Pożyteczna i smaczna herbata z dzikiej róży
Dzika róża – "rekordzista" za treścią witaminy С. W niej mieści się jego więcej aniżeli w rokitniku, cytrynach i czarnej porzeczce.
Jak sparzyć herbatę z dziką różą, teraz dowiadujecie się.
Herbata z dzikiej róży – przepis
Składniki:
- płody dzikiej róży – 30 g;
- woda gotowana gorąca – 250 ml.
Przygotowanie
Taką herbatę można sparzyć i w termosie, i w czajniku. Dlatego płody dzikiej róży rozdrabniamy, zalewamy je wrzątkiem i w ciągu 10 minut nalegamy. Potem obowiązkowo przecedzamy, według smaku kładziemy miód i rozkoszujemy się naturalnym smakiem pożytecznego napoju.
Herbata z dziką różą, głogiem i miętą
Składniki:
- wrzątek – 1 litr;
- suszona dzika róża – 40 g;
- suszony głóg – 40 g;
- listki mięty – 10 szt.
Przygotowanie
Najpierw rozdrabniamy płody suszonej dzikiej róży w moździerzu albo przemielamy je na maszynce do mięsa, ponieważ właśnie wewnątrz jagody mieszczą się wszystkie pożyteczne substancje. W termos najpierw nasypujemy dziką różę, potem tam odprawiamy głóg i listki mięty. Zalewamy całe to wrzątkiem. Termos szczelnie zamykamy. Nalegamy herbatę w ciągu 6 godzin. Przed użytkiem napój obowiązkowo przecedzamy.
Herbata z dziką różą i jabłkami
Składniki:
- sucha dzika róża – 50 g;
- kawałki suszonych jabłek – 10 szt.;
- cukier.
Przygotowanie
Do termosu nasypujemy dziką różę, rzucamy tam kawałeczki suszonych jabłek. Zalewamy wrzątkiem i na całą noc zostawiamy dla nalegania. A na ranek napój przecedzamy i cukrujemy według smaku.
Herbata z imbirem i dziką różą
Składniki:
- płody dzikiej róży – 7 szt.;
- korzeń imbiru – 20 g;
- jabłko – 1 szt.;
- miód naturalny – 1 łyżka;
- laska cynamonu – 1 szt.
Przygotowanie
Jabłko szatkujemy cieniutkimi prążkami. W szklankę umieszczamy rozdrobnioną dziką różę, laskę cynamonu i prążki pokrojonego jabłka. Dodajemy oczyszczony korzeń imbiru, pokrojony kawałeczkami. Zalewamy to wszystko stromym wrzątkiem i w ciągu 20 minut nalegamy. Przed użytkiem można osłodzić herbatę naturalnym miodem.
Herbata z dzikiej róży z rodzynkami i miodem
Składniki:
- płody dzikiej róży suszone – 40 g;
- rodzynki – 30 g;
- korzeń imbiru – 20 g;
- miód – 1 łyżka;
- wrzątek – 1 litr.
Przygotowanie
Korzeń imbiru kroimy płytami, umieszczamy do termosu. Tam kładziemy dziką różę, rodzynki. Zalewamy całe to wrzątkiem i kilka godzin nalegamy. Przed użytkiem herbatę przecedzamy, dodajemy miód i dobrze mieszamy.
Jak parzyć herbatę z dziką różą i imbirem?
Składniki:
- płody dzikiej róży suszone – 50 g;
- korzeń imbiru – 40 g;
- woda – 1 litr.
Przygotowanie
Korzeń imbiru czyścimy, kroimy kawałeczkami. Umieszczamy do rondelka. Tam wsypujemy suszoną dziką różę, zalewamy 1 litrem wrzątku i gotujemy blisko 10 minut na małym ogniu. Potem wyłączamy ogień, naczynie z herbatą nakrywamy i nalegamy jeszcze blisko godziny.
Herbata z dzikiej róży z kaliną
Składniki:
- płody suszonej dzikiej róży – 40 g;
- jagody świeżej kaliny – 40 g;
- wrzątek – 1 litr.
Przygotowanie
Kalinę z dziką różą umieszczamy do termosu i wlewamy wrzątek. Nalegamy herbatę całą noc. Na ranek pożyteczny napój jest gotowy. Według smaku cukrujemy, czy dodajemy miód.
Herbata z dzikiej róży z porzeczką
Składniki:
- suszone płody dzikiej róży – 40 g;
- zamrożona czarna porzeczka – 40 g;
- pitna woda – 1 litr.
Przygotowanie
Do termosu nasypujemy suszoną dziką różę. Tam dodajemy zamrożone jagody czarnej porzeczki. W zamian zamrożonej porzeczki można śmiało wykorzystać i przetarte z cukrem jagody. Dosyć 1 łyżki stołowej. Zalewamy całe to wrzątkiem, nalegamy blisko 5 godzin. Potem przecedzamy i rozkoszujemy się smacznym, a głównie – bardzo pożytecznym napojem!
Herbata ze świeżej dzikiej róży – przepis
Składniki:
- świeża dzika róża – 100 g;
- gotowana woda – 1 litr;
- miód.
Przygotowanie
Dziką różę dobrze myjemy, a potem zalewamy niegorącą, gotowaną wodą. Stawiamy naczynie z przyszłą herbatą na powolny ogień albo na wodną łaźnię i gotujemy w ciągu 10 minut. Potem herbatę nalegamy w ciągu 12 godzin, przecedzamy, według smaku dodajemy miód.