Pożyteczny i nieprawdopodobnie smaczny keks z suszonych owoców
To właśnie keks z suszonych owoców, a nie keks z suszonymi owocami. On ma bardzo dużo suszonych jagód i bardzo mało ciasta.
Keks wychodzi nasycony, jaskrawy, smaczny i pożyteczny. A głównie – gotuje się on szybko i łatwo.
Uważamy, że smacznego pieczywa nigdy nie jest za dużo i z zadowoleniem dzielimy się tym przepisem. Zaparzcie pachnącą herbatę!
Składniki:
- 300–400g mieszanki orzechów i suszonych owoców (autorka wykorzystała 2 rodzaje rodzynek, suszone śliwki, suszoną żurawinę, figę i orzechy włoskie);
- 2 jajka;
- 6 łyżek brązowego cukru;
- 6 łyżek mąki;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
- Figi i suszone śliwki pokroić na kawałeczki i zmieszać z orzeszkami i innymi suszonymi owocami.
- Jajka zbić trzepaczką i dodać do mieszanki suszonych owoców.
- Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Formę posmarować masłem i wlać do niej otrzymaną masę, piec w zawczasu rozgrzanym do 180 stopni piecyku, około 45 minut.
źródło:Chef-janetteLiveJournal