Produkty bogate w witaminę А
Kiedy naukowcy zajęli się badaniem pożytecznych substancji dla organizmu człowieka, pierwszym ich odkryciem został retinol – otrzymał on nazwę "witamina А". Ta witamina jest niewiarogodnie znacząca dla życia i zdrowia człowieka, dlatego bardzo ważnie jest uważać, żeby witamina А była w produktach, które spożywacie codziennie.
Co dają produkty zawierające witaminę А?Wiele osób wie o tym, że wszystkie produkty, które tylko zawierają witaminę A są niezwykle pożyteczne dla zdrowia. Jednak do tego ogólnego wyznaczenia w żaden sposób nie wchodzi wszechstronny, wieloaspektowy wachlarz działania retinolu na organizm człowieka. Nawet jeśli mówić tylko o najbardziej znaczących pożytecznych stronach, lista zalet witaminy А wychodzi bardzo przekonująca:
- Bez witaminy А w organizmie nie jest możliwa zdrowa przemiana materii;
- Zdrowie zębów i kości bezpośrednio zależy od retinolu.
- Witamina А odpowiada za prawidłowe odkładanie warstw tłuszczowych.
- Retinol to eliksir młodości: on rzeczywiście zwalnia procesy starzenia i stymuluje rozwój nowych komórek w całym ciele.
- Witamina А jest potrzebna do podtrzymania dobrego wzroku.
- Brak witaminy А zawsze powoduje obniżenie odporności.
- Wszystkie układy organizmu – moczopłciowy, układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy – wymagają dostatecznej ilości retinolu w organizmie;
- Dla kobiet duże znaczenie odgrywa to, że witamina А sprzyja młodości skóry, a także jej zdrowiu, prężności i gojeniu pęcherzyków i wysypki.
- Kobieta w ciąży bardzo potrzebuje dostatecznej ilości witaminy А – przez jej brak u dziecka może obserwować się niedobór wagi;
- Właśnie w retinolu uczeni pokładają duże nadzieje w skomplikowanej sprawie leczenia chorób nowotworowych (i oczywiście to doskonała profilaktyka raka).
Nietrudno zrozumieć, że produkty, w których witamina А mieści się w dużych ilościach, obowiązkowo powinny być włączone do codziennego pożywienia. To nie tylko wspaniały sposób na zachowanie swojego zdrowia, ale i realna szansa przedłużenia młodości.
Jakie produkty są bogate w witaminę А?Produkty zawierające witaminę A są bardzo atrakcyjne ze względu na swoje właściwości smakowe, więc problemów z ich włączeniem do pożywienia powstać nie powinno. Przede wszystkim zwróćcie uwagę na takie grupy:
- Witamina А jest w żółtych warzywach: żółte pomidory, papryka.
- Witamina А występuje w czerwonych i pomarańczowych warzywach: marchewka, pomidory, papryka, dynia.
- W witaminę А są bogate zielone warzywa: natka pietruszki, szpinak, zielona papryka.
- Pomarańczowe owoce również są bogate w witaminę A i w tym sensie najlepsze są morele.
- Z produktów odzwierzęcych doskonałym źródłem retinolu jest wątroba wołowa.
- W witaminę А bogatych jest wiele tłustych produktów mlecznych: masło, śmietanka, mleko.
- Każdego ranka możecie wzbogacać swój organizm witaminą A, włączając do pożywienia jakiekolwiek potrawy z żółtkami jajek – one zawierają dużo retinolu.
- Powszechnie uznany lider według ilości witaminy А to tran, wydzielony również w postaci suplementu diety jak i naturalny tłuszcz obecny w łososiu szlachetnym, łososiu syberyjskim, pstrągu.
Uczeni skupiają jednak uwagę na tym, że przy realnym niedoborze witaminy А w organizmie, zwykłe włączenie produktów do pożywienia może być niedostateczne. O jakie produkty bogate w witaminę А nie chodziłoby, w poważnych wypadkach warto stosować dodatki – na przykład tenże tran. Na szczęście występuje on teraz w kształcie kapsułki i dla wzbogacenia organizmu składnikami odżywczymi nie trzeba będzie się więcej męczyć z powodu jego nieprzyjemnego smaku. Nie mniej jednak, warto pamiętać jakie produkty zawierają witaminy, ponieważ pozwoli to zapobiec poważniejszym sytuacjom.