Przepisy dla dzieci w wieku 2 lat
Na drugim roku życia u dziecka zaczyna formować się swój smak do pokarmu.Pojawiają się ulubione i niekochane potrawy. W ten okres jadłospis dziecka już trochę przypomina rację dorosłego. Lecz pośpieszać wprowadzić wszystko od razu nie radzimy.
Racja dziecka do 2 lat
Jeśli przedtem dla dziecka głównymi produktami były mleko, mieszanki, kasze i warzywne piure to teraz wariantów istnieje wyraźnie więcej. Rozpatrzymy główne przepisy racji żywienia dziecka w wieku 2 lat.
Jak i przedtem, żywienie zostaje pięć razy na dzień. Śniadanie i kolacja powinny być w przybliżeniu równymi, na drugie śniadanie i podwieczorek proponujemy lżejsze potrawy. Największą ilość składników odżywczych dziecko musi otrzymywać w porę obiadową. Teraz do racji dziecka wchodzi pełnowartościowy jadłospis z trzech potraw na obiad. Na pierwsze płynny pokarm, potem kawałeczek rybki, czy mięso z drugą potrawą, a w końcu kisiel.
Dla dziecka, któremu jest już 2 lata, dziecięcy jadłospis musi włączać przepisy z różnymi składnikami, lecz około 70% obowiązkowo to węglowodany.
Racja dziecka do 2 lat musi włączać mięso, rybę czy jajko, mleko i grysiki z warzywami dziennie. Każda grupa ma swoje funkcje, toż zamienić jeden produkt drugim nie wyjdzie.
Dziecięce przepisy w wieku 2 lat - pierwsze potrawy
Jak i przedtem, dziecku można proponować zupy-piure w jakości pierwszej potrawy. Dla przygotowania bulionu najlepiej podejdzie kura, cielęcina czy królik.
Bulion z kurki
Składniki:
- mięso kury - 0,5 kg;
- marchew - 1 szt;
- cebula - 1 szt;
- mleko - 1 st;
- mąka - 2 łyżka ;
- masło - 2 łyżki;
- woda - 0,5 l;
- śmietana - 0,5 st;
- natka według smaku.
Przygotowanie
Ugotować bulion z kurki. Wyjąć mięso i ostudzić go. Aż mięso chłodnieje, do wrzącej wody dodać cebulę i marchew. Gotować dopóki marchew nie stanie się miękką. Rozebrać mięso i przepuścić go przez maszynkę do mięsa z marchewką. Farsz rozwieść połową szklanki bulionu, dodać mleko, olej, mąkę. Przemieszać do jednorodności. Wprowadzić masę do bulionu, stale mieszając. Podawać ze śmietaną i natką.
Dziecięce przepisy w wieku 2 lat: potrawy z mięsa i warzywNa drugie można przygotować puddingi, czy duszone warzywa. Mięso, czy ryba jest o wiele pożyteczniejsze jeśli je przygotujemy na parze, czy zapieczemy w piecyku.
Pudding z mięsa
Składniki:
- cielęcina - 50 g;
- biały chleb - 1 kawałek;
- mleko - 50 ml;
- jajko - 0,5 szt;
- masło - 1 łyżka;
- tarte suchary - 1 łyżka.
Przygotowanie
Chleb zmoczyć w mleku. Mięso ugotować i przepuścić przez maszynkę do mięsa z chlebem. Dodać żółtko i mieszać. Białka ubić do piany i akuratnie wprowadzić do farszu. Formę dla wypiekania naoliwić olejem, posypać sucharami i wyłożyć masę. Nakryć papierem, naoliwionym olejem i zapiekać 20 minut. Podawać z ziemniaczanym piure.
Parowe kotlety
Składniki:
- mięso - 60 g;
- biały chleb - 1 kawałeczek;
- masło - łyżka.
Przygotowanie
Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa. Zmoczyć chleb w mleku, czy wodzie i przepuścić z mięsem jeszcze raz. Dodać masło, osolić. Wymieszać farsz do otrzymania gładkiej, jednorodnej masy. Wyłożyć kotlety do rondla i zalać niewielką ilością gorącej wody. Nakryć przykrywką i postawić do piecyka na pół godziny. Okresowo polewać płynem.
Przepisy dla dzieci w wieku 2 lat - deser
Deser w pierwszej kolejności powinien być pożyteczny i pomagać procesowi trawienia. Lecz nie zawsze pożyteczne chce jeść dziecko. Proponujemy jedne z nieskomplikowanych przepisów dla dzieci, który maluch dokładnie zechce spróbować.
Pudding z bułeczki z kremem
Składniki:
- biała sucha bułka - 200 g;
- masło - 30 g;
- mleko - 0,5 st;
- jajko - 1 szt;
- mąka - 5 g;
- cukier według smaku.
Przygotowanie
Kroimy miąższ bułeczki kawałkami. Naoliwić każdy kawałek olejem i wyłożyć do formy. Żółtko rozetrzeć z mlekiem. Dodać do jajczarsko-mlecznej masy mąkę i cukier. Postawić na powolny ogień, przegotowywać do gęstnienia. Kremem zalewamy kawałki bułki. Zapiekać w piecyku pół godziny do nabycia żółtego odcieniu.