Pożyteczny i smaczny kisiel dla dziecka
Kisiel – bardzo pożyteczny napój, polecany wprowadzać do racji żywienia malutkich dzieci. Ten napój nie tylko jest nasycony witaminami, ale także sprzyja dobrej pracy układu pokarmowego.
Przepis kisielu dla dziecka
Składniki:
- truskawka, poziomka, porzeczka, żurawina - 100 g;
- woda - 1 st.;
- cukier - 0,5 łyżki;
- krochmal - 1 łyżka.
Przygotowanie
Jagody rzetelnie przemywamy i wyciskamy z nich sok. Wytłoki zalewamy gotowaną wodą i podgrzewamy na ogniu, lecz nie przegotowujemy. Potem wywar przecedzamy, rozwodzimy wodą, kładziemy według smaku cukier i znów udowadniamy do wrzenia. Po tym akuratnie wylewamy rozwiedziony w jagodowym soku krochmal i mieszamy, żeby nie utworzyło się grudek. Kiedy kisiel z żurawiny dla dziecka zakipi, zdejmujemy go z ognia i chłodzimy do pokojowej temperatury.
Przepis owsianego kisielu dla dzieci
Składniki:
- owsiane płatki - 100 g;
- mleko - 1 st.;
- woda - 1,5 st.;
- sól - szczypta;
- cukier - 3 łyżki.
Przygotowanie
Herkules zalewamy na 12 godzin ciepłą wodą, stawiamy do ciepła, a potem przecedzamy i wyciskamy. Dodajemy sól, cukier i wlewamy mleko. Stawiamy wszystko na ogień i gotujemy stale przeszkadzając do otrzymania gęstego kisielu.
Kisiel z jabłek dla dzieci
Składniki:
- cukier - 2 łyżki;
- jabłka - 100 g;
- ziemniaczany krochmal - 1 łyżka;
- woda - 150 ml.
Przygotowanie
Jabłka przemywamy, oblewamy wrzątkiem, rozdrabniamy na drobnej tarce i wyciskamy sok. Wytłoki zalewamy wrzątkiem i gotujemy w ciągu 10 minut. Potem owocowy wywar przecedzamy, niewielką jego część ostudzamy i rozwodzimy w niej krochmal. W napój, który pozostał wsypujemy cukier i udowadniamy do wrzenia. Mieszając wlewamy krochmal i gotujemy do gęstnienia. Kiedy kisiel oziębnie, dodajemy jabłkowy sok.
Mleczny kisiel dla dziecka
Składniki:
- ziemniaczany krochmal - 1 st. łyżka;
- mleko - 2 st.;
- wanilia - według smaku;
- woda - 0,5 st.
Przygotowanie
Krochmal rozwodzimy w zimnej gotowanej wodzie i odstawiamy w bok. Mleko wylewamy do naczynia, stawiamy na słabiutki ogień i udowadniamy do wrzenia. Potem cienkim strumieniem wlewamy do niego rozwiedziony krochmal, dosładzamy trochę i gotujemy wszystko razem 7-10 minut. Przy czym stale mieszamy kisiel, żeby nie stwarzały się grudki i on nie przypalał się. Gotowy napój występuje z płyty, rzucamy szczyptę wanilii według smaku. Przed przedstawieniem ostudzamy mleczny kisiel i rozlewamy po szklankach, ubrawszy świeżą jagodą i kawałeczkami owoców.