Przyprawa kurkuma, czyli indyjski szafran

kurkuma przyprawa

Aromatyczny pomarańczowy proszek kurkumy, przyszedł do nas z Indii. Mieszkańcy Indii, ze swojej strony, kurkumę bardzo czczą i nie jeden raz opisywali jej lecznicze właściwości w Ajuwerdzie. Pewien czas kurkuma była na tyle popularną, że nazywano ją indyjskim szafranem, chociaż oprócz intensywnego zabarwienia, z pręcikami szafranu terakotowy proszek nie miał nic więcej wspólnego.

Dziś kurkuma, nie należy do rzadkości jak było wcześniej, ustępuje kosztem szafranowi, dlatego korzysta większą popularnością dotychczas.

Przyprawa kurkuma - pożyteczne właściwości

Trudno uwierzyć, lecz kurkuma jest niezwykle bogata w witaminy. Witaminy grupy B, K i C razem z minerami, dobrze wpływają na zdrowie każdego, kto wzbogaca nią swój pokarm. W pierwszej kolejności aromatyczna przyprawa pomoże tym, kto cierpi na problemy z trawieniem, stymuluje ona apetyt, ma żółciopędne działanie, walczy z cholesterolem i wyprowadza lesz.

Dzięki swojemu korzennemu i palącemu smakowi, używanie kurkumy w czystym wyglądzie chociaż i jest pożytecznie, to będzie niezupełnie przyjemnie. Zwłaszcza odważne persony, zwyczajnie mogą zjadać połowę łyżki do herbaty tej wyrazistej przyprawy raz na dzień, zapijając dużą ilością wody, ale jest bardziej smacznie używać kurkumę w składzie pełnowartościowych potraw.

Przyprawa kurkuma - stosowanie w kulinariach

Dzięki swojej proszkowej konsystencji, kurkuma dobrze rozpuszcza się we wszystkich płynach, napełniając smakiem sosy, zupy i ragu. Przyszedłszy ze wschodu, nasycona smakiem przyprawa, pięknie godzi się w kompanii tradycyjnych wschodnich składników, toteż w indyjskiej kuchni nierzadko można spotkać ją w jakości głównego korzennego składnika. Otóż do jakich potraw, można zastosować przyprawę kurkumę? Zapoznamy się z najsmaczniejszymi przepisami.

Ostry ryż z soczewicą i przyprawą kurkumą

Curry - skomplikowana i ciekawa ze swoimi smakowymi jakościami potrawa, którą nielekko powtórzyć nowicjuszowi. Właśnie dlatego, swoją znajomość z kurkumą rozpoczniemy od uproszczonej wersji klasycznego dla mieszkańców Indii ryżu z dodaniem soczewicy.

Składniki:

  • masło - 45 g;
  • biały łuk - 75 g;
  • kardamon - 5 szt.;
  • nasienie gorczycy - 3 g;
  • czosnkowe ząbki - 2 szt.;
  • płatki chili - 2 g;
  • kurkuma - 2 g;
  • ryż basmati - 1 st.;
  • kurzy bulion - 375 ml;
  • soczewica ugotowana - 400 r.

Przygotowanie

W patelni roztapiamy masło i smażymy na nim rozdrobniony łuk z czosnkiem. Przez 5 minut wsypujemy wszystkie aromatyczne przyprawy: ziarna kardamonu, gorczycy, płatki suszonego chili i kurkumę - muszą one puścić swój aromat. Przez minutę mieszamy przyprawy z ryżem i zalewamy wszystko bulionem. Po gotowaniu się płynu zmniejszamy ogień i gotujemy ryż 10 minut. Łączymy ryż z ugotowaną soczewicą i podajemy do stołu, posypujemy kolendrą.

Pieczona kurka z przyprawą kurkumą

Składniki:

  • kurze udka - 2 szt.;
  • pomarańcze - 200 g;
  • miód - 30 g;
  • olej oliwy - 55 g;
  • kurkuma - 3 g;
  • mielona kolendra - 3 g;
  • kajeński pieprz - 1,5 r.

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę, rozpuściwszy w podgrzanym soku pomarańczowym miód. pieczona kurka z kurkumąDodajemy do mieszanki przyprawy i olej, rzetelnie mieszamy i wkładamy do marynaty kurze udka. Zostawiamy kurze mięso na 10 godzin, lecz jeśli nie ma czasu, mięso można z lekka przekłuwać nożem i skrócić czas marynowania do 3 godzin.

Po zakończeniu czasu, dajemy obciec zbędnej marynacie i smażymy kurze mięso na grillu do ugotowania. Czasem, można smarować kurkę resztkami marynaty za pomocą kuchennego pędzla, tak miód potrafi karmelizować i przekształcić się na apetyczną rumianą skórkę.

Świeża i lekka sałata, stanie się przepięknym dopełnieniem do tego wyrazistego i prostego dania z dodaniem kurkumy.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawa kolendra - jaskrawy smak i dziwny korzenny aromat
Kolendra - jednoroczna trawiasta roślina, wykorzystywana w medycynie i kulinariach. Jako przyprawę, wykorzystują liście świeże, suszone i mielone na proszek. W naszym artykule, dokładniej opowiemy o kolendrze i jej zastosowaniu do przygotowywania potraw.
Bazylia - właściwości i zastosowanie
Bazylia – bardzo popularna przyprawa, którą można spotkać na liście składników wielu potraw. Ta korzenna roślina ma przyjemny, cierpki, wyraźny aromat. Żeby dokładniej dowiedzieć się o tej roślinie, możecie przeczytać nasz artykuł.
Przyprawy do grzanego wina
Grzane wino - niezastąpiony napój w zimne zimowe wieczory. On ogrzeje i poprawi nastrój. A smak grzanego wina jest czarujący dzięki przyprawom, które wchodzą do jego skład. Akurat o przyprawach do grzanego wina porozmawiamy w naszym artykule.
Sprawdzone i smaczne przepisy pasty pomidorowej
Pasta pomidorowa - to uniwersalne tankowanie dla barszczu, stworzenie oryginalnych sosów. I dziś dokładnie zorientujemy się jak ją zrobić w domowych warunkach. Czytamy nasze rady i wybieramy dla siebie odpowiedni przepis.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty