Przepisy dla jednorocznego dziecka
Kiedy bobasowi wypełnia się rok, mama zderza się z problemem, jak złożyć dla niego jadłospis. Posilać się z ogólnego stołu dla niego jeszcze wcześnie, a jednego tylko piersiowego mleka, czy mieszanki już jest za mało. W naszym artykule przedstawimy waszej uwadze smaczne przepisy potraw dla jednorocznego dziecka, które przypadną do duszy nawet najbardziej zażartym kapryśnikom.
Jadłospis dla jednorocznego dziecka - przepisy
Przy ułożeniu jadłospisu dla jednorocznego dziecka mama musi kierować się następnymi zasadami:
- Dziecko powinno stopniowo przechodzić od przetartego pokarmu do twardego, toż kawałeczki warzyw i owoców muszą stawać coraz więcej.
- Mleko i wyroby mleczarskie muszą składać znaczną część racji.
- Podstawą racji powinna być kasza.
- Mięso dziecko musi otrzymywać raz na dzień (na przykład klopsiki czy kotlety), a rybę – dwukrotnie do tygodnia.
- W racji obowiązkowo powinny być obecne jajka, masło, świeże owoce i warzywa.
- po roku można gotować zupy na mięsnym bulionie, lecz wykorzystywać dla tego trzeba wtórny bulion (pierwszy bulion po gotowaniu się trzeba zlewać).
Przepisy zup dla jednorocznego dziecka

Zupa warzywna
Składniki:
- woda czy bulion - 200 ml;
- ziemniak średni - 1 szt.;
- warzywa - kalafior, marchew, cebula, kabaczek, burak - po ¼ części.
Przygotowanie
Do wrzącej z lekka solonej wody, czy bulionu dodajemy pokrojone kawałeczkami warzywa i na powolnym ogniu gotujemy do miękkości, a potem przecieramy w piure przez sito, czy na blenderze. W gotowe piure można dodać kawałeczek masła. Przygotowywać taką zupę lepiej na jedną porcję. Zależnie od pojednania wykorzystywanych warzyw i ich ilości zupa będzie miała różny smak, więc będzie ciekawa dla dziecka.
Zupa gryczana

Składniki:
- woda czy bulion - 400 ml;
- gryka - 2 łyżki;
- ziemniak średni - 1 szt.;
- marchew - 1 szt.;
- kalafior - kilka kwiatostanów;
- szczypiorek;
- natka kopru.
Przygotowanie
We wrzącą wodę, czy bulion wrzucamy grykę i gotujemy w ciągu 10 minut, potem dodajemy pokrojone drobnymi kawałeczkami ziemniaki i marchew. Gotujemy w ciągu 5 minut i dodajemy kalafior. Jeśli zupa jest na wodzie to należy dodać 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Za kilka minut do gotowości dodajemy natkę, dajemy wystygnąć, przecieramy na blenderze. W gotową zupę można dodać śmietankę dla smaku.
Kasze dla jednorocznego dziecka - przepisy
Kasza z mielonego grysiku

Składniki:
- grysik ryżowy czy gryczany;
- mleko - 2/3 szklanki;
- olej śmietankowy - ½ łyżki do herbaty;
- sól.
Przygotowanie
Rozdrobnimy grysik za pomocą młynka do kawy. Zalejemy 2 łyżkami rozdrobnionego grysiku mlekiem i stale mieszając udowodnimy do gotowości. Gotową kaszę przysolimy i dodamy masło.
Kasza z jednolitego grysiku

Składniki:
- grysik ryżowy czy gryczany - 1 łyżka stołowa;
- woda - ½ szklanki;
- mleko - ½szklanki;
- olej śmietankowy - ½ łyżki do herbaty;
- cukier - ½ łyżki do herbaty;
- sól.
Przygotowanie
Grysik zalewamy wodą, udowadniamy do wrzenia. Po tym dodajemy mleko, cukier, sól i gotujemy do gotowości. Gotową kaszę rozdrabniamy w blenderze i dodajemy masło. Można również ugotować kaszę na warzywnym wywarze, czy z dodaniem warzywnych soków.
Przepisy podwieczorku dla jednorocznego dziecka
Pieczone jabłka
Przygotowanie
Rzetelnie wyszorujemy jabłka i zetniemy z jego wierzchołek. Akuratnie wyczyścimy rdzeń i napełnimy środek jabłka niewielką ilością cukru czy miodu, nakryjemy przykrywką-wierzchołkiem. Pokładziemy jabłko na formę dla zapiekania nakryte folią czy pergaminem. Postawimy do piecyka, który rozgrzejemy zawczasu do 180. Zapieczemy jabłka do gotowości (w przybliżeniu 20 minut i ostudzimy).