Rogaliki z liściowego bezdrożdżowego ciasta
Zrobimy nasz ranek radosnym i wypieczemy z liściowego ciasta delikatne, chrupiące, powietrzne rogaliki, a jak je ugotować, zazwyczaj dowiadujecie się z przepisów w tym materiale.
Przepis rogalików z liściowego bezdrożdżowego ciasta z mlekiem skondensowanym
Skłądniki:
- gotowane mleko skondensowane – 1 bańka (380 g);
- woda gazowana – 0,5 l;
- mąka (wyższy gatunek) – 750 g;
- sól – 2/3 łyżki;
- masło śmietankowe (82,5) – 65 g.
Przygotowanie
Przesiewamy śnieżnobiałą mąkę, potem dodajemy drobną sól i dobrze mieszamy. W tej misce wykonujemy dołek, odkrywamy wodę gazowaną objętością 0,5 litra i wylewamy ją do lejka. Szybko mieszamy ciasto, aż nie wyjdą bąbelki i wykładamy kulkę co wyszła, na przysypaną białą mąką powierzchnię waszego stołu. Mieszamy rytmicznymi ruchami ciasto, aż jego powierzchnia nie stanie się elastyczną i nie lgnącą.
Teraz ciasto wałkujemy. Całą tą dużą powierzchnię rzetelnie smarujemy roztopionym w kuchence mikrofalowej masłem.
Dalej kroimy pod postacią przedłużonych kwadratów ciasto i składamy go podobnie do papieru. Szczelnie przyciskamy rękami, wałkujemy do tej grubości, do której wałkowałyśmy najpierw i znów nanosimy masło. Więc powtarzamy proces nawarstwienia masła jeszcze dwukrotnie, a potem umieszczamy wszystko do pakietu, który szczelnie zamykamy i wykładamy do zamrażalnika niemniej niż 45 minut.
Dostajemy już oziębione ciasto i wałkujemy tak, by z niego wyszedł krąg, który śladem kroimy na długie trójkąty. Na każdą szeroką część ciasta wykładamy po 1,5 łyżeczki gotowanego mleka skondensowanego, które potem zawracamy do liściowego ciasta z wierzchu do dołu. Wykładamy rogaliki na papier pergaminowy, rozesłany na piekarskim liściu i wypiekamy w dętej szafie maksimum 25 minut przy 185 stopniach.
Rogaliki z serem z gotowego bezdrożdżowego ciasta
Składniki:
- gotowe bezdrożdżowe liściowe ciasto – 800 g;
- twardy ser – 180 g;
- kurze jajko – 1 szt.;
- jajczarskie żółtko – 1 szt.;
- mąka – 2 łyżki.
Przygotowanie
Ciasto wykładamy z zamrażalnika na stół i czekamy, aż ono nie zostanie się miększym.
Ser rozdrabniamy na tarce z największymi otworami, potem dodajemy do niego duże jajko i łączymy razem.
Na powierzchni stołu równomiernie rozdzielamy mąkę i wykładamy do niego pokład ciasta. Trochę wałkujemy, a potem ostrym nożem kroimy trójkątnymi kawałeczkami ponieważ niby kroimy tort. Po zewnętrznym kraju każdego trójkąta rozdzielamy nasze twarogowe nadzienie i zamykamy ciastem, skręcając go do rolek.
Deko pokrywa się piekarskim papierem, a potem rozkładamy rogaliki. Ich powierzchnię pokrywamy żółtkiem i odprawiamy wszystko do piecyka nagrzanym do 170 stopni.. Dla pieczywa będzie potrzebne zaledwie 28 minut.