Przyprawa curry, jej stosowanie i korzyść
Przyprawa curry, co przyszła do nas z kuchni indyjskiej, stała się na tyle popularną, że przedstawić bez jej ogromne mnóstwo potraw po prostu jest niemożliwie. Gospodynie są przyzwyczajone dodawać tą przyprawę do mięsa, ryby, warzyw i dań z ryżu, a także wykorzystując ją jak podstawę pikantnych sosów. Okazują się w pełnej rozpaczy, kiedy przyprawa zakończa się w nieodpowiedniej chwili. Przecież bez curry wiele dań w ich wyobrażeniu zdają się niedoskonałymi i nie takimi smacznymi.
Co to takiego curry? Czy ma ta przyprawa analogi? Curry jest harmonijnie dobraną mieszanką przypraw. Naprawdę taką przyprawę można z lekkością przygotować samodzielnie. W Indii gospodynie tylko tak i postępują. Tym więcej, że nie ma wyraźnych proporcji i rekomendacji według pojednaniu komponentów, a tylko obowiązkowa obecność niektórych z nich.
Co wchodzi w skład przyprawy curry i jak ją zrobić w domowych warunkach?
Głównym komponentem, który obowiązkowo powinien być obecny w przyprawie curry zgłasza się kurkuma. Jej musi być niemniej ćwierci w ogólnej objętości korzennej mieszanki. Jest niemniej ważna w składzie curry kolendra. Jej może być tyle jak i kurkumy, czy w dwa razy mniej czy więcej, zależnie od receptury i przewag. Dodatkowe obowiązkowe składowe przyprawy – to fenugrek, którego mogą być w ogólnej ilości do 10 odsetek i ostrego pieprzu (do 6 odsetek). Inne przyprawy mogą być dodane za pragnieniem i smakiem, nadając nowe odcienie curry. Wśród nich:
- imbir;
- cynamon;
- gałka muszkatołowa;
- kardamon;
- kminek;
- goździk;
- bazylia i mięta;
- fenkuł i czosnek, a także różne pieprze, które nadadzą dodatkową ostrość przyprawie.
Wszystkie składowe powinny być suche i przemielone do proszku. Je łączą w pożądanych proporcjach w moździerzu i dodatkowo rozcierają dla wymiany smakami i ich lepszej wzajemnej harmonii.
Stosowanie i korzyść przyprawy curry
Przyprawę curry stosują w celu nadania potrawom nowych smakowych jakości, a także dla ich podbarwiania i otrzymania lepszego estetycznego wyglądu, a także oszałamiającego aromatu. Poza tym przyprawa curry jest niezwykle pożyteczna, przecież każda z przypraw w jej składzie ma ogromny kompleks uzdrawiających i profilaktycznych właściwości, zadziwiający arsenał witamin, minerałów i różnych elementów, sprzyjających poprawie pracy wszystkich systemów organizmu, umocnieniu immunitetu i podwyższeniu życiowej aktywności.
Gdzie dodawać przyprawę curry?
Przyprawa curry pięknie uzupełnia potrawy z ryżu, warzyw i różnych gatunków mięsa, a także doskonale harmonizuje się z kurzym mięsem, stwarzając prawdziwie królewskie na smak dania. Przy czym przyprawę dodają nie tylko podczas marynowania ptaka, ale i uzupełniają nią sałaty przy współudziale kury, zupy i inne potrawy na jej podstawie.
Z przyprawy curry przygotowują dużo sosów, które wykorzystują jak dopełnienie przy przedstawieniu potraw z mięsa, a także dodają do dań przy gaszeniu. Pewne z nich nawet są nazwane dla uczczenia popularnej przyprawy. Tak na przykład japońskie curry przygotowują z mięsa z warzywami i sosem na podstawie przyprawy curry i uzupełniają ryżem, a dla indyjskiego curry kurę marynują w przekonywającej porcji przypraw i gaszą z czasem do gotowości.
Curry wykorzystują nie tylko dla przygotowania pierwszych i drugich potraw i sosów. Czasami przyprawę dodają przy stworzeniu napojów i cocktaili, napełniając kolorem i nadając szczególnego smaku i aromatu. Przy czym uważa się, że napoje, w składzie których jest obecna curry, pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami, spalając tłuszcze i wyprowadzając z organizmu toksyny.