Raki – korzyści i szkoda dla organizmu

W rzeczywistości raki nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia, choćby dlatego, że one nie żyją w brudnych wodach, a to znaczy, że można spożywać ekologicznie czysty produkt. Mieszczą one jeszcze wiele korzystnych składników.
Korzyści i szkody dla organizmu z gotowanych raków
Najpierw poznamy te korzystne właściwości, które posiada ich mięso:
- w jego składzie są witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego i układu nerwowego;
- zawiera witaminy C, D, E i K, które zapewniają ochronę antybakteryjną, przeciwwirusową, a także wzmacniają tkankę kostną i poprawiają wzrok;
- mięso raków jest bogate w takie niezbędne mikroelementy jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, a także kobalt, siarka i jod;
- obecność jodu szczególnie jest ważna, ponieważ jego niedobór ma negatywny wpływ na pracę tarczycy;
- cały kompleks witamin i mikroelementów zawartych w mięsie raków pomaga walczyć z chorobami nerek i wątroby, a także z problemami trzustki, pomaga wzmocnić odporność.
Oczywiście gotowane raki mogą przynieść nie tylko korzyści, ale i zaszkodzić, jeśli spożywać już martwe raki – może to spowodować bardzo silne zatrucie. Nie warto jeść je tym, kto cierpi z powodu alergii na owoce morza.
Również powstaje wiele pytań na temat raków, które żyją w rzekach: przynoszą one korzyści, czy szkody? Przy całej pożyteczności i tych, i innych, można zobaczyć i znaczną różnice w składzie ich mięsa. Otóż raki rzeczne zawierają białka i tłuszczu prawie dwa razy więcej, jednak zawartość polinasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych tu jest o połowę mniejsza. Co dotyczy kalorii, to ich ilość jest prawie identyczna u morskich i rzecznych mieszkańców: odpowiednio 90 i 97 kcal, więc te i inne można bezpiecznie spożywać osobom dbającym o swoją figurę.