Przepis – jak poprawnie i szybko ugotować sypki ryż?

jak ugotować sypki ryż przepis

Ryż – bardzo proste danie, które tylko można sobie wymyślić! Lecz okazuje się, że jest niemało ciekawych przepisów przygotowania sypkiego ryżu na dokładkę do głównego dania.

Kilka głównych sekretów

Przecież nie ma sekretu w tym, że nie u każdej gospodyni ten grysik wychodzi taki, jak jej chciałoby się. Dla tych kto chce poznać, jak poprawnie ugotować sypki ryż rozewrzemy kilka głównych sekretów:

  1. Naczynie dla przygotowania powinno być szerokie, tak każdemu ziarenku dostanie się jednakowa ilość wilgoci. Koniecznie, żeby to było naczynie z grubym dnem i w żaden sposób nie zwyczajny emaliowany rondel.
  2. Przed przygotowaniem ryż należy obowiązkowo porządnie przemyć. Więc zmywa się wykrochmalona warstwa, która przeszkadza ryżowi być sypkim.
  3. Z wykrochmaloną naleciałością można walczyć i przez smażenie w oleju, tak krochmal po prostu wysmaża się, a ryż nabywa piękny, złocisty odcień.
  4. Nigdy nie odkrywajcie przykrywki i nie mieszajcie po tym jak już zakipiała woda. Przy mieszaniu ziarna nadwerężają się i wypuszczają ten krochmal, od którego pozbywaliśmy się.
  5. Zawsze dotrzymujcie się proporcji: ryż – 1 część, płyn – 2 części.
  6. Nie zapominajcie, że ryż do 3 razy nabierze w objętości i wybierajcie pojemność odpowiedniego rozmiaru.

Przepis sypkiego ryżu z warzywami

Składniki:

  • ryż – 1 szklanka;
  • warzywa (meksykańska mieszanka) – 300 g;
  • woda – 2 szklanki;
  • olej śmietankowy – 200 g;
  • cebula – 1 szt.;
  • czosnek – 2 ząbki;
  • wino (suche białe) – 50 ml;
  • sól, rozmaryn, kurkuma, pieprz.

Przygotowanie

Dobrze przemywamy ryż i odrzucamy na sito, żeby zeszła woda. W roztopione w rondlu masło wysypujemy podsuszony ryż. Dajemy jemu trochę przesiąknąć olejem i wylewamy wodę, solimy, dodajemy szczyptę kurkumy dla koloru, mieszamy, nakrywamy przykrywką i udowadniamy do wrzenia. Po tym mieszamy ostatni raz, temperaturę ujmujemy do minimum i zostawiamy gotować się na kwadrans.

W patelni topimy olej, szybko podsmażamy porąbany czosnek z rozmarynem (rozmaryn lepiej brać świeży, lecz podejdzie i suchy), dodajemy pokrojoną cebulę. Przez parę minut wysypujemy warzywa (meksykańskie podchodzą najlepiej, ponieważ w nich jest duża ilość bobowych, a z nimi ryż przyswaja się najlepiej), jak tylko oni ostatecznie roztają, wlewamy wino, odparowujemy go i podsmażamy warzywa do złocistego koloru. Warzywa mieszamy z ryżem i podajemy z rybą, czy kurczakiem.

Sypki ryż po turecku

Ryż – to dosyć zwykły dla nas grysik i zdziwić kogoś takim daniem jest naprawdę bardzo skomplikowane. Ten przepis o tym, jak ugotować zwyczajny sparzony sypki ryż lecz tylko po turecku i ucieszyć bliskich niezwykłym smakiem już dawno znajomej potrawy.

Składniki:

  • ryż sparzony – 1 szklanka;
  • mleko – ½ szklanki;
  • olej roślinny – ¼ szklanki;
  • woda – 1 szklanka.

Przygotowanie

Ryż moczymy w gorącej wodzie w ciągu 20 minut. Przemywamy 3-5 razy.

Dla przygotowania lepiej podejdzie teflonowe naczynie (patelnia, rondel), czy z grubym dnem albo ceramika. Nalewamy olej roślinny. Olej można mieszać: roślinny ze śmietankowym. Rozgrzewamy, czynimy mały ogień i wsypujemy przemyty ryż. Okresowo mieszając, dajemy olejowi przepoić ryż, on musi stać się przejrzystym w ciągu 5-7 minut. Czym dłużej więc tak impregnujemy ryż, tym więcej sypki on wyjdzie. Teraz dodajemy wodę, mieszamy z mlekiem (współzależność wody i mleka może być inna, główne żeby w ogóle płynu było 1,5 szklanki). Nakrywamy przykrywką, czynimy silny ogień, żeby udowodnić do wrzenia. Od razu ujmujemy do minimalnego znaczenia i nie odkrywając przykrywki czekamy, aż cała woda wykipi. jak ugotować sypki ryż z warzywamiW przybliżeniu 15 minut. Sprawdzamy na obecność wody. Jeśli wszystka wykipiała to wyłączamy. Ryż będzie niedogotowany trochę. Bierzemy papierowy ręcznik, nakrywamy najpierw nim, a potem przykrywką i zostawiamy na 15-20 minut. Ręcznik jest potrzebny, żeby wciągnąć zbędną wilgoć, inaczej ryż będzie mokry i lepki. Nawet jeśli ryż jest gotowy, a płyn pozostał, nie denerwujcie. Po prostu pokładźcie grubą warstwę papierowych ręczników, one wszystko skorygują.

Ta porcja jest przewidziana na dwie osoby, a jeśli należy zrobić dużo ryżu, wtedy lepiej jego zalać gorącą wodą, żeby szybciej zakipiał.

 
Powiązane artykuły:
Kasza z dyni z ryżem i mlekiem – smaczne i zdrowe danie
Wiele gospodyń chce nakarmić rodzinę rozmaitymi potrawami na podstawie dyni. Dalej są przedstawione przepisy, które pomogą urozmaicać dyniową kaszę. Opowiemy, jak ugotować tę potrawę na mlecznej podstawie z dodaniem ryżu.
Kasza z kukurydzianego grysiku na mleku – najbardziej popularne przepisy
Zwyczajną kukurydzianą kaszę każdy potrafi przygotować znając pewne niuanse, żeby ona nie rozgotowywała się, czy nie przypaliła się. Dlatego dalej są zebrane tylko jaskrawe przepisy poza wątpliwością smacznej potrawy.
Jak ugotować sypki ryż?
Zapomnijcie o prostej ryżowej kaszy do gorącej potrawy, przecież proponujemy ugotować ten grysik bardzo oryginalnymi sposobami. Jak ugotować ryż sypkim i do której potrawy idealnie podejdzie taki dodatek? O tym będzie mowa w artykule.
Grochowe piure – najbardziej łatwe przepisy przygotowania
Przygotujcie smaczne grochowe piure według przedstawionych dalej prostych przepisów. W tym artykule bardzo dokładnie jest opisane kilka sposobów jego przygotowania, które na pewno nie dostarczą kłopotu i spodobają się całej rodzinie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty