Rogaliki z serem – smaczne i pożyteczne smakołyki

rogaliki z serem

Ser – produkt potrzebny i pożyteczny. To znany wszystkim fakt. Lecz niektórzy ludzie, zwłaszcza dzieci, nie lubią go w czystym wyglądzie. Oto wtedy należy iść na chytrość i maskować go w innych potrawach. Jak przygotować rogaliki z serem czytajcie niżej.

Rogaliki z sera z nadzieniem

Składniki dla ciasta:

  • mąka – 2 szklanki;
  • ser – 200 g;
  • cukier – 100 g;
  • olej roślinny – 70 ml;
  • kefir – 65 ml;
  • spożywcza soda – 10 g.

Składniki dla nadzienia:

  • rodzynki – 100 g;
  • cukier – 30 g;
  • banan – 1 szt.

Przygotowanie

Rozpoczniemy z przygotowania ciasta z serem dla rogalików. W dużą miskę przesiewamy mąkę razem z sodą. W drugiej pojemności mieszamy olej, kefir, przetarty ser i cukier. Stopniowo do pojemności z serem dodajemy mąkę z sodą i mieszamy miękkie ciasto. Teraz przystępujemy do nadzienia: przemyte rodzynki zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Banan kroimy na malutkie kawałeczki. Mieszamy banan z rodzynkami, cukrujemy i mieszamy. Ciasto dzielimy wpół, posypujemy stół mąką i wałkujemy jedną część. Za pomocą dużego talerza wycinamy krąg o średnicy w przybliżeniu 23 cm. Kroimy go na 8 sektorów. Na szeroką część otrzymanych trójkątów rozkładamy nadzienie. Zwijamy, zaczynając z tej strony, i umieszczamy robienia zapasów na deko, naoliwione olejem. Tak samo postępujemy i z drugą połową ciasta. Rogaliki będą gotowe już po 20 minutach, jeśli temperatura w piecyku złoży 180 stopni.

Rogaliki z liściowego ciasta z serem

Składniki:

  • drożdżowe liściowe ciasto – 0,5 kg;
  • ser tłusty – 150 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • cukier – 50 g;
  • cukier waniliowy – według smaku.

Przygotowanie

Gotowe liściowe ciasto wałkujemy do pokładu. Wycinamy z niego krąg. Dzielimy na 8 równych sektorów. Dla nadzienia do serka cukrujemy zwyczajny i waniliowy i mieszamy. Na szeroką część każdego trójkąta wykładamy w przybliżeniu po 1 łyżce do herbaty nadzienia. Teraz rolujemy rogaliki. Koniuszki na życzenie można ugiąć pod postacią podkowy. Zostawiamy robienia zapasów w cieple wzbierać. Na życzenie można je naoliwić zbitym jajkiem. Dętą szafę nagrzewamy do 180 stopni. Odprawiamy tam deko z rogalikami w przybliżeniu na kwadrans. W ogóle, jak tylko wierzch rogalików przyrumieni się, wyroby można wyjmować.

Rogaliki na śmietanie z serem

Składniki dla ciasta:

  • ser – 200 g;
  • masło śmietankowe – 200 g;
  • śmietana – 200 g;
  • spulchniacz dla ciasta – 1 łyżka;
  • mąka – 3 szklanki;
  • jajka – 1 szt.;
  • cukier – 100 g.

Składniki dla nadzienia:

  • konfitura;
  • orzeszki;
  • rogaliki na śmietanie z serem
  • cukrowy puder do posypania.

Przygotowanie

Do mąki wsypujemy spulchniacz, krojone oziębione masło i jajko. Przecieramy masę do stanu okrucha. Dodajemy ingredienty, co pozostały: śmietanę, cukier i ser. Mieszamy ciasto. Dzielimy go na 2 część i wałkujemy do kręgu grubością w przybliżeniu 0,5 cm. Kroimy każdy krąg na 6-8 segmentów i na podstawę każdego wykładamy nadzienie. Zawracamy ciasto,formując rogaliki. Zawieramy je na deko. Wierzch można naoliwić jajkiem. Przy 180 stopniach wypiekamy w ciągu 20 minut. Gotowe rogaliki ostudzamy i posypujemy z góry cukrowym pudrem.

 
Powiązane artykuły:
Jabłka w karmelu w domowych warunkach – przepis
Nie wiecie czym zdziwić maluchów? Wtedy te idee są dla was. Proponujemy dwa warianty przygotowania jabłek w karmelu. Te smakołyki dokładnie spodobają się dzieciom i staną się dziwną ozdobą dowolnego, odświętnego stołu.
Miodowe pierniki w domowych warunkach – przepis
Dla tych, kto dawno nie rozpieszczał krewnych domowym pieczywem i być może utracił wprawę w tej sprawie, proponujemy wypiec dziwne, miodowe pierniki. To przepiękny i nieprawdopodobnie prosty sposób ucieszyć maluchy.
Imbirowe pierniki z glazurą – przepis
W niektórych krajach tradycyjnymi smakołykami do świąt są imbirowe pierniki, aczkolwiek w naszych krajach one są bardzo popularne. Proponujemy ucieszyć maluchy takim słodkim pieczywem dekorując je glazurą.
Lizaki z cukru w domowych warunkach
Ucieszyć bobasów domowymi smakołykami - nieprawdopodobnie prosto. Wspomnijmy przepisy lizaków z cukru, które przedtem lubiły wszystkie dzieci. Dalej opiszemy proces przygotowania tych cukierków i opowiemy nowe sposoby.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty