Rogaliki z serem – smaczne i pożyteczne smakołyki

Ser – produkt potrzebny i pożyteczny. To znany wszystkim fakt. Lecz niektórzy ludzie, zwłaszcza dzieci, nie lubią go w czystym wyglądzie. Oto wtedy należy iść na chytrość i maskować go w innych potrawach. Jak przygotować rogaliki z serem czytajcie niżej.
Rogaliki z sera z nadzieniem
Składniki dla ciasta:
- mąka – 2 szklanki;
- ser – 200 g;
- cukier – 100 g;
- olej roślinny – 70 ml;
- kefir – 65 ml;
- spożywcza soda – 10 g.
Składniki dla nadzienia:
- rodzynki – 100 g;
- cukier – 30 g;
- banan – 1 szt.
Przygotowanie
Rozpoczniemy z przygotowania ciasta z serem dla rogalików. W dużą miskę przesiewamy mąkę razem z sodą. W drugiej pojemności mieszamy olej, kefir, przetarty ser i cukier. Stopniowo do pojemności z serem dodajemy mąkę z sodą i mieszamy miękkie ciasto. Teraz przystępujemy do nadzienia: przemyte rodzynki zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Banan kroimy na malutkie kawałeczki. Mieszamy banan z rodzynkami, cukrujemy i mieszamy. Ciasto dzielimy wpół, posypujemy stół mąką i wałkujemy jedną część. Za pomocą dużego talerza wycinamy krąg o średnicy w przybliżeniu 23 cm. Kroimy go na 8 sektorów. Na szeroką część otrzymanych trójkątów rozkładamy nadzienie. Zwijamy, zaczynając z tej strony, i umieszczamy robienia zapasów na deko, naoliwione olejem. Tak samo postępujemy i z drugą połową ciasta. Rogaliki będą gotowe już po 20 minutach, jeśli temperatura w piecyku złoży 180 stopni.
Rogaliki z liściowego ciasta z serem
Składniki:
- drożdżowe liściowe ciasto – 0,5 kg;
- ser tłusty – 150 g;
- jajko – 1 szt.;
- cukier – 50 g;
- cukier waniliowy – według smaku.
Przygotowanie
Gotowe liściowe ciasto wałkujemy do pokładu. Wycinamy z niego krąg. Dzielimy na 8 równych sektorów. Dla nadzienia do serka cukrujemy zwyczajny i waniliowy i mieszamy. Na szeroką część każdego trójkąta wykładamy w przybliżeniu po 1 łyżce do herbaty nadzienia. Teraz rolujemy rogaliki. Koniuszki na życzenie można ugiąć pod postacią podkowy. Zostawiamy robienia zapasów w cieple wzbierać. Na życzenie można je naoliwić zbitym jajkiem. Dętą szafę nagrzewamy do 180 stopni. Odprawiamy tam deko z rogalikami w przybliżeniu na kwadrans. W ogóle, jak tylko wierzch rogalików przyrumieni się, wyroby można wyjmować.
Rogaliki na śmietanie z serem
Składniki dla ciasta:
- ser – 200 g;
- masło śmietankowe – 200 g;
- śmietana – 200 g;
- spulchniacz dla ciasta – 1 łyżka;
- mąka – 3 szklanki;
- jajka – 1 szt.;
- cukier – 100 g.
Składniki dla nadzienia:
- konfitura;
- orzeszki;
- cukrowy puder do posypania.

Przygotowanie
Do mąki wsypujemy spulchniacz, krojone oziębione masło i jajko. Przecieramy masę do stanu okrucha. Dodajemy ingredienty, co pozostały: śmietanę, cukier i ser. Mieszamy ciasto. Dzielimy go na 2 część i wałkujemy do kręgu grubością w przybliżeniu 0,5 cm. Kroimy każdy krąg na 6-8 segmentów i na podstawę każdego wykładamy nadzienie. Zawracamy ciasto,formując rogaliki. Zawieramy je na deko. Wierzch można naoliwić jajkiem. Przy 180 stopniach wypiekamy w ciągu 20 minut. Gotowe rogaliki ostudzamy i posypujemy z góry cukrowym pudrem.