Pyszne ciasto na pizzę

pyszne ciasto na pizzę

Pizzę można gotować na dowolnym cieście. Ktoś lubi cieniutką podstawę, ktoś uwielbia, żeby ona była liściowa. A teraz opowiemy jak zrobić pyszne ciasto na pizzę.

Pyszne drożdżowe ciasto na pizzę

Składniki:

  • drożdże suche - 6 g;
  • woda - 200 ml;
  • olej oliwny - 35 ml;
  • cukier - 5 g;
  • pszenna mąka - 320 g;
  • sól.

Przygotowanie

Przesiewamy mąkę, żeby ciasto wyszło więcej powietrznym, dodajemy w przybliżeniu szczyptę soli. Suche drożdże rozwodzimy ciepłą wodą, kładziemy cukier, wlewamy oliwę, mieszamy i dajemy odpocząć 15 minut. Otrzymaną masę wylewamy do mąki i rzetelnie mieszamy jednorodne ciasto. Dużą pojemność smarujemy olejem, kładziemy na niej ciasto, zawczasu zrolowawszy z jego kulę. Nakrywamy naczynie spożywczą folią i zostawiamy na 2 godzinki. Po zakończeniu tego czasu ciasto musi stać więcej. Omijamy jego i wałkujemy. Dalej już przemieszczamy jego na deko, które jest już wysmarowane olejem i przygotowujemy pizzę według przepisu.

Pyszne ciasto na pizzę bez drożdży

Składniki:

  • mąka pszenna - 9 st. łyżek;
  • śmietana 20% - 45 g;
  • jajka - 3 szt.;
  • majonez 67% - 45 g;
  • sól.

Przygotowanie

Kurze jajka zbijamy z dodaniem szczypty soli. Dodajemy majonez i śmietanę. Na samym końcu podsypujemy mąkę i mieszamy miękkie delikatne ciasto. Wałkujemy jego huśtawką, układamy na deko, rozdzielamy nadzienie i wypiekamy.

Pyszne ciasto na pizzę na kefirze

Składniki:

  • mąka pszenna - 650 g;
  • jajka - 2 szt.;
  • cukier - 15 g;
  • kefir - 300 ml;
  • masło 72,5 % - 110 g;
  • suche o szybkim działaniu drożdże - 20 g;
  • sól - 1 szczypta.

Przygotowanie

Do miski wlewamy kefir. On powinien być nie z lodówki, lepiej żeby był ciepły. Jajka roztłukujemy, do nich dodajemy cukier i drożdże. Dobrze mieszamy, żeby wyszła jednorodna masa. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wysypujemy suchą mieszankę do jajczarskiej masy. Dodajemy tarte masło. Mieszamy miękkie ciasto. Ważnie mieszać go przez minut 10, żeby ono dobrze nasyciło się tlenem. Dużą miskę smarujemy olejem roślinnym, kładziemy do niej ciasto i nakrywamy folią czy papierem. Potem, jak ciasto już dobrze podejdzie, wykładamy go na stół i wałkujemy. Na górę wykładamy sos, nadzienie i odstawiamy do piecyka na 20 minut.Temperatura powinna być 200 st.

Pizza na pysznym cieście - przepis

Składniki:

  • mąka - 550 g;
  • surowe kurze jajko - 1 szt.;
  • suche drożdże - 12 g;
  • mleko - 300 ml;
  • olej roślinny - 25 g;
  • cukier kryształ - 1 łyżka.

Przygotowanie

Dodajemy suche drożdże do ciepłego mleka, dobrze mieszamy i dajemy odpocząć 30 minut. Po zakończeniu tego czasu na powierzchni mleka stwarza się "czapka" z piany. Mąkę przesiewamy. To obowiązkowy moment, lekceważyć którego nie radzimy, ponieważ w trakcie pyszne ciasto na pizzę przepis przesiewania mąka nasyca się tlenem i ciasto wychodzi więcej powietrznym. W centrum otrzymanej zjeżdżalni czynimy dołek, do niego wlewamy mleko z drożdżami i roztłukujemy jajko. Również dodajemy sól, cukier i olej. Mieszamy ciasto, ono musi wyjść miękkie i trochę lgnące do rąk. Niechaj was to nie przestraszy - tak powinno być. Mąki przy czym dodawać nie należy, inaczej cała lekkość zaginie. Nakrywamy ciasto, żeby ono nie schło i stawiamy na godzinkę,półtorej w cieple miejsce. Teraz już można włączać piecyk, ustawiać temperaturę 250 stopni i przygotowywać nadzienie. Z ciasta formujemy placek. Kraje przygniatać nie trzeba. Smarujemy sosem, kładziemy nadzienie i wypiekamy pizzę 15 minut.

 
Powiązane artykuły:
Jak zrobić cukier puder w warunkach domowych?
Dziś dosyć trudno znaleźć w sklepie jakościowy puder cukrowy. Przecież dość często do niego dodają krochmal, dzięki któremu produkt nie wilgotnieje. Toż proponujemy zrobić go samodzielnie. Opowiemy kilka sposobów przygotowania pudru.
Jak zamrozić grzyby?
Jeśli w waszej rodzinie bardzo lubią grzyby i umiecie gotować je, warto zaopatrzyć się grzybowym urodzajem na rok naprzód. "Lecz jak to zrobić? - należy zmrozić część waszej grzybowej zdobyczy i rozkoszować rodziną przez cały rok.
Jak poprawnie suszyć grzyby, żeby zachowały wszystkie swoje właściwości?
Na jesieni ulubione zajęcie wszystkich letników - zbieranie grzybów. Lecz czasami tak zachwycamy się tym, że grzybów jest już dużo. Nie starajcie się dodać ich do wszystkich potraw po kolei, lepiej wysuszycie swój urodzaj - w zimie grzyby obowiązkowo przydadzą się.
Najlepsze smaczne ciasto na kołduny – klasyczne sprawdzone przepisy
Ważnym warunkiem sukcesu w przygotowaniu domowych kołdunów jest prawidłowe ciasto. Wyrób powinien być dosyć cienki i bardzo trwały, żeby wytrwać proces gotowania i utrzymać nadzienie. Proponujemy przepisy idealnej podstawy dla kołdunów.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty