Przyprawa curry – przepis
Pod curry zazwyczaj rozumieją suchą mieszankę, harmonijnie dobranych przypraw, która dosyć szeroko wykorzystuje się w wielu kuchniach, zwłaszcza w indyjskiej, tajskiej i japońskiej. Na podstawie curry przygotowują rozmaite sosy, pasty i skomplikowane dania. Przepisy niektórych z nich proponujemy niżej.
Sos curry – indyjski przepis w domowych warunkach
Składniki:
- proszek curry – 1 łyżka;
- cebula – 60 g;
- niewielki czosnkowy ząbek - 0,5 szt.;
- jabłko – 60 g;
- masło śmietankowe – 2 łyżki;
- mąka pszenna – 3 łyżki;
- pasta pomidorowa – 10 g;
- rodzynki bez pestek – 20 g;
- imbir korzeń natarty – 10 g;
- wiórka kokosowa – 15 g;
- bulion – 340 ml;
- sól kamienna.
Przygotowanie
Najpierw zwalniamy od łupiny cebulę i czosnek, kroimy warzywa i obsmażamy w roztopionym maśle do miękkości. Teraz dodajemy mąkę i proszek curry i smażymy mieszankę, mieszając do sypkiej tekstury. Dodajemy do naczynia pastę pomidorową, mieszamy do równomiernego podziału komponentów między sobą, zdejmujemy pojemność z ognia i zostajemy zawartość chłodnieć.
Na następnym etapie wlewamy do podsmażania gorący bulion i rzetelnie mieszamy. Teraz dodajemy przetarte jabłuszko, zawczasu oczyściwszy go od skórek, wsypujemy przemyte rodzynki, kokosową wiórkę, korzeń imbirowy, solimy sos według smaku i gotujemy na umiarkowanym ogniu przy okresowym mieszaniu w ciągu pół godziny.
Na życzenie sos curry można pokroić za pomocą blendera przed przedstawieniem.
Pasta curry – przepis przygotowania
Składniki:
- proszek curry – 3 łyżki;
- mąka pszenna – 140 g;
- cukier – 10 g;
- bulion – 1 łyżka;
- woda – 240 ml;
- pieprz ostry i mielony czarny;
- sól kamienna.
Przygotowanie
Pasta curry wykorzystuje się dla dodania do różnych tematycznych japońskich potraw albo może wykorzystywać się po prostu jak sos dla mięsa. Przygotowuje się ona niezwykle prosto i szybko. Podgrzewamy do wrzenia wodę, dodajemy bulion, sól, cukier i proszek curry i przegotowujemy w ciągu półtora minut. W ciągu tego czasu w niewielkiej ilości wody rozcieńczamy mąkę i wlewamy przy nieprzerwanym mieszaniu do wrzącej wody z curry. Dodajemy pieprz według smaku, nagrzewamy do wrzenia i gotujemy do gęstnienia, potem zdejmujemy z ognia i dajemy ochłonąć.
Japońskie curry – przepis
Składniki:
- mięso (miąższ kury, wieprzowiny czy cielęciny) – 400 g;
- cebula – 130 g;
- olej roślinny – 40 ml;
- marchew – 190 g;
- ziemniaki duże – 2 szt.;
- jabłko drobne słodkie – 1/2 szt.;
- korzeń imbirowy – 20 g;
- bulion – 890 ml;
- przyprawa "Massala" – 1 łyżka;
- mielony pieprz czarny i sól kamienna;
Dla mieszanki curry:
- proszek curry – 1 łyżka;
- masło śmietankowe – 4 łyżki;
- mąka pszenna – 0,25 szklanki;
- ketchup – 45 g;
- przyprawa "Massala" – 1 łyżka;
- sos "tonkacsu" – 3 łyżki.
Przygotowanie
W nagrzanej patelni na oleju roślinnym smażymy pokrojoną cebulę, a przez siedem minut dodajemy rozdrobniony imbirowy korzeń i smażymy jeszcze w ciągu kilku minut. Teraz zakładamy narąbane kostkami dwa na dwa mięso, obsmażamy do przemiany koloru, potem dodajemy kubka oczyszczonej marchwi i smażymy danie jeszcze kilku minut. Teraz wlewamy gorący bulion, dajemy zawartości naczynia zakipieć i gotujemy, zależnie od tego który gatunek mięsa wykorzystuje się, od dziesięciu do czterdzieści minut. Dla kury wyznaczamy minimalny czas, a cielęcinę przygotowujemy po maksimum.
Nie tracąc czasu przygotujemy mieszankę curry. Dla tego smażymy na roztopionym oleju mąkę do kremowego odcieniu, potem wsypujemy massalę, proszek curry, dodajemy tonkacsu i ketchup, mieszamy i jeszcze trochę nagrzewamy przy nieprzerwanym mieszaniu do maksymalnie możliwej jednorodnej tekstury mieszanki.
Do ugotowanego mięsa zakładamy naszatkowane oczyszczone ziemniaki, przetarte jabłuszko i gotujemy do pełnej gotowości wszystkich komponentów. Na koniec wodzimy mieszankę curry, mieszamy do pełnego jej rozpuszczenia, nagrzewamy teraz do wrzenia i gęstnienia i możemy podawać danie, uzupełniwszy ugotowanym ryżem.