Potrawy z dyni dla dzieci

potrawy z dyni dla dzieci

Dynia – słodkie, lecz bardzo pożyteczne warzywo. Ta basztanowa kultura jest źródłem pożytecznych substancji. Umocnienie ośrodka krążenia, normalizacja snu i zamiennych procesów, poprawa wzroku i motoryki żołądkowego traktu – oto czym jest pożyteczna dynia dla dzieci.

Żeby dziecko pokochało ten pomarańczowy płód, częstować dynią należy ze wczesnego dzieciństwa. Z niej można przygotować dużą ilość potraw: i pierwsze, i drugie, i ukochany wszystkim bobasom deser! Młode mamy często stawiają pytanie: jak przygotować dynię dla dziecka, żeby i smacznie było, i korzyść zachowała się?

Piure z dyni dla dziecka

Dla dziecka do roku ten płód przygotowują pod postacią piure. Najprawdopodobniej bobas nie zrezygnuje posmakować niezwykłym smakiem.

Składniki:

  • dynia - 50 g.

Przygotowanie

Dynię myją, czyszczą i kroją na niewielkie kawałeczki. Zalewają wodą i stawiają na płytę. Ile gotować dynię dziecku? Gotowość warzywa wyznacza się nożem: kiedy kawałeczki staną się miękkimi, ogień można zgasić. Gotowanie zajmie w przybliżeniu 30 minut. Potem za pomocą blendera dynię rozdrabnia się w piure.

Kasza z dynią dla dzieci

Najlepsze śniadanie – to kasza, co daje ładunek energii waszemu dziecku dla nowych odkryć. Dlaczego nie przygotować jej z dynią?

Składniki:

  • dynia - 150 g;
  • kasza (ryżowa, jaglana czy manna) - 50 g;
  • mleko - 0,5 szklanki;
  • woda - 1 szklanka;
  • masło - 15 g;
  • cukier - 1 łyżka;
  • sól - na koniuszku noża.

Przygotowanie

Dynię czyścimy, przemywamy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Zalewamy ją wrzątkiem, cukrujemy i gotujemy blisko 15 minut, nakrywszy przykrywką. Potem mieszamy dynię z mlekiem i kaszą, gasimy jeszcze w ciągu 20 minut, mieszając. Wyłączywszy płytę kładziemy do gotowej kaszy sól i olej.

Bardzo smaczna kasza dla najlepszego bobasa jest gotowa!

Zupa z dyni dla dzieci

Jaskrawa i apetyczna pierwsza potrawa z dyni ucieszy waszą okruszynę świetnym smakiem. Lecz niedoświadczonym mamusiom nie wiadomo jak gotować dynię dziecku dla zupy. Doprowadzony niżej przepis będzie przepiękną pomocą.

Składniki:

  • dynia - 150 g;
  • marchew - ½ ziemnego płodu;
  • ziemniak - 1 szt.;
  • olej słonecznikowy czy oliwny - 1 łyżka;
  • woda – 500 m;
  • sól - szczypta.

Przygotowanie

Rondel z wodą postawcie na ogień. Oczyśćcie warzywa od skórki i umyjcie je. Pokrójcie dynię i ziemniak na drobne kostki, a marchew natrzyjcie na tarce. We wrzącą wodę odprawcie wszystkie warzywa i gotujcie na średnim ogniu 30 minut. Rozdrobnijcie zupę za pomocą blendera, osólcie i dodajcie olej. Już czas dla przedstawienia!

Racuszki z dyni dla dzieci

Ucieszcie brzdąca malutkimi "słonkami" – racuszkami z dyni. Zwłaszcza potrawa podchodzi dla malutkich kapryśników, którzy nie lubią tego słonecznego płodu: w racuszkach oni nie zauważą dyni.

Składniki:

  • dynia - 200 g;
  • kefir - 2 szklanki;
  • mąka - 150 g;
  • jajko - 1 szt.;
  • woda - 0,5 l;
  • cukier - 2 łyżki;
  • sól - na koniuszku noża.

Przygotowanie

Dynię należy oczyścić, umyć i natrzeć na tarce. Kefir należy zmieszać z jajkiem i mąką tak, by nie zostawało grudek. Dodać dynię, cukier, sól i znów mieszać. Racuszki smażą na oleju roślinnym. Przy przedstawieniu polać śmietaną.

Zapiekanka z dyni dla dzieci

Malutki smakosz nie zrezygnuje posmakować kawałeczkiem apetycznej zapiekanki z dyni! Przynieście jemu to zadowolenie, przygotowawszy potrawę na śniadanie, czy na deser.

Składniki:

  • dynia - 1 szt. średniego rozmiaru;
  • jajko - 2 szt.;
  • śmietanka – 200 ml;
  • masło - 50 g;
  • cukier - 2 łyżki;
  • paniery suchary - 2 łyżki;
  • sól i cukier według smaku.
  • raczuszki z dyni dla dzieci

Przygotowanie

Oczyścicie dynię od skórki i nasienia i pokrójcie na niewielkie kawałeczki. Jajka zbijcie ze śmietanką, solą i cukrem. Formę dla zapiekania naoliwcie olejem i posypcie panierami sucharami. Wyłóżcie dynię do formy i zalejcie zbitymi jajkami. Zapiekanka piecze się w nurcie 30-35 minut przy temperaturze 200°С.

Przygotowujcie potrawy z dyni 2-3 razy w tygodniu, nie częściej, ponieważ zza dużej zawartości karotenu może rozwinąć się żółtaczka karotenu. Żeby uniknąć alergii na dynię u dziecka, wprowadzacie ten produkt z 6 miesięcy i małymi porcjami, uważnie śledząc za reakcją.

 
Powiązane artykuły:
Jabłkowe piure dla dziecka do roku
Jabłko – jeden z pierwszych owoców, z którym zapoznają bobasa. Znajomość zaczyna się do 2 miesięcy z jabłkowego soku. A już do 4-5 miesięcy bobasowi można przygotować jabłkowe piure. O nim dziś porozmawiamy w naszym artykule.
Piure ze śliwy dla dziecka do roku
Owocowe piure mamy zazwyczaj zaczynają dawać bobasom od 5-6 miesięcy. Dla pierwszego pokarmu zazwyczaj biorą jabłka, grusze i śliwy. O piure ze śliwki dziś porozmawiamy. Czytajcie rady i róbcie smaczny i bardzo pożyteczny pokarm dla dziecka.
Jak przygotować warzywne piure dla dziecka do roku?
Wprowadzenie produktów do racji bobasa – proces znajomy każdej mamie. Piure dla dziecka robią ze sprawdzonych produktów i wprowadzają do racji zazwyczaj na 5-6 miesiącu życia. Dziś opowiemy jak przygotować warzywne piure dla waszego bobasa.
Zupy dla dzieci do roku
Zupy – bardzo ważna i pożyteczna część racji bobasów. Zwyczajnie, dzieciom do roku nie podejdzie dorosła zupa. W naszym artykule opowiemy o regułach przygotowania pierwszych potraw dla bobasów i damy kilka przepisów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty