Przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód

przepis kiśla z krochmalem z zamrożonych jagód

Dopóki jeszcze dla świeżych jagód nie sezon, całkiem pomyślnie dla przygotowania różnych kompotów i deserów wykorzystać zamrożone świeże jagody.

Dzisiejsze nasze przepisy o tym, jak zrobić z zamrożonych jagód i krochmalu smaczny i aromatyczny kisiel.

Przepis – jak zrobić kisiel z zamrożonych jagód i krochmalu?

Składniki:

  • zamrożone dowolne jagody – 450 g;
  • oczyszczona woda – 2,2 l;
  • cukier – 185 g czy według smaku;
  • krochmal ziemniaczany – 125-245 g.

Przygotowanie

Zamrożone jagody należy koniecznie rozmrozić. Lepiej to zrobić miękkim sposobem, tłumacząc ich zawczasu na dolną półkę lodówki. Potem roztłukujemy jagody blenderem, a potem przecieramy przez sito, oddzielając sok. Szorstką składową nie wyrzucamy, a zalewamy dwoma litrami oczyszczonej wody i rozmieszczamy na płycie na średnim ogniu.

Po osiągnięciu mieszanki temperatury wrzenia, gotujemy w ciągu trzech minut, a potem porządnie przecedzamy, dajemy znów zakipieć, wsypujemy cukier i mieszamy do pełnego rozpuszczenia słodkich kryształów. Można na życzenie dodać laskę cynamonu, badian, czy dowolne inne korzenne przyprawy dla czarującego aromatu. Wodę co pozostała mieszamy z jagodowym sokiem i rozpuszczamy w otrzymanym płynie ziemniaczany krochmal. Dolny próg jego ilości, zaproponowany w naszej recepturze, pozwoli otrzymać dosyć płynną teksturę deseru. Dla gęstego wyniku warto pokłaść go po maksimum.

Teraz należy wprowadzić rozczyn do wrzącego słodkiego wywaru. Dlatego intensywnie bez ustanku mieszamy ostatni, a sok z krochmalem o tej porze ostrożnie wlewamy cieniutkim strumieniem. Czynić to należy nie kwapiąc się, nie zaprzestając mieszanie na żadną minutkę, żeby uniknąć utworzenia zbędnych grudek. Wytrzymujemy jagodowy kisiel z krochmalu na ogniu do gotowania się, a potem zdejmujemy z płyty, dajemy ochłonąć i możemy podawać do stołu.

Kisiel z zamrożonych jagód z krochmalem – przepis w szybkowarze

Składniki:

  • zamrożone dowolne jagody – 850 g;
  • oczyszczona woda – 2,2 l;
  • cukier – 185 g czy według smaku;
  • krochmal ziemniaczany – 190 g.

Przygotowanie

jagodowy kisiel z krochmalem

Żeby przygotować kisiel w szybkowarze umieszczamy do jego czary zamrożone jagody, zalewamy dwoma litrami oczyszczonej zimnej wody i włączamy reżim "Par" na dwadzieścia minut. Po tym gotowy wywar przecedzamy, a jagody przecieramy przez drobne sito, makuch wyrzucamy, a miąższ mieszamy z płynną podstawą i wracamy do narzędzia. Dodajemy cukrowe kryształy, mieszamy do ich pełnego rozpuszczenia i włączamy ten sam reżim na dziesięć minut. W ciągu tego czasu rozpuścimy w wodzie, co pozostała, krochmal i dodamy stopniowo do rondla, nieustannie mieszając masę drugą ręką. Teraz zamykamy przykrywkę urządzenia i dajemy należeć się w ciągu godziny.

 
Powiązane artykuły:
Jak ugotować kisiel z jagód i krochmalu?
Dziś niezasłużenie stanął zapominać się taki bardzo smaczny napój jak kisiel. I bardzo daremnie, przecież przygotować go jest nieprawdopodobnie prosto, a można delektować długo.
Napój ze skórek mandarynkowych – pomarańczowy smak święta
Smaczny i aromatyczny napój u was wyjdzie, jeśli skorzystacie się przepisami, które są opisane w artykule. Opowiemy, jak bez trudności ucieszyć siebie bardzo smacznym, tonizującym i zwyczajnie pożytecznym mandarynkowym napojem.
Mandarynkowy sok – pomarańczowy nastrój w szklance
W markecie dosyć rzadko można zobaczyć mandarynkowy sok i to nie nieszczęście, przecież jego można bez trudności zrobić samodzielnie! Główne, że produkt przygotowany w domu wyjdzie bardzo pożytecznym.
Jak ugotować smaczny kisiel z zamrożonych jagód?
Ucieszcie siebie i krewnych bardzo smacznym gęstym napojem – ugotujecie aromatyczny kisiel według zaproponowanych dalej prostych przepisów. Opowiemy jak z dostępnych komponentów stworzyć kisiel na podstawie zamrożonych jagód.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty