Przepis takiej gryki zadziwił cały świat
Gryka zawiera dużą ilość roślinnego białka, witaminy В, żelaza, magnezu i przy tym ona jest niskokaloryczna. Należy tylko poprawnie i smacznie ją przygotować.
Znalazłam lepszy przepis tej potrawy.
Składniki (na 3 porcje):
- gryka – 150 g;
- indyczka – 300 g;
- cebula – 1 szt.;
- pasta pomidorowa – 2 łyżki;
- czosnek – 2 ząbki;
- marchew – 1 szt.;
- olej roślinny – 2-3 łyżki.
Przygotowanie
Krok 1. Grykę należy przemyć, podsuszyć na patelni naoliwionej olejem.
Krok 2. Obsmażyć drobno pokrojoną cebulę, kostki mięsa i natartą na dużej tarce marchew do złocistego koloru. Dodać pomidorową pastę, rzetelnie wymieszać.
Krok 3. Do mięsa i warzyw należy włożyć grykę, zalać wrzątkiem tak, by gryka była z lekka przykryta wodą. Osolić. Dusić na powolnym ogniu pod przykrywką.
Krok 4. W gotową grykę dodać drobno pokrojony czosnek, wymieszać. Można dodać czarny mielony pieprz i bobkowy listek.
Smacznego!
źródło:e-w-e