Pyszny ptyś z konfiturą z liściowego ciasta

ptyś z konfiturą z liściowego ciasta

W jakości podstawy ptysia z konfiturą z liściowego ciasta możecie brać jak domowe liściowe ciasto, tak i zamrożony półfabrykat co zawiera drożdże, czy przygotowany bez nich. Mając pod ręką opakowywanie zamrożonego ciasta, takie smakołyki będą paradowały na waszym stole mniej niż za godzinę i ledwie można będzie uwierzyć, że te sumiaste i rumiane ciastka przygotowują się z wydatkiem minimum wysiłków.

Ptyś z malinową konfiturą z gotowego liściowego ciasta

Doradzamy zawsze trzymać opakowanie liściowego ciasta. Jeżeli wam zdarzy się karmić niespodziewanych gości, albo obudzi się wasz własny wewnętrzny łakomczuch, u was pod ręką już będzie podstawa dla doskonałych smakołyków.

Składniki:

  • liściowe ciasto (drożdżowe) – 520 g;
  • malinowa konfitura;
  • jajko – 1 szt.

Przygotowanie

Rozmroziwszy półfabrykat ciasta, wytnijcie z niego kwadraty pożądanego rozmiaru. Od każdego z kątów kwadratu zróbcie nadcięcie do centrum, zostawiając niewielki piątak z nierozciętego ciasta, do którego kładziemy dżem. Przez jeden połączycie pokrojone kawałeczki ciasta w centrum razem, z lekka przyduszając je palcem.

Gęsto naoliwcie powierzchnię każdego przyszłego ciastka jajkiem i ulokujecie porcję konfitury do centrum. Ciastka z liściowego drożdżowego ciasta z konfiturą muszą przeprowadzić w piecyku blisko 12 minut przy 225 stopniach.

Ciastka z liściowego ciasta z konfiturą – przepis

Jeśli was nie wolno nazwać zwolennikiem zbyt słodkich deserów, to te ciastka na pewno przypadną wam według smaku. W ramach tego przepisu kompanię konfiturze składa krem-ser, zbity z cytrusową skórką cytrynową i waniliną dla większego aromatu. Konfiturę można wybierać również na swój smak.

Składniki:

  • listek liściowego ciasta;
  • krem-ser – 155 g;
  • cukier – 65 g;
  • cytrynowy sok – 10 ml;
  • skórka cytrynowa cytryny – 1 łyżka;
  • ekstrakt wanilii – 2 łyżki;
  • konfitura z czarnej porzeczki;
  • jajko – 1 szt.

Przygotowanie

Przed tym, jak zrobić przekładania z konfiturą, rozdzielicie listek liściowego ciasta na kwadraty, każdy z których należy rozkroić na dwa trójkąty. Naoliwcie powierzchnię każdego z kwadratów jajkiem. Zbijcie cukier z serem i cytrynowym sokiem, dodajcie cytrusową skórkę i wanilię dla aromatu. Wyłóżcie nadzienie z kremu nad trójkątami z ciasta, a na górę pokładziecie porcję konfitury. Odprawcie przekładania do rozgrzanego do 200 stopni piecyka na 20 minut.

 
Powiązane artykuły:
Najlepszy przepis na najbardziej kruche herbatniki z bananem
Przepisy opisane w tym artykule obowiązkowo spodobają się leniwym gospodyniom. Dalej podpowiemy, jak z niewielkiej ilości dostępnych ingredientów stworzyć niezrównany herbatnik.
Bardzo smaczne herbatniki z kukurydzianej mąki
Z kukurydzianej mąki przygotowują mnóstwo rozmaitych poczęstunków, lecz najbardziej udaną jednak wychodzi pieczywo. Dalej podzielimy się ciekawymi przepisami szalenie smacznych słodyczy.
Rogaliki z liściowego bezdrożdżowego ciasta
Wczesny słoneczny ranek trudno przedstawić bez filiżanki aromatycznej kawy, co pięknie jednoczy się z chrupotem motyki świeżo upieczonego rogalka. Spróbujcie wyrobić ten dziwny poczęstunek własnoręcznie, przecież to jest tak prosto i bardzo szybko.
Bardzo smaczny herbatnik z owsianych płatków – przepis
Spróbujcie wypiec niezrównany herbatnik, wykorzystując tylko zdrowe i pożyteczne ingredienty. Smakołyki z owsianych płatków zawsze wychodzą smacznymi i świetnie chrupiącymi. Główne, on wypieka się dosyć szybko i czekać prawie nie należy.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty