Przepis warzywnej zupy dla dzieci

Właśnie z warzywnych zupek-piure dziecięcy lekarze rekomendują zaczynać wprowadzenie pokarmu dziecku od 6 miesięcy. Wprowadzać warzywa należy stopniowo, po jednym rodzaju w kilku dniach. Rozpatrzmy kilka prostych, lecz bardzo pożytecznych przepisów przygotowania warzywnych, lekkich zupek dla dzieci.
Warzywna zupa-piure dla dziecka
Składniki:
- woda – 200 ml;
- marchew – 0,5 szt.;
- ziemniak – 1 szt.;
- cebula – 0,5 szt.
Przygotowanie
Warzywa rzetelnie przemywamy, oczyszczamy, drobno szatkujemy i kładziemy do parowaru, czy niewielkiego emaliowanego rondelka. Potem wlewamy gotowaną wodę i gotujemy do pełnej gotowości pod przykrywką. Dalej warzywa akuratnie dostajemy, przecieramy blenderem i rozwodzimy warzywnym bulionem. Po tym gotową zupkę udowadniamy do wrzenia, dodawszy za pragnieniem trochę oliwnego masła.
Warzywna zupa dla dzieci z rybą
Składniki:
- ziemniak – 1 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- kalafior – 50 g;
- brokuły – 50 g;
- filet rybki – 40 g.
Przygotowanie
We wrzącą wodę rzucamy rybny filet i gotujemy go w przybliżeniu 20 minut przy zamkniętej przykrywce. A tym czasem czyścimy warzywa, przemywamy i kroimy drobnymi kostkami. Po zakończeniu potrzebnego czasu zasypujemy je do rondla i dajemy pogotować się jeszcze w ciągu 20 minut, okresowo mieszając. Gotową zupę zbijamy blenderem i nalewamy na talerz.
Warzywna zupa dla dzieci
Składniki:
- marchew – 3 szt.;
- kabaczek – 1 szt.;
- kalafior – 200 g;
- zamrożony zielony groszek – 0,5 st.;
- woda;
- ugotowany ryż – 0,5 st.;
- przyprawy.

Przygotowanie
Do rondelka nalewamy filtrowaną, gotowaną wodę, stawiamy na średni ogień i nagrzewamy do wrzenia. Tym czasem przygotowujemy warzywa: ziemniak łuszczymy, kroimy niewielkimi kostkami i rzucamy do wrzątku. Marchew czyścimy, kroimy drobnymi kawałkami, czy trzemy na tarce. Rzucamy też do rondla, nakrywamy przykrywką i gotujemy wszystko w ciągu 5 minut.
Potem rozdzielamy na niewielkie kwiatostany kalafior. Kabaczek łuszczymy i szatkujemy kostkami. Dalej kładziemy do rondla przygotowane warzywa, dodajemy zielony groszek, solimy trochę i mieszamy. Znów zamykamy rondel przykrywką, gotujemy jeszcze w ciągu 10 minut na średnim ogniu, a potem zbijamy porządnie blenderem i rozlewamy zupkę na warzywnym bulionie.