Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód

Dopóki jeszcze dla świeżych jagód nie sezon, całkiem pomyślnie dla przygotowania różnych kompotów i deserów wykorzystać zamrożone świeże jagody.
Dzisiejsze nasze przepisy o tym, jak zrobić z zamrożonych jagód i krochmalu smaczny i aromatyczny kisiel.
Przepis – jak zrobić kisiel z zamrożonych jagód i krochmalu?
Składniki:
- zamrożone dowolne jagody – 450 g;
- oczyszczona woda – 2,2 l;
- cukier – 185 g czy według smaku;
- krochmal ziemniaczany – 125-245 g.
Przygotowanie
Zamrożone jagody należy koniecznie rozmrozić. Lepiej to zrobić miękkim sposobem, tłumacząc ich zawczasu na dolną półkę lodówki. Potem roztłukujemy jagody blenderem, a potem przecieramy przez sito, oddzielając sok. Szorstką składową nie wyrzucamy, a zalewamy dwoma litrami oczyszczonej wody i rozmieszczamy na płycie na średnim ogniu.
Po osiągnięciu mieszanki temperatury wrzenia, gotujemy w ciągu trzech minut, a potem porządnie przecedzamy, dajemy znów zakipieć, wsypujemy cukier i mieszamy do pełnego rozpuszczenia słodkich kryształów. Można na życzenie dodać laskę cynamonu, badian, czy dowolne inne korzenne przyprawy dla czarującego aromatu. Wodę co pozostała mieszamy z jagodowym sokiem i rozpuszczamy w otrzymanym płynie ziemniaczany krochmal. Dolny próg jego ilości, zaproponowany w naszej recepturze, pozwoli otrzymać dosyć płynną teksturę deseru. Dla gęstego wyniku warto pokłaść go po maksimum.
Teraz należy wprowadzić rozczyn do wrzącego słodkiego wywaru. Dlatego intensywnie bez ustanku mieszamy ostatni, a sok z krochmalem o tej porze ostrożnie wlewamy cieniutkim strumieniem. Czynić to należy nie kwapiąc się, nie zaprzestając mieszanie na żadną minutkę, żeby uniknąć utworzenia zbędnych grudek. Wytrzymujemy jagodowy kisiel z krochmalu na ogniu do gotowania się, a potem zdejmujemy z płyty, dajemy ochłonąć i możemy podawać do stołu.
Kisiel z zamrożonych jagód z krochmalem – przepis w szybkowarze
Składniki:
- zamrożone dowolne jagody – 850 g;
- oczyszczona woda – 2,2 l;
- cukier – 185 g czy według smaku;
- krochmal ziemniaczany – 190 g.
Przygotowanie

Żeby przygotować kisiel w szybkowarze umieszczamy do jego czary zamrożone jagody, zalewamy dwoma litrami oczyszczonej zimnej wody i włączamy reżim "Par" na dwadzieścia minut. Po tym gotowy wywar przecedzamy, a jagody przecieramy przez drobne sito, makuch wyrzucamy, a miąższ mieszamy z płynną podstawą i wracamy do narzędzia. Dodajemy cukrowe kryształy, mieszamy do ich pełnego rozpuszczenia i włączamy ten sam reżim na dziesięć minut. W ciągu tego czasu rozpuścimy w wodzie, co pozostała, krochmal i dodamy stopniowo do rondla, nieustannie mieszając masę drugą ręką. Teraz zamykamy przykrywkę urządzenia i dajemy należeć się w ciągu godziny.