Potrawy z królika dla dzieci

potrawy z królika dla dzieci

Mięso królika należy do dietetycznych produktów. W nim mieści się dużo białka i minimum cholesterolu i tłuszczów. Królicze mięso jest najbogatsze według mineralnego i witaminowego składu, w porównaniu do innych rodzajów mięsa. Dzięki temu ono jest produktem co często spotyka się w racji u zdrowych dzieci i u tych, kto wymuszony dotrzymywać się dietetycznego trybu odżywiania.

Jak przygotować królika dla dziecka?

Podstawą wszystkich przepisów z królika dla dzieci zgłasza się mięso, a toż ważne poprawnie obrobić jego przed przygotowaniem. Ponieważ królik nie przygotowuje się całkiem, jego tuszę trzeba obrobić i dobrze przemyć. Czasami królicze mięso może mieć specyficzny zapach. Po to, żeby jego posprzątać i zrobić najlepsze mięso jeszcze miększe, jego trzeba zamarynować, czy wymoczyć w wodzie w ciągu 1-3 godzin.

Mięso można dusić, smażyć, zapiekać w piecyku, czy na otwartym ogniu. Średni czas przygotowania króliczego mięsa składa blisko 30-35 minut. Więcej tego czasu mięsa trzymać nie należy, ponieważ ono staje się szorstkim.

Zupa z królika dla dziecka

Składniki:

  • mięso królika – tylna część tuszy;
  • ziemniak – 8 szt.;
  • ryż – 50 g;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • sól, masło i natka.

Przygotowanie

Dla przygotowania zupy z królika dla dziecka należy przemyć tylną część tuszy królika i postawić go w rondlu z wodą na ogień. Mięso gotujemy blisko 40 minut. Po tym jego należy dostać i pokroić na drobne kawałeczki. Mięso bez kości znów wracamy do rondla, śladem odprawiamy pokrojony słomką ziemniak.

Kiedy woda znów zakipi odprawiamy do rondla przemyty ryż. Za 10 minut do końca gotowania dodajemy do zupy co ubezpiecza na oleju marchew z cebulą i solimy według smaku.

Zupę podajemy do stołu ze śmietaną i natką.

Zupa-piure z królika dla dzieci

Składniki:

  • królicze mięso – 200 g;
  • woda – 600 ml;
  • sól.

Przygotowanie

Zupę-piure z królika dla malutkich dzieci przygotowuje się dosyć prosto. Oczyszczone od błony mięso królika odprawiamy do rondla z wodą i gotujemy do gotowości mięsa. Potem jak mięso ugotowało się, jego i bulion co wyszedł, odprawiamy do blendera. Za pragnieniem przez pięć minut po przygotowaniu do mięsnej zupy-piure można dodać trochę ziemniaczanego piure. Solić zupę-piure lepiej przed przedstawieniem na stół.

Kotlety z królika dla dzieci

Składniki:

  • królicze mięso – 1 kg;
  • mleko – 50 ml;
  • szpicel – 100 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • olej roślinny, czy śmietankowy – 1 st. łyżka;
  • chleb – 1 kawałeczek;
  • suchary, sól, pieprz.

Przygotowanie

Dla przygotowania kotletów z królika dla dzieci oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy go przez maszynkę do mięsa. Śladem za mięsem przez maszynkę do mięsa przepuszczamy szpicla i chleba, umaczany do tego w mleku.

W farsz co wyszedł urażamy jajko i dodajemy sól i pieprz według smaku. Z gotowego farszu formujemy kotlety potem obtaczamy je w sucharach. Sformowane kotlety wykładamy na gorącą patelnię z olejem. Obsmażać je należy z dwóch stron do pełnej gotowości. Podawać takie kotlety można z piure, czy kaszą.

Królik duszony w śmietanie

Składniki:

  • mięso królika – połowa tuszy;
  • cebula – 1 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • śmietana – 500 g;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • olej roślinny, sól, ocet.

Przygotowanie

Dla przygotowania królika duszonego w śmietanie dla dziecka należy wymoczyć królika w ciągu 3 godzin w zimnej wodzie, rozwiedzionej z octem. Po tym mięso obsmarowujemy solą i wygniecionym czosnkiem. Zostawiamy jeszcze na 1 godzinę.

Na gorącej patelni i dużym ogniu mięso królika obsmażamy z dwóch stron, tak żeby złapała się motyka. Potem odprawiamy mięso do rondla. Na patelni, gdzie smażył się królik, dodajemy cebulę i marchew. Ich odprawiamy do rondla nad mięsem i z góry polewamy śmietaną.

Rondel nakrywamy przykrywką i stawiamy na płytę. Potem, jak zawartość rondla zakipi, czynimy mały ogień i gasimy królika w ciągu 35 minut.

Wątrobowe kotlety z królika

Składniki:

  • wątroba królika – 300 g;
  • jajko – 2 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • mąka – 1 łyżka;
  • suchary;
  • jak przygotować królika dla dziecka
  • olej roślinny;
  • sól, pieprz, natka.

Przygotowanie

Dla przygotowania kotletów z wątroby królika dla dziecka wątrobę należy zmoczyć w mleku, zawczasu oczyściwszy od błony.

Przygotowaną wątrobę i oczyszczoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. W otrzymaną mieszankę dodajemy krojoną natkę, jajka, sól i pieprz, a potem mieszamy. Jeśli farsz wyszedł płynnym dodajemy trochę mąki.

Łyżką wykładamy kotlety na gorącą patelnię z rozgrzanym na niej olejem. Kotlety obsmażają się z dwóch stron po dwie minuty.

 
Powiązane artykuły:
Pulpieciki dla dzieci – ciekawa potrawa z mięsa
Mięsne pulpieciki – ulubiona i pożyteczna potrawa dla dzieci. Zrobione z nietłustych gatunków mięsa one pięknie uzupełnią i urozmaicają rację dziecka. A robić pulpieciki jest bardzo prosto. W naszym artykule opowiemy jak.
Mięsny suflet dla dzieci
Gotowy mięsny suflet wegług przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna i powietrzna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu.
Mięsny suflet dla dzieci – przepis
Gotowy mięsny suflet według przepisu spodoba się wszystkim dzieciom i dorosłym. W wyniku wychodzi delikatna masa, która idealnie podejdzie do ulubionej potrawy, czy sosu i o wiele smaczniej aniżeli ugotowane mięso.
Niezwykłe smaczne i pożyteczne kotlety dla dzieci
Kotlety – potrawa ulubiona wieloma, w tym i przez dzieci. Lecz zwyczajnie dziecięce kotlety różnią się od dorosłych i ingredientami i sposobem przygotowania. Damy kilka przepisów kotletów dla dzieci, które koniecznie spodobają się smakoszowi.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty