Przepis warzywnej zupy dla dzieci

przepis warzywnej zupy dla dzieci

Właśnie z warzywnych zupek-piure dziecięcy lekarze rekomendują zaczynać wprowadzenie pokarmu dziecku od 6 miesięcy. Wprowadzać warzywa należy stopniowo, po jednym rodzaju w kilku dniach. Rozpatrzmy kilka prostych, lecz bardzo pożytecznych przepisów przygotowania warzywnych, lekkich zupek dla dzieci.

Warzywna zupa-piure dla dziecka

Składniki:

  • woda – 200 ml;
  • marchew – 0,5 szt.;
  • ziemniak – 1 szt.;
  • cebula – 0,5 szt.

Przygotowanie

Warzywa rzetelnie przemywamy, oczyszczamy, drobno szatkujemy i kładziemy do parowaru, czy niewielkiego emaliowanego rondelka. Potem wlewamy gotowaną wodę i gotujemy do pełnej gotowości pod przykrywką. Dalej warzywa akuratnie dostajemy, przecieramy blenderem i rozwodzimy warzywnym bulionem. Po tym gotową zupkę udowadniamy do wrzenia, dodawszy za pragnieniem trochę oliwnego masła.

Warzywna zupa dla dzieci z rybą

Składniki:

  • ziemniak – 1 szt.;
  • marchew – 1 szt.;
  • cebula – 1 szt.;
  • kalafior – 50 g;
  • brokuły – 50 g;
  • filet rybki – 40 g.

Przygotowanie

We wrzącą wodę rzucamy rybny filet i gotujemy go w przybliżeniu 20 minut przy zamkniętej przykrywce. A tym czasem czyścimy warzywa, przemywamy i kroimy drobnymi kostkami. Po zakończeniu potrzebnego czasu zasypujemy je do rondla i dajemy pogotować się jeszcze w ciągu 20 minut, okresowo mieszając. Gotową zupę zbijamy blenderem i nalewamy na talerz.

Warzywna zupa dla dzieci

Składniki:

  • marchew – 3 szt.;
  • kabaczek – 1 szt.;
  • kalafior – 200 g;
  • zamrożony zielony groszek – 0,5 st.;
  • woda;
  • ugotowany ryż – 0,5 st.;
  • przyprawy.
  • warzywna zupa dla dzieci

Przygotowanie

Do rondelka nalewamy filtrowaną, gotowaną wodę, stawiamy na średni ogień i nagrzewamy do wrzenia. Tym czasem przygotowujemy warzywa: ziemniak łuszczymy, kroimy niewielkimi kostkami i rzucamy do wrzątku. Marchew czyścimy, kroimy drobnymi kawałkami, czy trzemy na tarce. Rzucamy też do rondla, nakrywamy przykrywką i gotujemy wszystko w ciągu 5 minut.

Potem rozdzielamy na niewielkie kwiatostany kalafior. Kabaczek łuszczymy i szatkujemy kostkami. Dalej kładziemy do rondla przygotowane warzywa, dodajemy zielony groszek, solimy trochę i mieszamy. Znów zamykamy rondel przykrywką, gotujemy jeszcze w ciągu 10 minut na średnim ogniu, a potem zbijamy porządnie blenderem i rozlewamy zupkę na warzywnym bulionie.

 
Powiązane artykuły:
Smaczny barszczyk dla dziecka
Potrawy z buraka są pożyteczne dla dzieci i wiele osób pamiętają smak barszczu, co przypomina o dzieciństwie. Jak przygotować taki barszcz dzieciom, żeby on maksymalnie zachował pożyteczne właściwości? O tym opowiemy w artykule.
Pożyteczna i aromatyczna zupa z brokuła i kury
Czasami zdaje się niewykonalnym zadanie dla wielu mamuś - to nakarmić bobasa pożyteczną potrawą. Spróbujcie przygotować smaczną zupkę z brokuła na kurzym bulionie. Dalej opowiemy jak poprawnie i smacznie ją ugotować.
Jak przygotować smaczne i pożyteczne brokuły dziecku?
Brokuły. Wszyscy znają to pożyteczne, zielone warzywo, bogate witaminami i mikroelementami. Lecz mało kto wie, jak nim zarządzać i co smacznego można z niego przygotować, tym więcej dzieciom.
Rybna zupa dla dziecka – bardzo smaczny przepis
Malutkim dzieciom w związku z możliwą alergią nie wolno używać dużo różnych produktów, jednak ryba jest bogata fosforem i potrzebna dla rozwoju dzieci od roku. I teraz opowiemy, jak zrobić rybną zupę dla dziecka.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty