Przepis przepysznego tortu "Praga" dla łasuchów
"Praga" – klasyczny biszkoptowy tort z trzech czekoladowych placków, przepojonych słodkim kremem.
Tort "Praga" – jeden z najpopularniejszych domowych deserów. Jego przepis nie ma nic wspólnego ze stolicą Czech. Autor tortu – słynny moskiewski cukiernik z restauracji "Praga" Vladimir Guralnik. Właśnie on wymyślił "ptasie mleczko" i inne ukochane przez nas od dzieciństwa słodycze.
Proponujemy wam przygotować ten znakomity deser samym w ten weekend.
Tort "Praga"
Składniki:
Do biszkoptu:
- 3 jajka;
- 1 szkl cukru;
- 0,5 puszki mleka skondensowanego;
- 1 szkl śmietany;
- 1 łyżeczka sody;
- 1,5 szkl mąki;
- 2 łyżki kakao.
Do glazury:
- 50g masła;
- 4 łyżki cukru;
- 3 łyżki mleka;
- 1 łyżka kakao.
Do kremu:
- 200g masła;
- 0,5 puszki mleka skondensowanego;
- 1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania
- Do kremu: ubijcie masło i mleko skondensowane, dodajcie kakao i rzetelnie wymieszajcie.
- Do glazury: zmieszajcie masło, cukier, mleko i kakao. Gotujcie na powolnym ogniu do zgęstnienia, nie zapominajcie czasami mieszać.
- Do przygotowania ciasta: ubijcie jajka z cukrem, dodajcie mleko skondensowane, zgaście sodę śmietaną i znów ubijcie trzepaczką. Dodajcie mąkę i kakao, dobrze wymieszajcie.
- Zaścielcie dno formy posmarowanym masłem pergaminowym papierem. Wypiekajcie biszkopt w temperaturze 180°С.
- Potem, jak wypiecze się placek, dajcie mu ochłonąć i przekrójcie na 3 części. Dwie z nich posmarujcie kremem, a górny zalejcie glazurą.
źródło:OVkuse.ru