Przyprawy do grzanego wina

Niewątpliwie grzane wino - najpopularniejszy zimowy napój. Nic tak nie ogrzeje zimnym zimowym wieczorem, kiedy za oknem mróz i zimno, jak gorące wino z przyprawami. Jest mnóstwo przepisów przygotowania takiego napoju. W tym artykule porozmawiamy o tym, jak go przygotować i jakie przyprawy są potrzebne do grzanego wina.
Skład przypraw do grzanego wina
Z reguły, grzane wino przygotowują z naturalnych przypraw. Jednakże na półkach sklepów, można spotkać gotowe przyprawy do grzanego wina. Najczęściej w ich składzie jest obecny cynamon, goździk, czarny pieprz, kardamon, imbir i pomarańczowa skórka. W takim składzie przyprawy są przygotowane w rozdrobnionym stanie.
Można kupić taką gotową przyprawę, a można nabyć przyprawy do grzanego wina osobno i zmieniać ich skład według swojego smaku.
Jakie przyprawy wykorzystują w przygotowaniu grzanego wina
Opowiemy jeszcze o niektórych przyprawach, które najczęściej dodają do tego dziwnego aromatycznego napoju.
- Cynamon - ważna składowa napoju. On daje przyjemny słodki smak i korzenny aromat. Najlepiej w przygotowywaniu grzanego wina wykorzystać laski cynamonu, ponieważ w zmielonym stanie traci on część aromatu.
- Goździk - klasyczna składowa praktycznie wszystkich przypraw grzanego wina. Ta przyprawa ma nieporównywalny aromat i specyficzny smak. Lecz trzeba uwzględnić fakt, że przy nagrzewaniu aromat zmniejsza się. Toteż, czym później dodamy goździki w trakcie przygotowania, tym bardziej wyrazisty będzie aromat.
- Pieprz również wchodzi w skład przyprawy do grzanego wina. Przy przygotowaniu napoju wykorzystują pieprz czarny i paprykę. Czarny pieprz dodają do grzańca z czerwonego wina. A kiedy przygotowują grzańca z białego wina, dodają paprykę. Pieprz goździkowy wykorzystują rzadko z powodu jego silnego aromatu. Tylko niektórzy doświadczeni kuchmistrze, włączają go w skład swoich napojów.
- Kardamon - ta ostra przyprawa daje napojowi przyjemny zapach i lekki cytrynowy smak. Wykorzystują go i w gorących zimowych i w zimnych letnich grzanych winach.
- Anyż - jeszcze jedna przyprawa, która daje napojowi słodkawy smak i korzenny aromat. Ta przyprawa w grzanym winie dobrze harmonizuje z cynamonem i kardamonem.
- Nierzadko przy przygotowaniu grzanego wina wykorzystują liść bobkowy. Tylko wyjątkowo dla miłośników - jednym ta przyprawa podoba się, drugim - kategorycznie nie. Lecz w jakimkolwiek wypadku należy uwzględnić fakt, że dodawać go do grzanego wina, można tylko mniej więcej na 1 minutę przed ugotowaniem napoju.
- Berberys. Ta przyprawa nada napojowi z lekka uchwytny kwasek, w wyniku wyjdzie ciekawy wytworny smak i aromat.
Często do grzanych win z białego wina dodają kolendrę. Czasami ta przyprawa jest obecna i w czerwonych napojach.
- Szafran - przyprawa, którą wykorzystuje się w przygotowaniu grzanego wina niezbyt często. Ona nadaje napojowi lekki, lecz dosyć odporny aromat. Ale ma taką właściwość - przyprawa niezbyt dobrze jednoczy się z innymi.
- Niezbyt częstymi składnikami grzanego wina są melisa i mięta. Jeśli je wykorzystują, to najczęściej w zimnych napojach z białego wina.
- Tradycyjnie również w skład przyprawy do grzanego wina wchodzą cytrusy. Pomarańcza jednoczy się i z białym i z czerwonym winem. A limetkę i cytrynę dodają tylko do czerwonego wina.
Przy przygotowaniu grzanego wina wykorzystują jeszcze ananasy, kiwi, banany. Nierzadko wykorzystują również orzechy włoskie, orzech leśny, migdał, a także susze - suszoną morelę, rodzynki, suszone śliwki.
Ogólnie wiecie już wszystko, wybierajcie przyprawy na swój smak i przystępujcie do przygotowania ogrzewającego aromatycznego napoju!