Pożyteczny i nieprawdopodobnie smaczny keks z suszonych owoców

To właśnie keks z suszonych owoców, a nie keks z suszonymi owocami. On ma bardzo dużo suszonych jagód i bardzo mało ciasta.
Pożyteczny i nieprawdopodobnie smaczny keks z suszonych owoców

Keks wychodzi nasycony, jaskrawy, smaczny i pożyteczny. A głównie – gotuje się on szybko i łatwo.

Uważamy, że smacznego pieczywa nigdy nie jest za dużo i z zadowoleniem dzielimy się tym przepisem. Zaparzcie pachnącą herbatę!

Składniki:

  • 300–400g mieszanki orzechów i suszonych owoców (autorka wykorzystała 2 rodzaje rodzynek, suszone śliwki, suszoną żurawinę, figę i orzechy włoskie);
  • 2 jajka;
  • 6 łyżek brązowego cukru;
  • 6 łyżek mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Figi i suszone śliwki pokroić na kawałeczki i zmieszać z orzeszkami i innymi suszonymi owocami.
  2. Jajka zbić trzepaczką i dodać do mieszanki suszonych owoców.
  3. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać.
  4. Formę posmarować masłem i wlać do niej otrzymaną masę, piec w zawczasu rozgrzanym do 180 stopni piecyku, około 45 minut.
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty