Przyprawa majeranek - wytworny aromat na każdą potrawę

przyprawa majeranek

Nikt dokładnie nie pamięta kiedy Arabowie zaczęli przywozić przyprawy z Indii w Śródziemnomorze. Lecz swoją podróż po Europie przyprawa majeranek wzięła początek właśnie stamtąd. Wspomnienia o majeranku i jego pożytecznych właściwościach są jeszcze u dawnych Greków, Rzymian, Arabów, Egipcjan. Ta roślina jest bardzo wrażliwa do chłodu, toż dla Rosji jest egzotyczną przyprawą. Są znane ogrodowe i dziko rosnące kultury, co spotyka się w Śródziemnomorzu (od Grecji do Algierii i Maroka) i Azji. I do tego dnia, miejscem przemysłowej hodowli przyprawy majeranek jest śródziemnomorskie nadbrzeże Północnej Afryki: Algieria, Tunis, Egipt. W dziko rosnącym rodzaju spotyka się również na południu Europy (Włochy, Francja, Węgry) i w Małej Azji (Turcja).

Majeranek - pożyteczne właściwości

Jak i inne trawy, majeranek zawiera dużo olejków eterycznych i pożytecznych substancji. Dotychczas uczeni nie ujawnili substancji, która odpowiada za swoisty zapach majeranku.

Oprócz olejków eterycznych przyprawa majeranek zawiera rutyn, który wzmacnia organizm, pomaga sprawić się z krwotokami i jest pożyteczny przy małej zdolności gęstnieć krwi. Drugą aktywną substancją jest karoten, który odpowiada za unieszkodliwianie wolnych radykałów i zapobiega ich pojawieniu. Askorbinowy kwas, co mieści się w majeranku, wzmacnia membrany komórek, czyniąc ich niedostępnymi dla wirusów,a także podwyższa immunitet.

Majeranek znalazł stosowanie w ludowej medycynie. Dzięki substancjom, co mieści się w nim, majeranek działa jak antyseptyk, przeciwmikrobowy środek. Majeranek jeżeli jest suszony, stosują przy leczeniu kaszlu, problemach z trawieniem, krwawiących dziąsłach i bólu głowy. On pomaga przy dychawicy, żołądkowych i jelitowych bólach, rozbratach jelita, spazmach, naruszeniach cyklu u kobiet.

Przepis, jak wykorzystać majeranek suszony, przyszedł z głębi wieków. Od dawna dla leczenia w ludowej medycynie wykorzystywała się herbata z majeranku.

Dla przygotowania herbaty biorą 1-2 łyżkę do herbaty trawy, zalewają 250 ml wrzątku, nalegają w ciągu 15 minut. Pić taką herbatę trzeba 1-2 razy w dniu. Lecz przy tym trzeba pamiętać, że majeranek jest przeciwwskazany ciężarnym i karmiącym, przy trombozie. Tak samo cykl nie musi przekraczać 2-3 tygodni, potem należy zrobić przerwę minimum na miesiąc.

Majeranek - stosowanie w kulinariach

Jako przyprawa, majeranek wykorzystują przy przygotowywaniu mięsiw, sałat, zup. On nie tylko nadaje aromat, ale i pomaga ciężkiemu pokarmowi lepiej przyswajać się. Przyprawa majeranek dobrze jednoczy się z oregano, tymiankiem, bazylią i innymi przyprawami. Toż istnieje mnóstwo przepisów, gdzie dodają majeranek.

Teraz majeranek jest uważany za jedną z lepszych przypraw dla mięsa. Lecz tak było nie zawsze. Dawni Grecy uważali, że majeranek znajduje się pod zastępstwem Afrodyty i dodawali go do wina. Z rozpowszechnieniem w Średniowiecznej Europie, majeranek zaczęły dodawać do mięsnych juszek, warzywnych potraw, kiełbasy i sosów do spaghetti.

W nasz czas majeranek wykorzystują przy konserwacji, dla zasolenia ogórków i patisonów, przy przygotowania kiszonej kapusty.

Stosowanie majeranku w kulinariach jest bardzo szerokie. Jego zawsze wykorzystano jak dla przygotowania wytwornych potraw, tak i w przyprawa majeranek stosowaniepowszednim życiu. O których jeszcze przyprawach można powiedzieć, że ona podchodzi dla przygotowania napojów, zup, sosów, sałat, mięsa, ryby i dla konserwacji? Ma nie tylko przyjemny kwiatkowo-korzenny aromat, ale i podchodzi dla przygotowania herbaty, co pomaga sprawić się z bólem głowy.

Na przykład w rosyjskiej, kulinarnej tradycji majeranku prawie nie wykorzystuje się. To związane jest z tym, że na terytorium Rosji prawie nie ma odpowiednich dla hodowli majeranku warunków. Lecz dziś, kiedy egzotyczne przyprawy stały się dostępne, przepisy z użyciem majeranku zdobywają coraz większej popularności.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawa zira, czyli kumin
Zira – przyprawa, z lekka gorzkawym orzechowym smakiem. Jest popularna we wschodniej kuchni. Kuchmistrze wykorzystują całe nasienie i tłuczone, świeże i obsmażone. W artykule opowiemy o właściwościach i stosowaniu tej przyprawy.
Jakie przyprawy dodają do mięsa?
Jak zamarynować stek? Odpowiedź jedna – przyprawy. Właśnie one nadają potrawom konieczne ziarnko pieprzu, gorzkawość i wiele odcieni smaku. Główne pytanie - kiedy ich dodawać i które mięso czym doprawić?
Najlepsze i najbardziej ciekawe przyprawy na rybę
Istnieje ogromna ilość potraw z ryby, lecz absolutnie nieobowiązkowo robić coś skomplikowanego. Dosyć poprawnie dobrać przyprawy i zwyczajna smażona, czy gotowana ryba będzie kokietowała absolutnie innymi odcieniami smaku.
Najbardziej pasujące przyprawy do kurczaka
Wiele gospodyń korzystają zwyczajnym zestawem przypraw, bojąc się stosować inne. A na próżno. Przecież z ich pomocą można nadać zwyczajnej kurze absolutnie niezwykłego smaku. Porozmawiamy o przyprawach do kurczaka dokładniej.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty