Rodzaje steków - stopnie wysmażenia

Miłośnicy mięsa, bez wątpienia są zgodni co do tego, że prawdziwym królem mięsnej lady jest "stek". To nie jest po prostu kawałek mięsa, to szczególny produkt, który powinien odpowiadać specjalnym wymogom.
Nie wszyscy wiedzą, jakie rodzaje steków istnieją i czym one się różnią. Na początku, nazwa ta odnosiła się wyłącznie do mięsa młodych byków. Więc dokładnie omówimy, jakie rodzaje steków z wołowiny istnieją.
Główne rodzaje steków
Otóż stek - to kawałek wołowiny lub cielęciny, grubość którego wynosi 2,5, ale nie więcej niż 5 cm, rzecz jasna należy przekrajać wzdłuż włókien. Stek wykrawa się nie z każdej części tuszy.
Stek filet-mignon - najdroższy rodzaj steku. Wszystko jest proste - wykrawa się go z jedynego mięśnia, który zawsze znajduje się w stanie spokoju, więc takie mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Jasna rzecz, ponieważ mięsień jest jeden i jest on nieduży, taki stek jest bardzo drogi.

Stek strip loin - drugi rodzaj steku, który wykrawają z filetu z kręgosłupa zwierzęcia, tzw.cienkiego krańca. Ten kawałek mięsa ma dosyć niezwykły kształt - ma kształt trójkąta, reszta to zwykły stek. Jego podrodzaj - stek Nowy Jork, ten sam filet, tylko w całości usuwa się warstwę tłuszczową.

Stek ribaj-filet z warstwami tłuszczowymi, które podczas smażenia powodują, że mięso staje się delikatne i soczyste. Wykrawa się ten filet z części żebrowej - między 5 i 12 żebrem.

Stek t-bone- jedyny rodzaj steku z kością. Ponieważ kość wygląda jako litera „T”, więc stek otrzymał taką nazwę. Ten rodzaj łączy w sobie różne rodzaje mięsa co do jakości: cienki kraniec i filet części środkowej, więc takie steki są najbardziej popularne. Zamawiając jeden stek, tak na prawdę otrzymujesz dwa.

Bez wątpienia najlepszym rodzajem mięsa do przygotowania steku, jest szczególny rodzaj wołowiny -„marmurkowa”. To wołowina z cienkimi warstwami tłuszczu, które równomiernie są rozmieszczone w mięsie. Rodzaje steków z „marmurkowego” mięsa wykrawane są tak samo, jak i ze zwykłej tuszy, ale jakość będzie się różnić, więc odpowiednio i cena.

O wysmażeniu
Niezależnie od tego, jaki rodzaj steku zamówiłeś, obowiązkowo dowiedz się, w jaki sposób on będzie przygotowany. Rodzaje wysmażenia steku zazwyczaj zaznacza się w menu, jednak nie wszyscy wiedzą, jak je rozróżniać:
- Surowe mięso, zaznacza się jako „raw”. Ma być bardzo cienko nacięte z dodatkiem czegoś kwaśnego (ocet, sok cytryny) lub przyprawy.
- Nieco podsmażony stek (skórka już jest widoczna, ale w środku temperatura prawie się nie zwiększyła) nazywa się rare.
- Najczęściej spotykane wysmażenie - góra jest podsmażona, jednak w środku mięso tylko się nagrzało - medium rare.
- Od niego, nieco się różni wysmażenie w stylu medium - w środku mięso jest nie czerwone, a różowe, ale jednak zostaje nieco surowe.
- Prawie podsmażone mięso (w środku mięso jest różowe, jednak kawałek w całości ma blado szary kolor) nosi nazwę medium well done.
- I w końcu stopień well done - to gotowe mięso, które zamawiaj dosyć rzadko.
