Przyprawy do pilawu – aromatny smak Wschodu
Pilaw jest jednym z najbardziej popularnych potraw u wielu narodów. Jego przygotowują rozmaicie w różnych kulinarnych tradycjach, są przepisy z ryżem, nutem, grochem, częściej całego jego gotują z baraniną, jednak są warianty potrawy z cielęciną, kurzym mięsem, wieprzowiną i nawet rybą. Jednak dowolny rodzaj pilawu, bez względu na konkretny przepis, przygotowują z przyprawami.
Przyprawy do pilawu – absolutnie konieczny komponent, bez którego potrawa nie wyjdzie smaczną i aromatyczną. Wygląd zewnętrzny, zapach i smak pilawu dużo w czym wyznaczają się właśnie harmonijną kompozycją przypraw. Zrozumiale, istnieje dosyć duża ilość wariantów mieszanek do pilawu, co włącza przeróżne komponenty.
Jednak bazowe przyprawy wyłączać, czy zastępować nie trzeba. W skład przypraw do pilawu koniecznie muszą wchodzić kurkuma i/albo krokus, które nie tylko nadają potrawie nasycony, charakterystyczny kolor, ale i są antyoksydantami. Również skład przypraw do pilawu uzupełnia się niektórymi innymi przyprawami i trawami, tradycyjnie używanymi w tej, czy innej miejscowości. W zasadzie każdy kuchmistrz, wychodząc z osobistych przewag może wybrać, które właśnie przyprawy są potrzebne do pilawu. Zwyczajnie wykorzystują nasienie kminku (ziry), płody berberysu, mieszankę mielonych pieprzów (czerwonego palącego i czarnego), słodką paprykę, różne aromatyczne trawy, czosnek i świeżą natkę (pietruszkę, bazylię, estragonu, kopru i inne).
Mieszanka przypraw do pilawu
Można wykorzystać i gotowe mieszanki przypraw do pilawu, które proponują się handlową siecią w stosunkowo szerokim asortymencie. Jednak lepiej wyznaczyć się, które przyprawy są potrzebne do pilawu wychodząc z komponentów pilawu i zmieszać je samodzielnie. Nabywając gotową mieszankę, zwróćcie uwagę: ona nie musi włączać soli, inaczej będzie skomplikowano poprawnie osolić potrawę.
Zrozumiale lepiej, żeby do zestawu przypraw do pilawu nie wchodziły komponenty nienaturalne, jak to: glutaminian sodu, różne aromatyzatory, syntetyczne barwniki, stabilizatory, aromatyzatory i inne niekorzystne dokładki. Sumienni producenci proponują całkiem nieźle złożone mieszanki z naturalnych składników. Po prostu uważnie studiujcie napisy na opakowywaniu. Na niektórych spożywczych rynkach i w specjalistycznych sklepach wam mogą złożyć zestaw przypraw do pilawu według waszego smaku i przekonsultować, jak poprawnie gotować pilaw.
Przyprawy do pilawu z kurką
Składniki:
- nasienie kminku – 1 łyżka do herbaty;
- krokus – na koniuszku noża;
- jagody berberysu suszone – 2 łyżki;
- pieprz czarny – 1/3 łyżki;
- pieprz czerwony suszony – 1 szt.;
- pieprz chili – 1/3 łyżki;
- suszony tymianek – ½ łyżki;
- pietruszka – 1 pęczek;
- czosnek – 3-4 główka.
Przygotowanie
Żeby przygotować mieszankę przypraw do pilawu z kurką należy przetrzeć w moździerzu suszona paprykę (zazwyczaj wykorzystują słodki pieprz). Muszą wyjść malutkie kawałeczki, które w trakcie przygotowania pilawu będą rozgotowywały się i staną się miękkimi. Czarny pieprz należy przetrzeć, wykorzystując specjalne urządzenie, czy młynek do kawy. Suszony tymianek rozdrobnijcie w moździerzu, czy rozetrzyjcie w palcach. W suchej bańce zmieszajcie kminek, krokus, jagody berberysu (w żadnym wypadku nie rozdrabniajcie), mielony czarny pieprz, ostry chili, rozdrobniony tymianek i papryka. Otrzymaną mieszankę szczelnie zamknijcie i wykorzystajcie w miarę potrzeby. Pietruszkę i czosnek dodają w trakcie przygotowania, toż te komponenty lepiej zawsze mieć pod ręką świeżymi.
Przyprawy do uzbeckiego pilawu
Jeden z najbardziej popularnych rodzajów pilawu jest uzbecki pilaw. Zwyczajnie wariantów przygotowania tej potrawy istnieje nie jeden dziesiątek, jednak bazowy zestaw przypraw do pilawu po-uzbecku nie zmienia się.
Składniki:
- zira – 1 łyżka;
- kolendra – 1/3 łyżki;
- suszone pomidory – 2-3 szt.;
- suszona słodka papryka – 2 szt.;
- suszony zielony ostry pieprz – 2 szt.;
- krokus – 1 szczypta;
- czarny pieprz – 1/3 łyżki;
- czosnek – 2-3 główka.
Przygotowanie
Do suchej czystej bańki wsypcie zirę, dodajcie kolendrę, krokus. Czarny pieprz należy rozetrzeć, suszone pomidory i paprykę przetrzeć w moździerzu. Zmieszajcie wszystkie składniki w bańce i szczelnie zamknijcie. Zielony ostry pieprz i czosnek dodawajcie całkiem. Jak wybrać przyprawy zorientowaliśmy się, pozostało tylko zorientować się z tym jak przygotować pilaw, a potem zakosztować umiejętności przygotowawszy warzywny wariant pilawu.