Przyprawa oregano – ciekawa decyzja w codzienny pokarm

przyprawa oregano

Oregano, (Oríganumvulgáre, łat.) czy lebiodka zwyczajna – wieloletnia trawiasta roślina z rodzaju Lebiodka familii Jasnotkowe (Lamiaceae). Ta niewybredna roślina jest rozpowszechniona w Śródziemnomorzu i wielu innych krajach Europy i Bliskiego Wschodu. W Rosji oreganо rośnie wszędzie (za wyjątkiem rejonów Skrajnej Północy): na otwartych trawiastych miejscach, po stokach pagórków, na skrajach lasu, polanach, wśród krzaków. W wielu krajach oregano kultywują. Zrozumiałe, że dziko rosnąca i kultywowana roślina będzie różniła się według smaku, aromatu i właściwości.

Stosowanie i właściwości

Ta trawa zawiera mnóstwo koniecznych organizmowi substancji, a toż szeroko wykorzystuje się ją w medycynie. Oregano posiada dużo pożytecznych właściwości, w tej liczbie przeciwzapalnym, wzmacniającym, antytoksycznym, uspokajającym, antybiotykowym i innymi właściwościami. Również oregano znajduje szerokie stosowanie w przemyśle kosmetyków i perfum. Smak przyprawy oregano jest bardzo charakterystyczny - trochę gorzkawy, niezbyt ostry, a aromat jest lekki i przyjemny.

Naturalnie, że oregano i w kuchni znajduje szerokie stosowanie w jakości przyprawy. Liście wykorzystują i w świeżym, i w suszonym wyglądzie. Ta przyprawa podnieca apetyt i polepsza trawienie.

Ważne dokładnie wiedzieć o tym, że oregano dodają, żeby nie zepsuć smaku potrawy. Ta przyprawa znajduje bardziej szerokie stosowanie w wielu kulinarnych tradycjach, ona dobrze jednoczy się z dużą ilością innych potraw, zwłaszcza z czarnym pieprzem, rozmarynem, bazylią, majerankiem, estragonem i tymiankiem.

Oregano jako przyprawa wchodzi w skład różnych korzennych mieszanek dla przygotowania potraw z mięsa, domowych kiełbas, omletów, pasztetów i nadzienia. Oregano, jeżeli jest suszone, dodają do niektórych sosów. W niektórych regionach Włoch przyprawę oregano wykorzystują w przygotowaniu pizzy. W wielu krajach Europy przyjęto dodawać suchą przyprawę oregano do potraw z pieczarek (i niektórych innych grzybów) – z tą przyprawą oni nabywają zwłaszcza delikatny, trochę ostry i pikantny smak i charakterystyczny niepowtarzalny aromat.

Na Kaukazie, w Ukrainie i Białorusi przyprawę oregano dodają do solanek i marynat przy robieniu zapasów soleń z grzybów i warzyw (na przykład ogórków). W Syberii przyprawę oregano dodają do twarogowego, jajecznego, czy mięsnego nadzienia dla placków.

W Rosji lebiodkę tradycyjnie wykorzystuje się dla zaparzenia ziołowej herbaty. Taka herbata szeroko wykorzystywana jest w ludowej medycynie przy różnych pogorszeniach zdrowia, dla umocnienia zdrowia i po prostu dla zadowolenia.

Przyprawę oregano nie trzeba zachowywać zbyt długo – ona traci swoje pożyteczne właściwości, smakowe i aromatyczne jakości. Zachowywać suche oregano lepiej w szczelnie zamkniętej nieplastikowej pojemności, bez nagłego dostępu słonecznych promieni.

Przepisy z przyprawą oregano

Rosyjska herbata z lebiodki (przyprawa oregano)

Składniki:

  • sucha rozdrobniona lebiodka – 2-3 łyżki do herbaty;
  • wrzątek – 250-300 ml;
  • miód naturalny – 1 łyżka do herbaty.

Przygotowanie

Suchą trawę zasypujemy do zaparzalnika, czajnika, czy innej odpowiedniej pojemności. Zalewamy stromym wrzątkiem, nakrywamy przykrywką (czy spodkiem) i dajemy należeć się w ciągu 30-40 minut. Przecedzamy i dodajemy miód. Mieszamy. Używamy po 100 ml przed snem.

Lecznicza herbata z oregano i melisy

Składniki:

  • suche oregano – 3 łyżki do herbaty;
  • melisa sucha – 2 łyżki do herbaty;
  • woda – 500 ml;
  • miód naturalny i śmietanka – według smaku.

Przygotowanie

Trawy zasypujemy do czajnika. Zalewamy stromym wrzątkiem i nalegamy w ciągu 40 minut, sucha przyprawa oreganonakrywamy czajnik ręcznikiem. Rozlewamy po filiżankach, dodajemy miód i śmietankę według smaku. Mieszamy.

Herbaty z lebiodki (czyli przyprawa oregano) lepiej używać na noc jako przepiękny, nasenny i uspokajający środek. Takimi herbatami nie trzeba zachwycać się mężczyznom – one nie sprzyjają męskiej sile. Ciężarnym kobietom – nie rekomenduje się używać tej przyprawy w dowolnym wyglądzie.

Przy zaostrzeniu chorób układu pokarmowego i serdecznych rozbratach stosowanie przyprawy oregano trzeba wyłączyć lub ograniczyć.

 
Powiązane artykuły:
Przyprawa majeranek - wytworny aromat na każdą potrawę
Majeranek - rozpowszechniona trawiasta roślina, którą szeroko stosuje się w medycynie i kuchni oraz jako dekoracyjną roślinę. W nasz czas częściej można spotkać majeranek w spisach składników dla przygotowywania potraw.
Przyprawa zira, czyli kumin
Zira – przyprawa, z lekka gorzkawym orzechowym smakiem. Jest popularna we wschodniej kuchni. Kuchmistrze wykorzystują całe nasienie i tłuczone, świeże i obsmażone. W artykule opowiemy o właściwościach i stosowaniu tej przyprawy.
Jakie przyprawy dodają do mięsa?
Jak zamarynować stek? Odpowiedź jedna – przyprawy. Właśnie one nadają potrawom konieczne ziarnko pieprzu, gorzkawość i wiele odcieni smaku. Główne pytanie - kiedy ich dodawać i które mięso czym doprawić?
Najlepsze i najbardziej ciekawe przyprawy na rybę
Istnieje ogromna ilość potraw z ryby, lecz absolutnie nieobowiązkowo robić coś skomplikowanego. Dosyć poprawnie dobrać przyprawy i zwyczajna smażona, czy gotowana ryba będzie kokietowała absolutnie innymi odcieniami smaku.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty