
- czosnek – 1 ząbek;
- jajko – 1 szt.;
- śmietana – za pragnieniem;
- woda – 500 ml;
- koper - 1 gałąź;
- bobkowy listek – 1 szt.;
- sól.
Przygotowanie
Burak i ziemniak rzetelnie myjemy, kładziemy do rondelka, zalewamy gorącą, gotowaną wodą i gotujemy w ciągu godziny na słabiutkim ogniu. Gotowe warzywa ostudzamy i łuszczymy. Potem ziemniak kroimy kostkami, a burak trzemy na dużej tarce. Jajka gotujemy, czyścimy i kroimy na malutkie kawałeczki. Po tym nalewamy do niewielkiego rondla wodę, udowadniamy do wrzenia, solimy według smaku i wykładamy burak.
Przy następnym gotowaniu się dodajemy ziemniak i bobkowy listek. Przez 5 minut rzucamy jajka, rozdrobniony czosnek i koper. Znów udowadniamy wszystko do wrzenia i zdejmujemy rondelek z ognia. Gotowy dziecięcy barszcz rozlewamy na talerze i zaprawiamy oliwą. Jeśli waszemu bobasowi już wypełniło się 1,5 roku, możecie dodać trochę śmietany, czy jogurtu bez dokładek.
Przepis buraczkowych kotletów dla dzieciSkładniki:
- burak – 2 szt.;
- cebula – 0,5 szt.;
- mąka – 1 łyżka;
- kurze jajko – 1 szt.;
- olej roślinny.
Przygotowanie
Buraka myjemy i gotujemy w rondelku, albo przygotowujemy w parowarze. Gotowy ziemny płód i cebulę czyścimy i rozdrabniamy za pomocą blendera, czy maszynki do mięsa. W masę, co wyszła, roztłukujemy jajko i mieszamy. Potem wsypujemy trochę mąki, znów mieszamy, trochę solimy, formujemy buraczkowe kotlety i zapiekamy w przybliżeniu w ciągu 15 minut w rozgrzanym piecyku przy temperaturze 180 stopni.