Pyszny ptyś z konfiturą z liściowego ciasta
W jakości podstawy ptysia z konfiturą z liściowego ciasta możecie brać jak domowe liściowe ciasto, tak i zamrożony półfabrykat co zawiera drożdże, czy przygotowany bez nich. Mając pod ręką opakowywanie zamrożonego ciasta, takie smakołyki będą paradowały na waszym stole mniej niż za godzinę i ledwie można będzie uwierzyć, że te sumiaste i rumiane ciastka przygotowują się z wydatkiem minimum wysiłków.
Ptyś z malinową konfiturą z gotowego liściowego ciasta
Doradzamy zawsze trzymać opakowanie liściowego ciasta. Jeżeli wam zdarzy się karmić niespodziewanych gości, albo obudzi się wasz własny wewnętrzny łakomczuch, u was pod ręką już będzie podstawa dla doskonałych smakołyków.
Składniki:
- liściowe ciasto (drożdżowe) – 520 g;
- malinowa konfitura;
- jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Rozmroziwszy półfabrykat ciasta, wytnijcie z niego kwadraty pożądanego rozmiaru. Od każdego z kątów kwadratu zróbcie nadcięcie do centrum, zostawiając niewielki piątak z nierozciętego ciasta, do którego kładziemy dżem. Przez jeden połączycie pokrojone kawałeczki ciasta w centrum razem, z lekka przyduszając je palcem.
Gęsto naoliwcie powierzchnię każdego przyszłego ciastka jajkiem i ulokujecie porcję konfitury do centrum. Ciastka z liściowego drożdżowego ciasta z konfiturą muszą przeprowadzić w piecyku blisko 12 minut przy 225 stopniach.
Ciastka z liściowego ciasta z konfiturą – przepis
Jeśli was nie wolno nazwać zwolennikiem zbyt słodkich deserów, to te ciastka na pewno przypadną wam według smaku. W ramach tego przepisu kompanię konfiturze składa krem-ser, zbity z cytrusową skórką cytrynową i waniliną dla większego aromatu. Konfiturę można wybierać również na swój smak.
Składniki:
- listek liściowego ciasta;
- krem-ser – 155 g;
- cukier – 65 g;
- cytrynowy sok – 10 ml;
- skórka cytrynowa cytryny – 1 łyżka;
- ekstrakt wanilii – 2 łyżki;
- konfitura z czarnej porzeczki;
- jajko – 1 szt.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić przekładania z konfiturą, rozdzielicie listek liściowego ciasta na kwadraty, każdy z których należy rozkroić na dwa trójkąty. Naoliwcie powierzchnię każdego z kwadratów jajkiem. Zbijcie cukier z serem i cytrynowym sokiem, dodajcie cytrusową skórkę i wanilię dla aromatu. Wyłóżcie nadzienie z kremu nad trójkątami z ciasta, a na górę pokładziecie porcję konfitury. Odprawcie przekładania do rozgrzanego do 200 stopni piecyka na 20 minut.