Przyprawa curry – przepis

curry przepis

Pod curry zazwyczaj rozumieją suchą mieszankę, harmonijnie dobranych przypraw, która dosyć szeroko wykorzystuje się w wielu kuchniach, zwłaszcza w indyjskiej, tajskiej i japońskiej. Na podstawie curry przygotowują rozmaite sosy, pasty i skomplikowane dania. Przepisy niektórych z nich proponujemy niżej.

Sos curry – indyjski przepis w domowych warunkach

Składniki:

  • proszek curry – 1 łyżka;
  • cebula – 60 g;
  • niewielki czosnkowy ząbek - 0,5 szt.;
  • jabłko – 60 g;
  • masło śmietankowe – 2 łyżki;
  • mąka pszenna – 3 łyżki;
  • pasta pomidorowa – 10 g;
  • rodzynki bez pestek – 20 g;
  • imbir korzeń natarty – 10 g;
  • wiórka kokosowa – 15 g;
  • bulion – 340 ml;
  • sól kamienna.

Przygotowanie

Najpierw zwalniamy od łupiny cebulę i czosnek, kroimy warzywa i obsmażamy w roztopionym maśle do miękkości. Teraz dodajemy mąkę i proszek curry i smażymy mieszankę, mieszając do sypkiej tekstury. Dodajemy do naczynia pastę pomidorową, mieszamy do równomiernego podziału komponentów między sobą, zdejmujemy pojemność z ognia i zostajemy zawartość chłodnieć.

Na następnym etapie wlewamy do podsmażania gorący bulion i rzetelnie mieszamy. Teraz dodajemy przetarte jabłuszko, zawczasu oczyściwszy go od skórek, wsypujemy przemyte rodzynki, kokosową wiórkę, korzeń imbirowy, solimy sos według smaku i gotujemy na umiarkowanym ogniu przy okresowym mieszaniu w ciągu pół godziny.

Na życzenie sos curry można pokroić za pomocą blendera przed przedstawieniem.

Pasta curry – przepis przygotowania

Składniki:

  • proszek curry – 3 łyżki;
  • mąka pszenna – 140 g;
  • cukier – 10 g;
  • bulion – 1 łyżka;
  • woda – 240 ml;
  • pieprz ostry i mielony czarny;
  • sól kamienna.

Przygotowanie

Pasta curry wykorzystuje się dla dodania do różnych tematycznych japońskich potraw albo może wykorzystywać się po prostu jak sos dla mięsa. Przygotowuje się ona niezwykle prosto i szybko. Podgrzewamy do wrzenia wodę, dodajemy bulion, sól, cukier i proszek curry i przegotowujemy w ciągu półtora minut. W ciągu tego czasu w niewielkiej ilości wody rozcieńczamy mąkę i wlewamy przy nieprzerwanym mieszaniu do wrzącej wody z curry. Dodajemy pieprz według smaku, nagrzewamy do wrzenia i gotujemy do gęstnienia, potem zdejmujemy z ognia i dajemy ochłonąć.

Japońskie curry – przepis

Składniki:

  • mięso (miąższ kury, wieprzowiny czy cielęciny) – 400 g;
  • cebula – 130 g;
  • olej roślinny – 40 ml;
  • marchew – 190 g;
  • ziemniaki duże – 2 szt.;
  • jabłko drobne słodkie – 1/2 szt.;
  • korzeń imbirowy – 20 g;
  • bulion – 890 ml;
  • przyprawa "Massala" – 1 łyżka;
  • mielony pieprz czarny i sól kamienna;

Dla mieszanki curry:

  • proszek curry – 1 łyżka;
  • masło śmietankowe – 4 łyżki;
  • mąka pszenna – 0,25 szklanki;
  • ketchup – 45 g;
  • przyprawa "Massala" – 1 łyżka;
  • sos "tonkacsu" – 3 łyżki.

Przygotowanie

W nagrzanej patelni na oleju roślinnym smażymy pokrojoną cebulę, a przez siedem minut dodajemy rozdrobniony imbirowy korzeń i smażymy jeszcze w ciągu kilku minut. Teraz zakładamy narąbane kostkami dwa na dwa mięso, obsmażamy do przemiany koloru, potem dodajemy kubka oczyszczonej marchwi i smażymy danie jeszcze kilku minut. Teraz wlewamy gorący bulion, dajemy zawartości naczynia zakipieć i gotujemy, zależnie od tego który gatunek mięsa wykorzystuje się, od dziesięciu do czterdzieści minut. Dla kury wyznaczamy minimalny czas, a cielęcinę przygotowujemy po maksimum.

Nie tracąc czasu przygotujemy mieszankę curry. Dla tego smażymy na roztopionym oleju mąkę do kremowego odcieniu, potem wsypujemy massalę, proszek curry, dodajemy tonkacsu i ketchup, mieszamy i jeszcze trochę nagrzewamy przy nieprzerwanym mieszaniu do maksymalnie możliwej jednorodnej tekstury mieszanki.

Do ugotowanego mięsa zakładamy naszatkowane oczyszczone ziemniaki, przetarte jabłuszko i gotujemy do pełnej gotowości wszystkich komponentów. Na koniec wodzimy mieszankę curry, mieszamy do pełnego jej rozpuszczenia, nagrzewamy teraz do wrzenia i gęstnienia i możemy podawać danie, uzupełniwszy ugotowanym ryżem.

 
Powiązane artykuły:
Korzeń selera – przepisy przygotowania
Prawdziwe witaminowe przepisy znajdziecie w tym artykule. Opowiemy kilka przepięknych sposobów użycia korzenia selera. Opiszemy sposób przygotowania jaskrawej, z niezwykłym smakiem sałaty i zadziwiająco delikatnej zupy-piure.
Serowe lody – bardzo oryginalny przepis
Uraźcie siebie absolutnie niezwykłym poczęstunkiem, przygotowawszy dziwne lody z sera. Te smakołyki mają przyjemny słonawy smak i świetnie delikatną śmietankową teksturę.
Suszone pomidory w domowych warunkach
Takie niezwykłe robienie zapasów koniecznie przyda się w stworzeniu rozmaitych potraw, smak których można będzie z lekkością przekształcić. Spróbujcie zrobić suszone pomidiory po opisanych przepisach i przekonacie się, na ile to jest łatwo.
Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy
Wśród innych orzechowych past, pistacje wątpliwe czy różnią się największą popularnością. Jednak ona to nierzadki gość w przepisach wschodnich słodyczy i sosów. Jej zadziwiająco nasycony orzechowy smak złoży przepiękną kompanię toastu z filiżanką kawy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty