Przepis najleprzego ciastka do picia herbaty - wiedeński herbatnik z konfiturą

wiedeński_herbatnik_z_konfiturą_przepis

Austria - ojczyzna różnych cukierniczych arcydzieł. Teraz będzie mowa o jednym z nich. Przeczytacie, jak przygotować herbatnik wiedeński w warunkach domowych, przepis poniżej.

Przepis na herbatnik z konfiturą

Składniki:

  • margaryna - 230 g;
  • jajka - 2 szt.;
  • mąka - 320-350 g;
  • cukier - 1 szklanka;
  • proszek do pieczenia - 5 g;
  • konfitura - 1 szklanka;
  • sól.

Przygotowanie

Jajka, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli dodajemy do roztopionej margaryny. Mieszamy i dodajemy tam mąkę, którą przesiewamy. Z przygotowanych składników robimy ciasto. Ilość mąki regulujemy samodzielnie - ciasto powinno wyjść twarde. Dzielimy jego na dwie nierówne części - jedna z nich większa, a druga odpowiednio - mniejsza. Lekko ją zamrażamy, dając poleżeć w zamrażalniku 20 minut. A resztę ciasta rozwałkowujemy i smarujemy go konfiturą. Na górze rozmieszczamy rozdrobnione za pomocą dużej tarki masło z zamrażalnika. Wstawiamy herbatnik wiedeński do pieca. Jeżeli temperatura wynosi 180 stopni będzie on gotowy po 25 minutach . Po upłynięciu tego czasu placek wyciągamy, a kiedy on wystygnie kroimy.

Jak przygotować herbatnik wiedeński?

Składniki:

  • mąka ziemniaczana - 90 g;
  • mąka gatunku wyższego - 310 g;
  • jajka - 1 szt.;
  • cukier - ½ szklanki;
  • masło 73% - 180 g;
  • dżem - 1 szklanka;
  • proszek do pieczenia - 1 malutki paczka.

Przygotowanie

Margarynę (masło) roztapiamy, ostudzamy, dodajemy cukier, jajko i dobrze mieszamy. Potem wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto i dzielimy jego na 2 nierówne części. Tą część, której jest więcej wkładamy do lodówki, a drugą część wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy do grubości w 1 cm i układamy na blaszkę, którą wyścielamy papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto dżemem, później bierzemy ciasto z zamrażalnika i trzemy go na dżem. Herbatnik wiedeński pieczemy w 200 stopniach - 20 minut. Potem dajemy plackowi ostygnąć i kroimy go na kawałki dowolnego rozmiaru.

Herbatnik z konfiturą

Składniki:

  • pszenna mąka - 380 g;
  • cukier puder - 110 g;
  • dżem jagodowy- 170 g;
  • masło 73% - 180 g;
  • szczypta soli;
  • jajka - 1 szt.
herbatnik_z_konfiturą

Przygotowanie

Do miski rozbijamy jajko, dodajemy cukier, miękkie masło i dobrze mieszamy. Otrzymaną masę można nawet lekko ubić za pomocą miksera. Dodajemy mąkę, przesiewamy ją razem z solą. Mieszamy ciasto. Oddzielamy od niego w przybliżeniu 1/3 część i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Reszta ciasta niech postoi w lodówce. Potem je wyciągamy i rozwałkowujemy. Musi to byś placek grubości blisko 7 mm. Umieszczamy go na blaszkę i smarujemy dżemem. Na dżem trzemy na tarce ciasto, które było w zamrażalniku. Piec nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego herbatnik na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy i gdy wystygnie kroimy. Przyjemnego picia herbaty!

 
Powiązane artykuły:
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty