Raki – korzyści i szkoda dla organizmu

raki korzyść i szkoda dla organizmu

W rzeczywistości raki nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia, choćby dlatego, że one nie żyją w brudnych wodach, a to znaczy, że można spożywać ekologicznie czysty produkt. Mieszczą one jeszcze wiele korzystnych składników.

Korzyści i szkody dla organizmu z gotowanych raków

Najpierw poznamy te korzystne właściwości, które posiada ich mięso:

  • w jego składzie są witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego;
  • zawiera witaminy C, D, E i K, które zapewniają ochronę antybakteryjną, przeciwwirusową, a także wzmacniają tkankę kostną i poprawiają wzrok;
  • mięso raków jest bogate w takie niezbędne mikroelementy jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, a także kobalt, siarka i jod;
  • obecność jodu szczególnie jest ważna, ponieważ jego niedobór ma negatywny wpływ na pracę tarczycy;
  • cały kompleks witamin i mikroelementów zawartych w mięsie raków pomaga walczyć z chorobami nerek i wątroby, a także z problemami trzustki, pomaga wzmocnić odporność.

Oczywiście gotowane raki mogą przynieść nie tylko korzyści, ale i zaszkodzić, jeśli spożywać już martwe raki – może to spowodować bardzo silne zatrucie. Nie warto jeść je tym, kto cierpi z powodu alergii na owoce morza.

Również powstaje wiele pytań na temat raków, które żyją w rzekach: przynoszą one korzyści, czy szkody? Przy całej pożyteczności i tych, i innych, można zobaczyć i znaczną różnice w składzie ich mięsa. Otóż raki rzeczne zawierają białka i tłuszczu prawie dwa razy więcej, jednak zawartość polinasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych tu jest o połowę mniejsza. Co dotyczy kalorii, to ich ilość jest prawie identyczna u morskich i rzecznych mieszkańców: odpowiednio 90 i 97 kcal, więc te i inne można bezpiecznie spożywać osobom dbającym o swoją figurę.

 
Powiązane artykuły:
Daktyle przy odchudzaniu – zdrowe przekąski na wyszczuplenie
Daktyle - egzotyczne smakołyki, które korzystają się dużą miłością i dzieci, i dorosłych. Nie tak dawno pojawiła się myśl o tym, że daktyle to przepiękny środek na odchudzanie. Czy to naprawdę tak jest?
Czy można schudnąć, jeśli nie jeść po 18.00? Czy warto rezygnować z kolacji?
W tym artykule rozpatrzymy pytanie, co interesuje wielu, kto walczy ze zbędną wagą – czy można schudnąć, jeśli nie jeść po 18 i jeśli można, to na ile i za jaki przedział czasu?
Na ile można schudnąć, jeśli nie jest po 18.00 – dlaczego nie wolno jeść przed snem?
Wielu z nas chudnie, udaje się pozbyć zbędnych kilogramów przy jednej tylko odmowie od jedzenia po 6 wieczorem. Ten artykuł opowie, na ile można schudnąć przy takim systemie żywienia.
Odżywianie zgodne z zasadami wedyjskimi, czyli metoda żywienia oparta o wedyjską wiedzę
W tym artykule opowiemy o tym, jak poprawnie żywić się i głównie kiedy, z punktu widzenia zasad wedyjskich i doświadczenia, które mówią, że to czym posilamy się i czas użytku pokarmu, bezpośrednio wpływa na stan naszego organizmu na ogół.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty