Pulpieciki dla dzieci – ciekawa potrawa z mięsa

Żywienie dzieci powinno być rozmaite i pożyteczne, żeby dziecko rosło zdrowym. Każdorazowo przygotowując kolejną porcję swojemu dziecięciu, mamy chcą zrobić to nie tylko smacznie, ale i tak, by od pokarmu nie rezygnowały nawet najbardziej wybredne bobasy. Dziś opowiemy kilka sekretów co dotyczą przygotowania pulpecików dla dziecięcego jadłospisu.
Jak przygotować pulpeciki dla dziecka?
Pulpeciki dla dzieci do roku najlepiej przygotowywać z nietłustego i dietetycznego mięsa. Dlatego podchodzi miąższ indyczki, czy królika. Zaczynając od roku pulpeciki dla dziecka już można formować z nietłustej wołowiny, czy wieprzowiny, a także z cielęciny, czy mięsa kury.
Zaczynając od dwóch lat dla dzieci przygotowują się potrawy z rybnymi pulpecikami. Jeśli dziecku nie podoba się zbyt wyrażony smak ryby takie pulpeciki można odprawiać do zupy, wtedy część aromatu traci się.
Dla malutkich dzieci najlepiej formować pulpeciki z ugotowanego mięsa, ponieważ dziś niemożliwe być w całości pewne, że w nim nie są obecne ślady hormonalnych preparatów i antybiotyków. Przy gotowaniu wszystkie niepotrzebne substancje, jeśli one były, odchodzą do bulionu. Sam bulion dzieciom dawać nie warto.
Zupa z pulpecikami z indyczki
Przygotowanie zupy z pulpecikami z indyczki dla dzieci zajmują trochę czasu. Do tego że kosztem warzyw i nietłustego mięsa zupa jest bardzo pożyteczna dla malutkiego dziecka.
Składniki:
- mięso indyczki – 100 g;
- ziemniak – 2 szt.;
- cebula – 1 szt.;
- marchew – 2 szt.;
- jajko przepiórki – 2 szt., można zamienić połową kurzego jajka;
- sól, bobkowy list;
- czosnek (za pragnieniem).
Przygotowanie
Mięso indyczki przemywamy, kładziemy do rondla z wodą. Po gotowaniu się gotujemy w ciągu pół godziny. Tymczasem stawiamy na ogień drugi rondel z wodą. Wody należy blisko 700 ml. Czyścimy i kroimy kostkami ziemniak, marchew, cebulę i czosnek.
Kiedy rondel z wodą zakipi, odprawiamy do niego cebulę i marchew. Po ponownym gotowaniu się gotujemy warzywa jeszcze w ciągu 10 minut i dodajemy ziemniak z czosnkiem. Gotujemy wszystkie warzywa jeszcze w ciągu 20 minut.
Mięso indyczki, co ugotowało się, dostajemy z bulionu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa 2 razy, czy rozdrabniamy go blenderem. W mięso dodajemy jajka i formujemy pulpeciki. Tu można przejawić fantazję i ulepić z pulpecików ciekawe figury, żeby bobasowi było ciekawsze jeść. Pulpeciki odprawiamy do rondla z warzywami, kiedy ugotuje się ziemniak. Potem jak pulpeciki wypłyną na powierzchnię gotujemy zupę jeszcze dwie minuty, solimy ją i na życzenie kładziemy do zupy bobkowy list.
Pulpeciki na parzePulpecika dla dzieci na parze można przygotować z kurzego, czy dowolnego drugiego mięsa, a także z ryby.
Składniki:
- kurze mięso – 100 g;
- kurze jajko – 1 szt.;
- ser – 2 st. łyżki;
- masło – 1 łyżka;
- sól według smaku.

Przygotowanie
Kurze mięso dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. W masę, co wyszła, urażamy jajko i wprowadzamy wszystkie inne ingredienty, dobrze je mieszając. Z farszu, co wyszedł, formujemy pulpeciki i gotujemy je na parze do gotowości.
Takie pulpeciki można dodawać do warzywnego bulionu, czy podawać jak samodzielną potrawę. Również pulpeciki przygotowane w ten sposób dodatkowo można wysłać do piecyka na 20 minut, zawczasu polawszy je mlecznym sosem i przyprószywszy tartym serem.