Przyprawa zira, czyli kumin
Zira (czyli kumin) – przyprawa rodzajem ze Średniej Azji. Ta roślina szerokie rozpowszechnienie otrzymała w narodowej kuchni państw południowego wschodu Azji, północy Afryki i Łacińskiej Ameryki. W ostatnie dziesięciolecie przyprawę zira wykorzystuje się i w europejskiej kuchni.
W jakości przyprawy stosują się dwie odmiany ziry:
- kirmanska – ostro pachnąca, drobna czarna przyprawa;
- perska – aromatyczna, z lekka żółtawego koloru przyprawa.
Na Wschodzie kumin stosują razem z innymi rodzajami przypraw: papryką, kurkumą i szeregiem innych aromatycznych przypraw.
Właściwości i wybór ziry
Pożyteczne właściwości ziry ceniły się jeszcze w dawnej Grecji i dawnym Rzymie, gdzie ona stosowała się i jak aromayczna dokładka do pokarmu, i jak efektywny leczniczy środek. Kumin naprawdę ma cały szereg profilaktycznych i leczniczych właściwości. Ustalono, że przyprawa polepsza procesy trawienia i metabolizmu (wyprowadzenia szkodliwych substancji przez różne systemy organizmu). Tamtym, u kogo są choroby oddechowych dróg i choroby ośrodka krążenia, również można rekomendować dodawać do pokarmu tę świetną roślinę. Mielona zira dodana do pokarmu sprzyja procesowi laktacji u karmiących mam.
Nasienie ziry od dawna stosuje się do afrodyzjaków, toż pokarm i napoje z zirą można rekomendować jako środek dla podniecenia seksualnego pragnienia.
Pediatrzy rekomendują wywar z ziry dla profilaktyki meteoryzmu u niemowląt.
Zira zawiera mnóstwo witamin (Е, C, A, В6, В2) i mineralnych substancji (potas, calcium, cynk, selen, żelazo i inne).
Nie rekomenduje się stosować w żywieniu tej przyprawy ludziom, którzy cierpią wrzodową chorobą.
Lepiej kupować przyprawę, rozłożoną do przyfabrycznych pakietów. Lecz jeśli rozstrzygnęliście nabyć zirę na rynku, obowiązkowo rozetrzyjcie kilka nasień. Zapach świeżej przyprawy jest bardzo przyjemny. Należy odznaczyć, że zira w odróżnieniu od innych przypraw nie wytrzymuje trwałego przechowywania. Znawcy doradzają nie zachowywać długo aromatycznego nasienia, a mieloną zirę w domu nie trzymają więcej niż 1 miesiąc, ponieważ ona nabywa zatęchły zapach.
W które potrawy można dodawać zirę?Zazwyczaj zirę dodają do warzywnych mięs. Ciężko przedstawić prawdziwy uzbecki pilaw, indyjskie carry, azerbejdżański kebab bez ziry. Pięknie zamarkuje smak delikatnego szaszłyku. Wiele osób uważa, że przy zapiekaniu morskiej ryby również można wykorzystać tę przyprawę. Mieszkańcy europejskich krajów wykorzystują nasienie ziry z gaszonymi warzywami, zwłaszcza jeśli w składzie potrawy są obecne bakłażany. Jak dokładka, kumin wykorzystują się w piekarniczych wyrobach i przy konserwacji.
Nie zapomnijcie tylko przed użytkiem nasienie z lekka posmażyć, dzięki tej procedurze pojawi się bardzo niezwykły i przyjemny aromat. Mielonym nasieniem uszlachetniają smak produktów mlecznych.
Przepisy potraw z zira
Warzywa z wątrobą kurki i zirą
Składniki:
- wątroba (kurki) – 300 g;
- po jednym warzywie (marchew, cebula, młody kabaczek);
- seler – 1 badyl;
- pasternak – połowa korzeniu;
- czosnek – kilka ząbków;
- sojowy sos – 1 st. łyżka;
- zira – według smaku.
Przygotowanie
Pokrojoną marchew i cebulę obsmażają w oleju roślinnym, potem dodają inne warzywa, wszystko gasi się. Kładzie się wątroba i sojowy sos, w końcu – czosnek.
Odświeżający napój z zirą
Składniki:
- naturalny jogurt – 0, 5 l;
- woda – 250 g;
- cytryna – 1 sztuka;
- kilka gałęzi pieprznej mięty;
- czarna mielona zira – szczypta
Przygotowanie
Do naturalnego jogurtu dodaje się trochę wody (kwaśnej sokiem cytryny), drobno podarte liście mięty i to będzie mieszane blenderem, czy widełkami. Kiedy napój jest rozlany po kielichach, dodaje się mielony kumin. Ten napój pięknie odświeży i doda sił do upalnej pogody!