Przepis Mojito z wódką

Cocktail Mojito został popularny w USA z latach 80. Obecnie Mojito jest znany w wielu państwach świata, w tej liczbie i w Polsce. Najpierw pochodzenie tego napoju było kubańskie, tam go przygotowywali na podstawie światłego rumu i liści mięty.
Cocktail mojito
Istnieje kilka wersji o pochodzeniu nazwy Mojito. Zgodnie jednej z nich nazwa od hiszpańskiego słowa Mojo (mojito - zdrobnia), którym oznaczają sos popularny na Kubie i Kanarach. Zazwyczaj do składu tego sosu wchodzą takie składniki jak olej roślinny, pieprz, sok cytrynowy, czosnek i natka.
Według drugiej wersji nazwa Mojito pochodzi od zmienionego słowa mochadito (Mojadito, zdrobnia od mojado, hiśp.), co oznacza "trochę wilgotny".
Przepis Mojito był wymyślony w malutkiej restauracji La Bodeguita del Medio w centrum Hawany. Ten kultowy zakład w kolonialnym stylu, założony familią Martynes w 1942 roku, odwiedzało wiele bardzo znanych postaci.
Klasyczny alkoholowy wariant Mojito składa się z sześciu składników: światły rum, woda gazowana, cukier, lód, lima i mięta (w Hawanie czasami dodają kilka kropli Angostury). Kompozycja trochę słodkawego smaku i ostrych odświeżających cytrusowych nuci z silnym miętowym tonem robią Mojito jednym z najpopularniejszych napojów dla ciepłej pory roku. W ostatnim czasie do przygotowywań Mojito w zamian cukru i wody gazowanej wykorzystują różne słodkie syczące napoje typu Sprite, wychodzi nieźle, jednak trzeba zauważyć, że taki wariant nie wolno uważać za klasyczny.
Klasyczny skład cocktailu MojitoSkładniki:
- biały kubański rum - 40 ml;
- sok limy - 30 ml;
- świeża mięta - 6 listków;
- cukier kryształ - 1-2 łyżki;
- lód - 2-5 kostek;
- sodowa woda gazowana(objętość waha się).
Przygotowanie
Jeśli dodajecie Angosturę - 2-5 kropli. Zazwyczaj podaje się w wysokiej szklance (300 ml) z rurką. Ozdabia się cienkim krążkiem limy i gałęzią mięty.
W tak zwanym Mojito po rosyjsku rum zamienia się wódką, co i jest niedziwne, ponieważ wódka tutaj to zwykły i popularniejszy napój, aniżeli rum.
Fanatycy tego cocktailu mówią, że z wódką to już całkiem nie Mojito, przecież wychodzi smacznie, tak że będę uważały za całkiem możliwe interpretacje takie przepisy.
Rozpatrzymy jak zrobić alkoholowy Mojito z wódką. Zrozumiale,wykorzystujemy zwyczajną jakościową klasyczną wódkę z neutralnym smakiem.
Przepis cocktailu Mojito z wódką
Składniki:
- wódka - 60 ml;
- mięta - 3-6 listków;
- cukier kryształ - 1-2 łyżki;
- sok limy, wyciśnięty z jednej połówki;
- sodowa woda gazowana;
- lód - 2-5 kostek.
Przygotowanie
Pokładziemy do szklanki cukier. Dodamy wódkę i sok limy. Będę mieszały do rozpuszczenia cukru. Ulokujemy do szklanki listki mięty. Dodamy lód i dolejemy wodę gazowaną (objętość może wahać się). Ubierzemy kraj szklanki cząstką limy i malutką gałęzią mięty. Podajemy z rurką.
Mojito z wódką i Sprite
Składniki:
- wódka - 60 ml;
- mięta jest świeża - 3-6 listków;
- lima - 0,5 szt.;
- Sprite;
- lód w kostkach.

Przygotowanie
Zakładamy do szklanki listki mięty. Nalewamy wódkę, z góry zakładamy lód i dolewamy Sprite.
Napój ten jest dosyć podstępny, ponieważ zawiera słodycz i inne, delikatnie mówiąc niekorzystne dla organizmu dokładki. Oprócz wszystkich innych ewentualnych nieprzyjemnych skutków od użytku napojów, za składem podobnych do Sprite, rośnie pragnienie, co prowokuje ponowny użytek. Absolutnie nie godzi się taki wariant "Mojito" dla ludzi, które cierpią dychawicę czy alergię i całkiem zdrowym ludziom zwłaszcza zachwycać się nie warto.
Miłośnikom tego napoju również przypadną do smaku inne warianty cocktaili z wódką, które przygotować jest dość prosto.