Przyprawy do szaszłyku, czyli nowy smak zwykłych potraw

Końcowy wynik przygotowania szaszłyku, jego ostrość i soczystość, większą miarą zależy od marynaty do szaszłyku i sosu. Mięso można marynować w wodzie, winie, koniaku, kefirze, majonezie, czy cytrynowym soku. Lecz dosłownie w każdym z przepisów wykorzystują cebulę. Przyjęto uważać, że im więcej cebuli, tym lepiej, tym bardziej nasycony i smaczny będzie szaszłyk. Zazwyczaj cebulę kładą w proporcji jeden do jednego z mięsem. Jego kroją dużymi kółkami.
Mieszanka przypraw do szaszłyku
Istnieje ogromna ilość przypraw do szaszłyku. Dowolne przyprawy, czy sosy należy wybierać zależnie od tego, które mięso dla szaszłyku będziecie przygotowywały. Jeśli wziąć baraninę, to do takiego szaszłyku najlepiej podejdzie imbir, goździk i rozmaryn. One nie tylko wzbogacą smak szaszłyku, ale i zrobią mniej zauważalnym niezwykły zapach i posmak baraniny. Jeśli wykorzystać dla szaszłyku cielęcinę i wieprzowinę, w jakości przypraw podejdzie szałwia, kolendra i imbir. Właśnie ich dodają do prawdziwego, "prawidłowego" ,kaukaskiego szaszłyku. Kurkę i kaczkę najlepiej jednoczy się z estragonem, a gęś z kminkiem, gałką muszkatołową i tymiankiem. Jeśli przygotowujecie rybę, obowiązkowo pokładziecie natkę, mieloną kolendrę i pieprz goździkowy.
Jakiegoś jednego, uniwersalnego zestawu przypraw, odpowiedniego na dowolny wypadek nie istnieje, lecz określone, które można kłaść do któregoś z szaszłyków. Wśród nich można nazwać gorczycę, bazylię, bobkowy łuk, anyż i włoskie trawy. Dla marynaty można wykorzystać suche trawy. Odkryć smak szaszłyku mogą różne rodzaje sosów. Ilość ich przepisów jest na tyle duża, jak i ilość przepisów szaszłyku. Można przygotować i czosnkowy sos, i pomidorowy, i tatar, i jakikolwiek inny, który przypadnie według smaku.
Dość często w skład przyprawy do szaszłyku wchodzą przyprawy, zapach których można nazwać nasyconym. Po pierwsze to:
- różne rodzaje pieprzów;
- suszona natka;
- chrzan;
- gorczyca;
- kolendra;
- seler;
- majeranek;
- bazylia;
- tymianek.
Rekomendują trochę obsmażać mieszankę przypraw do szaszłyku dla aromatycznego zapachu. Kiedy one zaczną wzmacniać swój zapach, ich należy zdjąć z ognia i ostudzić, a potem rozdrobnić w młynku do kawy.
Dziś można kupić urozmaicone przyprawy i to dosyć wygodne, ponieważ nie należy troszczyć się o prawidłowe proporcje składników. Lecz z czasem one tracą swój pierwotny smak, toż rekomendują kupować przyprawy w hermetycznych opakowywaniach albo mielić je bezpośrednio przed dodaniem do szaszłyku.
Przyprawy nie tylko polepszają aromat i smak potrawy, ale i sprzyjają trawiennym procesom i podwyższeniu apetytu.