Przepis – jak poprawnie i szybko ugotować sypki ryż?
Ryż – bardzo proste danie, które tylko można sobie wymyślić! Lecz okazuje się, że jest niemało ciekawych przepisów przygotowania sypkiego ryżu na dokładkę do głównego dania.
Kilka głównych sekretówPrzecież nie ma sekretu w tym, że nie u każdej gospodyni ten grysik wychodzi taki, jak jej chciałoby się. Dla tych kto chce poznać, jak poprawnie ugotować sypki ryż rozewrzemy kilka głównych sekretów:
- Naczynie dla przygotowania powinno być szerokie, tak każdemu ziarenku dostanie się jednakowa ilość wilgoci. Koniecznie, żeby to było naczynie z grubym dnem i w żaden sposób nie zwyczajny emaliowany rondel.
- Przed przygotowaniem ryż należy obowiązkowo porządnie przemyć. Więc zmywa się wykrochmalona warstwa, która przeszkadza ryżowi być sypkim.
- Z wykrochmaloną naleciałością można walczyć i przez smażenie w oleju, tak krochmal po prostu wysmaża się, a ryż nabywa piękny, złocisty odcień.
- Nigdy nie odkrywajcie przykrywki i nie mieszajcie po tym jak już zakipiała woda. Przy mieszaniu ziarna nadwerężają się i wypuszczają ten krochmal, od którego pozbywaliśmy się.
- Zawsze dotrzymujcie się proporcji: ryż – 1 część, płyn – 2 części.
- Nie zapominajcie, że ryż do 3 razy nabierze w objętości i wybierajcie pojemność odpowiedniego rozmiaru.
Przepis sypkiego ryżu z warzywami
Składniki:
- ryż – 1 szklanka;
- warzywa (meksykańska mieszanka) – 300 g;
- woda – 2 szklanki;
- olej śmietankowy – 200 g;
- cebula – 1 szt.;
- czosnek – 2 ząbki;
- wino (suche białe) – 50 ml;
- sól, rozmaryn, kurkuma, pieprz.
Przygotowanie
Dobrze przemywamy ryż i odrzucamy na sito, żeby zeszła woda. W roztopione w rondlu masło wysypujemy podsuszony ryż. Dajemy jemu trochę przesiąknąć olejem i wylewamy wodę, solimy, dodajemy szczyptę kurkumy dla koloru, mieszamy, nakrywamy przykrywką i udowadniamy do wrzenia. Po tym mieszamy ostatni raz, temperaturę ujmujemy do minimum i zostawiamy gotować się na kwadrans.
W patelni topimy olej, szybko podsmażamy porąbany czosnek z rozmarynem (rozmaryn lepiej brać świeży, lecz podejdzie i suchy), dodajemy pokrojoną cebulę. Przez parę minut wysypujemy warzywa (meksykańskie podchodzą najlepiej, ponieważ w nich jest duża ilość bobowych, a z nimi ryż przyswaja się najlepiej), jak tylko oni ostatecznie roztają, wlewamy wino, odparowujemy go i podsmażamy warzywa do złocistego koloru. Warzywa mieszamy z ryżem i podajemy z rybą, czy kurczakiem.
Sypki ryż po turecku
Ryż – to dosyć zwykły dla nas grysik i zdziwić kogoś takim daniem jest naprawdę bardzo skomplikowane. Ten przepis o tym, jak ugotować zwyczajny sparzony sypki ryż lecz tylko po turecku i ucieszyć bliskich niezwykłym smakiem już dawno znajomej potrawy.
Składniki:
- ryż sparzony – 1 szklanka;
- mleko – ½ szklanki;
- olej roślinny – ¼ szklanki;
- woda – 1 szklanka.
Przygotowanie
Ryż moczymy w gorącej wodzie w ciągu 20 minut. Przemywamy 3-5 razy.
Dla przygotowania lepiej podejdzie teflonowe naczynie (patelnia, rondel), czy z grubym dnem albo ceramika. Nalewamy olej roślinny. Olej można mieszać: roślinny ze śmietankowym. Rozgrzewamy, czynimy mały ogień i wsypujemy przemyty ryż. Okresowo mieszając, dajemy olejowi przepoić ryż, on musi stać się przejrzystym w ciągu 5-7 minut. Czym dłużej więc tak impregnujemy ryż, tym więcej sypki on wyjdzie. Teraz dodajemy wodę, mieszamy z mlekiem (współzależność wody i mleka może być inna, główne żeby w ogóle płynu było 1,5 szklanki). Nakrywamy przykrywką, czynimy silny ogień, żeby udowodnić do wrzenia. Od razu ujmujemy do minimalnego znaczenia i nie odkrywając przykrywki czekamy, aż cała woda wykipi. W przybliżeniu 15 minut. Sprawdzamy na obecność wody. Jeśli wszystka wykipiała to wyłączamy. Ryż będzie niedogotowany trochę. Bierzemy papierowy ręcznik, nakrywamy najpierw nim, a potem przykrywką i zostawiamy na 15-20 minut. Ręcznik jest potrzebny, żeby wciągnąć zbędną wilgoć, inaczej ryż będzie mokry i lepki. Nawet jeśli ryż jest gotowy, a płyn pozostał, nie denerwujcie. Po prostu pokładźcie grubą warstwę papierowych ręczników, one wszystko skorygują.
Ta porcja jest przewidziana na dwie osoby, a jeśli należy zrobić dużo ryżu, wtedy lepiej jego zalać gorącą wodą, żeby szybciej zakipiał.