Powrót do przeszłości: 7 przeżytków z czasów PRL-u, które wracają do łask

Młodzież na pewno nie pamięta, jak się żyło za czasów PRL-u, ale nasi dziadkowie przekonują, że były to trudne czasy. Większość ówczesnych rodzin polskich prowadziła podobny tryb życia i miała podobne przyzwyczajenia. Zimą robiło się przetwory, odzież szyto u krawcowej, a na zakupy zabierało się torby bawełniane.

Dziś osoby, które dbają o ekologię, nawołują nas do tego, by zabierać na zakupy wyłącznie torby bawełniane i zrezygnować z kupowania odzieży w sieciówkach. Najlepiej się wybrać do krawcowej, która uszyje coś oryginalnego, coś, co pomoże się wyróżnić z szarego tłumu. Dziś coś, co jeszcze kilka lat temu uważano za przeżytki PRL-u, aktywnie wraca do łask.

1. Torby bawełniane na zakupy

torba

Dziś coraz częściej w sklepach widzimy osoby, które pakują zakupy nie do plastikowych reklamówek, lecz bawełnianych torb. Coraz więcej znanych marek produkuje tego typu torby ze swoim logo. W hipermarketach każdy chętny może kupić sobie taką stylową, ekologiczną torbę, która kosztuje około 3 złote. Jeśli natomiast chodzi o znane marki, to cena takiej torby może sięgać nawet tysiąca dolarów, jak w przypadku Ralph Lauren. 500 dolarów kosztuje torba bawełniana marki DKNY.

Istnieje kilka powodów, dla których warto kupić torbę bawełnianą: po pierwsze jest ekologiczna, po drugie, oszczędzanie. Torba bawełniana, w przeciwieństwie, do plastikowej reklamówki, posłuży ci przez wiele lat, więc jeśli będziesz ją zawsze zabierać ze sobą na zakupy, to nie będziesz musiał wydawać pieniędzy na worki.

2. Ubrania u krawcowej

szycie

Jeszcze jakichś 30 lat temu większość Polaków szyła ubrania u krawcowej. Kiedyś sklepy odzieżowe świeciły pustkami, a kobiety chciały wyglądać pięknie i wyróżniać się z tłumu. Jeśli natomiast chodzi o tkaniny, to sytuacja była nieco lepsza, więc kupujesz tkaninę i idziesz do krawcowej. W tamtych czasach to właśnie dobra krawcowa była w stanie spełnić najskrytsze modowe marzenia swoich klientów.

Dziś ubrania szyte na miarę cieszą się ogromną popularnością. Nie dlatego, że w sklepach brakuje odzieży, a dlatego, że w dzisiejszych czasach niemalże każdemu zależy na oryginalnych stylizacjach, w których nie chodzi pół miasta. Na dodatek odzież w sieciówkach jest niskiej jakości. Do krawcowej można przyjść z własnym projektem albo poprosić ją o uszycie modelu z kolekcji jakiegoś znanego projektanta.

3. Domowe środki czystości

sprzątanie

Jeszcze jakichś kilka lat temu niemalże w każdym polskim domu używało się różnych środków czystości, które się najczęściej kupowało w sklepach. Dziś natomiast coraz więcej osób stawia na domowe środki czystości, sięgając po przepisy swoich matek i babć. Do sprzątania łazienki można używać na przykład octu i sody oczyszczonej, w kuchni doskonale się sprawdza cytryna, soda oczyszczona i sól, a do usuwania plam można stosować wodę utlenioną, kwaśne mleko lub sok z cytryny. I żadnych detergentów.

4. Domowe przetwory

sloiki

Warto zawsze pamiętać o tym, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Przetwory ze sklepu naszpikowane są różnymi konserwantami, barwnikami i polepszaczami smaku. Właśnie dlatego dziś coraz więcej gospodyń domowych ma spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Na dodatek robienie domowych przetworów daje możliwość oszczędzić pieniądze, gdyż dżemy, syropy czy marynaty w sklepach kosztują dość drogo.

5. Daj nowe życie starym rzeczom

recykling

Jak już wspominaliśmy wcześniej, PRL-owskiej sklepy odzieżowe świeciły pustkami, więc kobiety, które niezależnie od okoliczności, zawsze chcą wyglądać zjawiskowo, wykorzystując pomysłowość i wyobraźnię, dawały nowe życie starym rzeczom. Dziś owa tendencja wraca do łask, ponieważ rzeczy w stylu hand made zawsze są unikalne i oryginalne. Co można zrobić ze starych dżinsów? Stylowy plecak, szorty dla syna, spódniczkę dla córki, które na pewno będą się wyróżniać na tle rówieśników. Można także zrobić jakiś oryginalny napis albo haft.

6. Domowe jedzenie

jedzenie

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób na całym świecie rezygnuje ze śmieciowego jedzenia, czyli chipsów, hot dogów, frytek, pizzy, na rzecz zdrowego, domowego jedzenia. A to wszystko dlatego, że dziś większość z nas prowadzi zdrowy tryb życia. Jeśli nawet nie mamy czasu na gotowanie w domu, to wybieramy zakłady gastronomiczne, w których się podaje zdrowe, najbardziej zbliżone w smaku i składnikach jedzenie, podobne do domowego. Niestety nie każdego stać na posiłki w restauracjach i kawiarniach, więc jedyne wyjście to gotowanie posiłków w domu.

7. Szanowanie jedzenia

kuchnia

W czasach PRL-u sklepy spożywcze, podobnie jak sklepy odzieżowe, świeciły pustkami, więc gospodyni domowe musiały się popisać niezłą pomysłowością i przebiegłością, by ugotować z niedużej ilości prostych produktów coś naprawdę wykwintnego i pysznego. Potrafiły z jednego kurczaka przyrządzić kilka fajnych dań. Dziś wraca moda na kulinarny recykling, więc dbamy o to, by jedzenie się nie marnowało. Śmietnik pełen smakołyków obecnie jest raczej rzadkością. Ludzie przestają traktować przyrodę i jej zasoby naturalne przedmiotowo.

 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty