Rodzaje steków - stopnie wysmażenia

rodzaje steków

Miłośnicy mięsa, bez wątpienia są zgodni co do tego, że prawdziwym królem mięsnej lady jest "stek". To nie jest po prostu kawałek mięsa, to szczególny produkt, który powinien odpowiadać specjalnym wymogom.

Nie wszyscy wiedzą, jakie rodzaje steków istnieją i czym one się różnią. Na początku, nazwa ta odnosiła się wyłącznie do mięsa młodych byków. Więc dokładnie omówimy, jakie rodzaje steków z wołowiny istnieją.

Główne rodzaje steków

Otóż stek - to kawałek wołowiny lub cielęciny, grubość którego wynosi 2,5, ale nie więcej niż 5 cm, rzecz jasna należy przekrajać wzdłuż włókien. Stek wykrawa się nie z każdej części tuszy.

Stek filet-mignon - najdroższy rodzaj steku. Wszystko jest proste - wykrawa się go z jedynego mięśnia, który zawsze znajduje się w stanie spokoju, więc takie mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Jasna rzecz, ponieważ mięsień jest jeden i jest on nieduży, taki stek jest bardzo drogi.

file minon

Stek strip loin - drugi rodzaj steku, który wykrawają z filetu z kręgosłupa zwierzęcia, tzw.cienkiego krańca. Ten kawałek mięsa ma dosyć niezwykły kształt - ma kształt trójkąta, reszta to zwykły stek. Jego podrodzaj - stek Nowy Jork, ten sam filet, tylko w całości usuwa się warstwę tłuszczową.

striployn stek

Stek ribaj-filet z warstwami tłuszczowymi, które podczas smażenia powodują, że mięso staje się delikatne i soczyste. Wykrawa się ten filet z części żebrowej - między 5 i 12 żebrem.

stek ribay

Stek t-bone- jedyny rodzaj steku z kością. Ponieważ kość wygląda jako litera „T”, więc stek otrzymał taką nazwę. Ten rodzaj łączy w sobie różne rodzaje mięsa co do jakości: cienki kraniec i filet części środkowej, więc takie steki są najbardziej popularne. Zamawiając jeden stek, tak na prawdę otrzymujesz dwa.

ti-bon stek
O „marmurkowej” wołowinie

Bez wątpienia najlepszym rodzajem mięsa do przygotowania steku, jest szczególny rodzaj wołowiny -„marmurkowa”. To wołowina z cienkimi warstwami tłuszczu, które równomiernie są rozmieszczone w mięsie. Rodzaje steków z „marmurkowego” mięsa wykrawane są tak samo, jak i ze zwykłej tuszy, ale jakość będzie się różnić, więc odpowiednio i cena.

marmuгowy stek

O wysmażeniu

Niezależnie od tego, jaki rodzaj steku zamówiłeś, obowiązkowo dowiedz się, w jaki sposób on będzie przygotowany. Rodzaje wysmażenia steku zazwyczaj zaznacza się w menu, jednak nie wszyscy wiedzą, jak je rozróżniać:

  1. Surowe mięso, zaznacza się jako „raw”. Ma być bardzo cienko nacięte z dodatkiem czegoś kwaśnego (ocet, sok cytryny) lub przyprawy.
  2. Nieco podsmażony stek (skórka już jest widoczna, ale w środku temperatura prawie się nie zwiększyła) nazywa się rare.
  3. Najczęściej spotykane wysmażenie - góra jest podsmażona, jednak w środku mięso tylko się nagrzało - medium rare.
  4. Od niego, nieco się różni wysmażenie w stylu medium - w środku mięso jest nie czerwone, a różowe, ale jednak zostaje nieco surowe.
  5. Prawie podsmażone mięso (w środku mięso jest różowe, jednak kawałek w całości ma blado szary kolor) nosi nazwę medium well done.
  6. I w końcu stopień well done - to gotowe mięso, które zamawiaj dosyć rzadko.
stopnie wysmażenia steyka
 
Powiązane artykuły:
Wybieramy najlepsze mięso na stek
Sukces w przygotowywaniu jakiego bądź steku zależy od jakości mięsa. W tym artykule, zaproponowane są rekomendacje, za pomocą których bez trudności potraficie rozróżnić rodzaje i jakość mięsa. Opowiemy, jakie istnieją rodzaje steków i jak bez problemów wybrać produkt dla przygotowywania tej świetnej potrawy.
Jaki ryż jest potrzebny na pilaw - smaczna kuchnia orientalna
Przepisów pilawu istnieje kilka dziesiątek, które różnią się wyborem mięsa czy warzywnym składem. Jednak znawcy mówią, że najlepszy pilaw - sypki. Dlatego opowiemy, jak nie zgubić się w szerokim asortymencie ryżu i dobrać prawidłowy surowiec dla pewnego przepisu.
Jak wybrać dobre wino?
Dobre wino zrobi nawet zwyczajną rodzinną kolację malutkim wytwornym świętem. Lecz wino - napój trudny, a poprawnie wybrać jego - cała sztuka. Spodziewamy się, że nasze rady pomogą opanować wam jego osnowy.
Jak wybrać dobrego szampana?
Dla wielu z nas szampan stał się nieodmiennym atrybutem wszystkich odświętnych wydarzeń. Może być rzecz w tym, że rozpoczynamy Nowy rok, napełniając kielichy tym pienistym płynem, a jak się mówi "jak zaczniesz rok, tak go przejdziesz". Jednak wybór jakościowego napoju dla wielu z nas i tak zostaje problemem.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty