Przepis na lekkie ciasto z brzoskwiniami

Latem szczególnie chce się pocieszyć siebie i bliskich lekkimi przysmakami. Wielbiciele słodyczy nie potrafią oprzeć się temu przepisowi.
ciasto z brzoskwiniami

Spróbuj upiec ciasto, które zachwyci prostotą przygotowania i delikatnym smakiem.

Składniki ciasta piaskowego:

  • 100 g masła;
  • 200 g mąki;
  • 1 jajko;
  • 2-3 łyżki mleka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki do nadzienia:

  • 300 g twarogu;
  • 50-100 g cukru (do smaku);
  • wanilina;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka skrobi;
  • brzoskwinie w puszkach.

Przyrządzanie

  1. Masło przetrzeć z mąką. Dodać wszystkie pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Nie należy długo mieszać komponentów, ponieważ masło zacznie się topić, a ciasto będzie się kleić.
  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć go na dno formy do pieczenia, zrobić krawędzie. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Przygotować nadzienie: twaróg przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem, skrobią, jajkami, pudrem i wanilią.
  4. Formę z ciastem umieścić w rozgrzanym do 180°C piekarniku i piec 10 minut.
  5. Nadzienie wyłożyć na otrzymany placek. Wierzch ozdobić połówkami brzoskwiń tak, aby lekko utonęły w twarogu.
  6. Ciasto piec w piekarniku około 30 minut, aż do pojawienia się złocistego koloru.
  7. To ciasto można podawać na gorąco i na zimno.

Smacznego!

źródło:Pinterest
 
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty