Pożyteczna i smaczna herbata z dzikiej róży

herbata z dzikiej róży

Dzika róża – "rekordzista" za treścią witaminy С. W niej mieści się jego więcej aniżeli w rokitniku, cytrynach i czarnej porzeczce.

Jak sparzyć herbatę z dziką różą, teraz dowiadujecie się.

Herbata z dzikiej róży – przepis

Składniki:

Przygotowanie

Taką herbatę można sparzyć i w termosie, i w czajniku. Dlatego płody dzikiej róży rozdrabniamy, zalewamy je wrzątkiem i w ciągu 10 minut nalegamy. Potem obowiązkowo przecedzamy, według smaku kładziemy miód i rozkoszujemy się naturalnym smakiem pożytecznego napoju.

Herbata z dziką różą, głogiem i miętą

Składniki:

  • wrzątek – 1 litr;
  • suszona dzika róża – 40 g;
  • suszony głóg – 40 g;
  • listki mięty – 10 szt.

Przygotowanie

Najpierw rozdrabniamy płody suszonej dzikiej róży w moździerzu albo przemielamy je na maszynce do mięsa, ponieważ właśnie wewnątrz jagody mieszczą się wszystkie pożyteczne substancje. W termos najpierw nasypujemy dziką różę, potem tam odprawiamy głóg i listki mięty. Zalewamy całe to wrzątkiem. Termos szczelnie zamykamy. Nalegamy herbatę w ciągu 6 godzin. Przed użytkiem napój obowiązkowo przecedzamy.

Herbata z dziką różą i jabłkami

Składniki:

  • sucha dzika róża – 50 g;
  • kawałki suszonych jabłek – 10 szt.;
  • cukier.

Przygotowanie

Do termosu nasypujemy dziką różę, rzucamy tam kawałeczki suszonych jabłek. Zalewamy wrzątkiem i na całą noc zostawiamy dla nalegania. A na ranek napój przecedzamy i cukrujemy według smaku.

Herbata z imbirem i dziką różą

Składniki:

  • płody dzikiej róży – 7 szt.;
  • korzeń imbiru – 20 g;
  • jabłko – 1 szt.;
  • miód naturalny – 1 łyżka;
  • laska cynamonu – 1 szt.

Przygotowanie

Jabłko szatkujemy cieniutkimi prążkami. W szklankę umieszczamy rozdrobnioną dziką różę, laskę cynamonu i prążki pokrojonego jabłka. Dodajemy oczyszczony korzeń imbiru, pokrojony kawałeczkami. Zalewamy to wszystko stromym wrzątkiem i w ciągu 20 minut nalegamy. Przed użytkiem można osłodzić herbatę naturalnym miodem.

Herbata z dzikiej róży z rodzynkami i miodem

Składniki:

  • płody dzikiej róży suszone – 40 g;
  • rodzynki – 30 g;
  • korzeń imbiru – 20 g;
  • miód – 1 łyżka;
  • wrzątek – 1 litr.

Przygotowanie

Korzeń imbiru kroimy płytami, umieszczamy do termosu. Tam kładziemy dziką różę, rodzynki. Zalewamy całe to wrzątkiem i kilka godzin nalegamy. Przed użytkiem herbatę przecedzamy, dodajemy miód i dobrze mieszamy.

Jak parzyć herbatę z dziką różą i imbirem?

Składniki:

  • płody dzikiej róży suszone – 50 g;
  • korzeń imbiru – 40 g;
  • woda – 1 litr.

Przygotowanie

Korzeń imbiru czyścimy, kroimy kawałeczkami. Umieszczamy do rondelka. Tam wsypujemy suszoną dziką różę, zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy blisko 10 minut na małym ogniu. Potem wyłączamy ogień, naczynie z herbatą nakrywamy i nalegamy jeszcze blisko godziny.

Herbata z dzikiej róży z kaliną

Składniki:

  • płody suszonej dzikiej róży – 40 g;
  • jagody świeżej kaliny – 40 g;
  • wrzątek – 1 litr.

Przygotowanie

Kalinę z dziką różą umieszczamy do termosu i wlewamy wrzątek. Nalegamy herbatę całą noc. Na ranek pożyteczny napój jest gotowy. Według smaku cukrujemy, czy dodajemy miód.

Herbata z dzikiej róży z porzeczką

Składniki:

  • suszone płody dzikiej róży – 40 g;
  • zamrożona czarna porzeczka – 40 g;
  • pitna woda – 1 litr.

Przygotowanie

Do termosu nasypujemy suszoną dziką różę. Tam dodajemy zamrożone jagody czarnej porzeczki. W zamian zamrożonej porzeczki można śmiało wykorzystać i przetarte z cukrem jagody. Dosyć 1 łyżki stołowej. Zalewamy całe to wrzątkiem, nalegamy blisko 5 godzin. Potem przecedzamy i rozkoszujemy się smacznym, a głównie – bardzo pożytecznym napojem!

Herbata ze świeżej dzikiej róży – przepis

Składniki:

  • świeża dzika róża – 100 g;
  • gotowana woda – 1 litr;
  • miód.

Przygotowanie

Dziką różę dobrze myjemy, a potem zalewamy niegorącą, gotowaną wodą. Stawiamy naczynie z przyszłą herbatą na powolny ogień albo na wodną łaźnię i gotujemy w ciągu 10 minut. Potem herbatę nalegamy w ciągu 12 godzin, przecedzamy, według smaku dodajemy miód.

 
Powiązane artykuły:
Jak suszyć liście porzeczki do herbaty?
Lato - przepiękny czas nie tylko na przeróżne jagodowo-owocowe robienia zapasów, ale i na przygotowanie liści na świetną herbatę. W tym materiale opowiemy, jak poprawnie suszyć porzeczkowe liście.
Jak parzyć świeżą dziką różę?
O korzyści dzikiej róży wiedzą wszyscy, toż często przygotowują go na zapas przez suszenie płodów. A jeszcze często powstaje pragnienie sparzyć napój ze świeżych jagód. Właśnie o tym wariancie wyrobu witaminowego napoju porozmawiamy dalej.
Korzenna herbata latte – przepis
Korzenna herbata latte – to świetny napój na mlecznej podstawie, z rozmaitymi aromatycznymi przyprawami. Dalej opowiemy jak go przygotować samodzielnie, mając w zapasie tylko proste i dostępne składniki.
Imbirowa herbata z cynamonem, która przepięknie tonizuje i wzmacnia immunitet
Imbirowa herbata - pożyteczny napój, który rozluźnia układ nerwowy i wzmacnia immunitet. I dziś rozpatrzymy kilka ciekawych wariantów jego zaparzenia z cynamonem. Poznajemy przepisy i wybieramy swój.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty