Przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami
Latem szczególnie chce się pocieszyć siebie i bliskich lekkimi przysmakami. Wielbiciele słodyczy nie potrafią oprzeć się temu przepisowi.
Spróbuj upiec ciasto, które zachwyci prostotą przygotowania i delikatnym smakiem.
Składniki ciasta piaskowego:
- 100 g masła;
- 200 g mąki;
- 1 jajko;
- 2-3 łyżki mleka;
- 4 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki do nadzienia:
- 300 g twarogu;
- 50-100 g cukru (do smaku);
- wanilina;
- 2 jajka;
- 1 łyżka skrobi;
- brzoskwinie w puszkach.
Przyrządzanie
- Masło przetrzeć z mąką. Dodać wszystkie pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Nie należy długo mieszać komponentów, ponieważ masło zacznie się topić, a ciasto będzie się kleić.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć go na dno formy do pieczenia, zrobić krawędzie. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Przygotować nadzienie: twaróg przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem, skrobią, jajkami, pudrem i wanilią.
- Formę z ciastem umieścić w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piec 10 minut.
- Nadzienie wyłożyć na otrzymany placek. Wierzch ozdobić połówkami brzoskwiń tak, aby lekko utonęły w twarogu.
- Ciasto piec w piekarniku około 30 minut, aż do pojawienia się złocistego koloru.
- To ciasto można podawać na gorąco i na zimno.
Smacznego!
źródło:Pinterest