Rogaliki z liściowego bezdrożdżowego ciasta

rogaliki z liściowego bezdrożdżowego ciasta

Zrobimy nasz ranek radosnym i wypieczemy z liściowego ciasta delikatne, chrupiące, powietrzne rogaliki, a jak je ugotować, zazwyczaj dowiadujecie się z przepisów w tym materiale.

Przepis rogalików z liściowego bezdrożdżowego ciasta z mlekiem skondensowanym

Skłądniki:

  • gotowane mleko skondensowane – 1 bańka (380 g);
  • woda gazowana – 0,5 l;
  • mąka (wyższy gatunek) – 750 g;
  • sól – 2/3 łyżki;
  • masło śmietankowe (82,5) – 65 g.

Przygotowanie

Przesiewamy śnieżnobiałą mąkę, potem dodajemy drobną sól i dobrze mieszamy. W tej misce wykonujemy dołek, odkrywamy wodę gazowaną objętością 0,5 litra i wylewamy ją do lejka. Szybko mieszamy ciasto, aż nie wyjdą bąbelki i wykładamy kulkę co wyszła, na przysypaną białą mąką powierzchnię waszego stołu. Mieszamy rytmicznymi ruchami ciasto, aż jego powierzchnia nie stanie się elastyczną i nie lgnącą.

Teraz ciasto wałkujemy. Całą tą dużą powierzchnię rzetelnie smarujemy roztopionym w kuchence mikrofalowej masłem.

Dalej kroimy pod postacią przedłużonych kwadratów ciasto i składamy go podobnie do papieru. Szczelnie przyciskamy rękami, wałkujemy do tej grubości, do której wałkowałyśmy najpierw i znów nanosimy masło. Więc powtarzamy proces nawarstwienia masła jeszcze dwukrotnie, a potem umieszczamy wszystko do pakietu, który szczelnie zamykamy i wykładamy do zamrażalnika niemniej niż 45 minut.

Dostajemy już oziębione ciasto i wałkujemy tak, by z niego wyszedł krąg, który śladem kroimy na długie trójkąty. Na każdą szeroką część ciasta wykładamy po 1,5 łyżeczki gotowanego mleka skondensowanego, które potem zawracamy do liściowego ciasta z wierzchu do dołu. Wykładamy rogaliki na papier pergaminowy, rozesłany na piekarskim liściu i wypiekamy w dętej szafie maksimum 25 minut przy 185 stopniach.

Rogaliki z serem z gotowego bezdrożdżowego ciasta

Składniki:

  • gotowe bezdrożdżowe liściowe ciasto – 800 g;
  • twardy ser – 180 g;
  • kurze jajko – 1 szt.;
  • jajczarskie żółtko – 1 szt.;
  • mąka – 2 łyżki.

Przygotowanie

Ciasto wykładamy z zamrażalnika na stół i czekamy, aż ono nie zostanie się miększym.

Ser rozdrabniamy na tarce z największymi otworami, potem dodajemy do niego duże jajko i łączymy razem.

Na powierzchni stołu równomiernie rozdzielamy mąkę i wykładamy do niego pokład ciasta. Trochę wałkujemy, a potem ostrym nożem kroimy trójkątnymi kawałeczkami ponieważ niby kroimy tort. Po zewnętrznym kraju każdego trójkąta rozdzielamy nasze twarogowe nadzienie i zamykamy ciastem, skręcając go do rolek.

Deko pokrywa się piekarskim papierem, a potem rozkładamy rogaliki. Ich powierzchnię pokrywamy żółtkiem i odprawiamy wszystko do piecyka nagrzanym do 170 stopni.. Dla pieczywa będzie potrzebne zaledwie 28 minut.

 
Powiązane artykuły:
Bardzo smaczny herbatnik z owsianych płatków – przepis
Spróbujcie wypiec niezrównany herbatnik, wykorzystując tylko zdrowe i pożyteczne ingredienty. Smakołyki z owsianych płatków zawsze wychodzą smacznymi i świetnie chrupiącymi. Główne, on wypieka się dosyć szybko i czekać prawie nie należy.
Bardzo smaczne herbatniki z kukurydzianej mąki
Z kukurydzianej mąki przygotowują mnóstwo rozmaitych poczęstunków, lecz najbardziej udaną jednak wychodzi pieczywo. Dalej podzielimy się ciekawymi przepisami szalenie smacznych słodyczy.
Najlepszy przepis na najbardziej kruche herbatniki z bananem
Przepisy opisane w tym artykule obowiązkowo spodobają się leniwym gospodyniom. Dalej podpowiemy, jak z niewielkiej ilości dostępnych ingredientów stworzyć niezrównany herbatnik.
Pyszny ptyś z konfiturą z liściowego ciasta
Idealny sposób wykorzystać opakowywanie gotowego ciasta – zrobić dziwny ptyś na śniadanie. Dalej opowiemy, jak takie szalenie smaczne smakołyki napełnić zwyczajną konfiturą i otrzymać świetny deser, dostojny szczególnej pochwały.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty