Przyprawa kolendra - jaskrawy smak i dziwny korzenny aromat

Kolendra znana jest już od dawna. Druga jej nazwa - kindza. To jedna z niewielu roślin, które stosuje się do potrawy w całości. Ludzie wykorzystują nasienie, natkę i korzenie kolendry. Jest to wynikiem dużej zawartości pożytecznych substancji i niewybredności rośliny. Kolendra czyli kindza, może rosnąć w wysokogórskich rejonach. Tym jest uwarunkowana jego popularność w Zakaukaziu, Południowo-wschodniej Azji a także w Meksyku i Peru. W artykule tym, rozpatrzymy korzyści kolendry i warianty jej stosowania.
Stosowanie kolendry
Nazwę kindza, najczęściej stosuje się odnośnie do natki kolendry. Z korzyścią dodają ją do sałat i zup, wykorzystują jako przyprawę przy przygotowywaniu mięsa i innych gorących potraw. Kindzę stosuje się do pokarmu w nieobrobionym stanie. Do gorących potraw, dodają ją na kilka minut przed postawieniem na stół. Potrawy z kolendrą mają mocny,wyraźny smak i dziwny korzenny aromat.
Nasienie kolendry przed użyciem suszą. Czasami wykorzystują je w całości, ale częściej robią proszek. Jednak warto pamiętać, że mielona kolendra szybko traci aromat. Toteż mleć suszone nasienie kolendry, rekomenduje się bezpośrednio przed użyciem. Zazwyczaj dodają je jako przyprawę do ryby czy mięsa. Kolendrę, wykorzystuje się również w przemyśle przy wyrobie kiełbasy, serów i sałatek.
Korzenie kolendry, są również bardzo popularne do stosowania w potrawach, zwłaszcza w Południowo-wschodniej Azji. Mają one mniej wyraźny smak i zapach aniżeli liście kolendry. Dla zastosowania w pokarmach, suszą je i mielą. To pozwala dodawać je jako przyprawę do różnych sosów, które doskonale jednoczą się z mięsem i rybą.
Korzyści kolendry
Oprócz użycia w kulinariach i w przemyśle spożywczym, w kosmetycznym i perfumeryjnym przemyśle i mydlarstwie, szerokie zastosowanie kolendra znalazła jako olejek eteryczny. Szczególną wartość przedstawiają płody kolendry. Zawierają one dużą ilość olejków eterycznych. Liście kolendry zawierają kompleks pożytecznych mikroelementów i witamin, takich jak witamina A, РР, В1, В2 i witamina С. Kolendra, dzięki dużej ilości askorbinowego kwasu i rutyny, ma wyraźne wzmacniające żyły właściwości. Może być pożyteczna przy chorobie żylakowej, nabrzmiałości w nogach. Kindza, ma również dobry wpływ na tworzenie erytrocytów i pomaga rozprawić się z anemią.
Letnia sałatka z kolendrąSkładniki:
- ogórek – 2szt;
- pomidor – 1szt;
- czosnek - 1 ząbek;
- oliwa;
- łuk zielony - 1 niewielki pęczek;
- natka kolendry - kilku listków.
Przygotowanie
Warzywa kroimy, czosnek rozgniatamy, natkę rozdrabniamy. Dodać kindzę. Istnieje myśl, że przy przygotowaniu sałatek natkę lepiej rwać rękami, na jak najmniejsze części. To pozwala pożytecznym substancjom fitoncydom pozostawać w produktach. Przy rozdrobnieniu natki nożem, duża ich część ulatnia się.
Taka prosta letnia sałatka, będzie doskonałym sposobem podładować odporność. Oliwa zawiera uderzeniową dawkę witaminy Е, która pomaga walczyć z procesami utlenienia w organizmie i zapobiega starzeniu. Ogórki i pomidory zawierają dużo błonnika i spożywczych włókien.
To pomaga normalizować proces trawienia i polepszyć pracę jelit. Czosnek i natka kindzy zawierają dużą ilość fitoncydów. Jest naukowo udowodnione, że ulotne środki - fitoncydy mogą walczyć nie tylko z bakteriami, ale i wirusami. Mogą one stać się dobrą profilaktyką przy epidemii grypy. Od dawnych czasów, taka właściwość kindzy jest dobrze znana. Właśnie to, uczyniło przyprawę kolendry taką popularną w użyciu w kuchni. Oprócz tego, że on ma niezwykły zapach i nadaje potrawom wytworny aromat, kolendra pomaga aktywować ochronne siły organizmu.