Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść

przyprawa curry

Przyprawa curry, co przyszła do nas z kuchni indyjskiej, stała się na tyle popularną, że przedstawić bez jej ogromne mnóstwo potraw po prostu jest niemożliwie. Gospodynie są przyzwyczajone dodawać tą przyprawę do mięsa, ryby, warzyw i dań z ryżu, a także wykorzystując ją jak podstawę pikantnych sosów. Okazują się w pełnej rozpaczy, kiedy przyprawa zakończa się w nieodpowiedniej chwili. Przecież bez curry wiele dań w ich wyobrażeniu zdają się niedoskonałymi i nie takimi smacznymi.

Co to takiego curry? Czy ma ta przyprawa analogi? Curry jest harmonijnie dobraną mieszanką przypraw. Naprawdę taką przyprawę można z lekkością przygotować samodzielnie. W Indii gospodynie tylko tak i postępują. Tym więcej, że nie ma wyraźnych proporcji i rekomendacji według pojednaniu komponentów, a tylko obowiązkowa obecność niektórych z nich.

Co wchodzi w skład przyprawy curry i jak ją zrobić w domowych warunkach?

Głównym komponentem, który obowiązkowo powinien być obecny w przyprawie curry zgłasza się kurkuma. Jej musi być niemniej ćwierci w ogólnej objętości korzennej mieszanki. Jest niemniej ważna w składzie curry kolendra. Jej może być tyle jak i kurkumy, czy w dwa razy mniej czy więcej, zależnie od receptury i przewag. Dodatkowe obowiązkowe składowe przyprawy – to fenugrek, którego mogą być w ogólnej ilości do 10 odsetek i ostrego pieprzu (do 6 odsetek). Inne przyprawy mogą być dodane za pragnieniem i smakiem, nadając nowe odcienie curry. Wśród nich:

  • imbir;
  • cynamon;
  • gałka muszkatołowa;
  • kardamon;
  • kminek;
  • goździk;
  • bazylia i mięta;
  • fenkuł i czosnek, a także różne pieprze, które nadadzą dodatkową ostrość przyprawie.

Wszystkie składowe powinny być suche i przemielone do proszku. Je łączą w pożądanych proporcjach w moździerzu i dodatkowo rozcierają dla wymiany smakami i ich lepszej wzajemnej harmonii.

Stosowanie i korzyść przyprawy curry

Przyprawę curry stosują w celu nadania potrawom nowych smakowych jakości, a także dla ich podbarwiania i otrzymania lepszego estetycznego wyglądu, a także oszałamiającego aromatu. Poza tym przyprawa curry jest niezwykle pożyteczna, przecież każda z przypraw w jej składzie ma ogromny kompleks uzdrawiających i profilaktycznych właściwości, zadziwiający arsenał witamin, minerałów i różnych elementów, sprzyjających poprawie pracy wszystkich systemów organizmu, umocnieniu immunitetu i podwyższeniu życiowej aktywności.

Gdzie dodawać przyprawę curry?

Przyprawa curry pięknie uzupełnia potrawy z ryżu, warzyw i różnych gatunków mięsa, a także doskonale harmonizuje się z kurzym mięsem, stwarzając prawdziwie królewskie na smak dania. Przy czym przyprawę dodają nie tylko podczas marynowania ptaka, ale i uzupełniają nią sałaty przy współudziale kury, zupy i inne potrawy na jej podstawie.

Z przyprawy curry przygotowują dużo sosów, które wykorzystują jak dopełnienie przy przedstawieniu potraw z mięsa, a także dodają do dań przy gaszeniu. Pewne z nich nawet są nazwane dla uczczenia popularnej przyprawy. Tak na przykład japońskie curry przygotowują z mięsa z warzywami i sosem na podstawie przyprawy curry i uzupełniają ryżem, a dla indyjskiego curry kurę marynują w przekonywającej porcji przypraw i gaszą z czasem do gotowości.

Curry wykorzystują nie tylko dla przygotowania pierwszych i drugich potraw i sosów. Czasami przyprawę dodają przy stworzeniu napojów i cocktaili, napełniając kolorem i nadając szczególnego smaku i aromatu. Przy czym uważa się, że napoje, w składzie których jest obecna curry, pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami, spalając tłuszcze i wyprowadzając z organizmu toksyny.

 
Powiązane artykuły:
Ocet jabłkowy w domowych warunkach – prosty przepis
W większości sklepów sprzedaje się podrabianie różnych produktów, nawet jabłkowy ocet wymyślili sprzedać niskogatunkowy. Lecz opuszczać rąk nie warto, przecież zrobić go na własnej kuchni jest bardzo prosto!
Bazylia – zastosowanie w kulinarii
Bazylia jak przyprawa stała się na tyle popularną, że wiele gospodyń już nie przedstawiają przyszłej potrawy, nie mając w zapasie aromatycznych liści. Dalej opowiemy, jak stosują bazylię w kulinarii.
Jak zachować pikantną bazylię na zimę?
Liście bazylii są bogate witaminami i aromatycznymi olejami. Właśnie dlatego w zimowy czas, kiedy chce się odczuć trochę letniej świeżości na talerzu, z zadowoleniem stosujemy pikantną przyprawę, zaopatrzoną w ciepłym okresie roku.
Indyjska przyprawa curry
Spróbujcie zebrać kilka pewnych przypraw według zaproponowanego dalej przepisu – i u was wyjdzie słynna szalenie aromatyczna i taka ulubiona przyprawa curry. Również podpowiemy, jak poprawnie ją stosować w rozmaitych potrawach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty