Pożyteczna i aromatyczna zupa z brokuła i kury
Brokuły – przepiękny produkt z ogromną zawartością witaminy С. Jak przygotować zupę z brokuła z kurą dla dzieci? O tym czytajcie niżej.
Zupa piure z brokuła z kurą
Składniki:
- zamrożony brokuły – 200 g;
- cebula – 50 g;
- olej – 10 g;
- ziemniak – 100 g;
- gomółka kury – 200 g.
Przygotowanie
Kurzą gomółkę zalewamy wodą, kładziemy oczyszczoną cebulę, solimy trochę i gotujemy do gotowości. Potem mięso wyciągamy i rozdrabniamy. Kroimy niewielkimi laskami ziemniak i odprawiamy do bulionu. Gotujemy w ciągu 5 minut, potem dodajemy zamrożone brokuły i udowadniamy do gotowości. Dodajemy gotowane mięso, kładziemy masło i blenderem wszystko to piurujemy.
Twarogowa zupa z brokuła i kurą
Składniki:
- topiony ser – 50 g;
- marchew – 30 g;
- świeże brokuły – 150 g;
- kurzy farsz – 200 g;
- ziemniak – 100 g;
- niewielkie jajko – 1 szt.;
- sól;
- natka;
- bulion – 500 ml.
Przygotowanie
W kurzy farsz kładziemy sól, rozdrobnioną natkę i jajko. Porządnie mieszamy i na kwadrans stawiamy do chłodu. Bulion przegotowujemy, zakładamy do niego pulpeciki, pokrojony kawałeczkami ziemniak, naszatkowaną marchew i gotujemy w ciągu 10 minut. Teraz dodajemy brokuły, gotujemy 10 minut, kładziemy tarty ser i udowadniamy do jego pełnego rozpuszczenia. Gotową zupkę można przysypać rozdrobnioną natką.
Przepis zupy z brokuła i kury
Składniki:
- ugotowane kurze mięso – 150 g;
- marchew – 100 g;
- okrągły ryż – 100 g;
- cebula – 120 g;
- sól;
- bulion kurzy – 1 litr;
- brokuły świeże – 200 g.
Przygotowanie
Do gorącego bulionu opuszczamy rozdrobnioną marchew i cebulę, wsypujemy dobrze przemyty okrągły ryż, solimy i gotujemy kwadrans. Teraz dodajemy rozebrane po kwiatostanach brokuły i przygotowujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy rozdrobnione kurze mięso. A teraz zupę można podawać w takim wyglądzie albo za pragnieniem można rozdrobnić blenderem do jednorodnej masy.
Zupa z brokuła i kury dla dziecka
Składniki:
- świeże brokuły – 200 g;
- gomółka kury – 1 szt.;
- naturalne masło śmietankowe – 30 g.
Przygotowanie
Gotujemy gomółkę kury do gotowości. Teraz mięso wyciągamy, a do wrzącego bulionu opuszczamy brokuł, gotujemy 15 minut, dodajemy rozdrobnione mięso, masło i wyłączamy ogień. Dzieciom do roku zupkę solić nie rekomenduje się. Jeśli bobas jest starszy, to gotową potrawę można trochę przysolić. Za pomocą blendera piurujemy zupę z brokuła i kury i podajemy malutkiemu smakoszowi. Smacznego!