Rola białek w żywieniu człowieka — dlaczego potrzebujemy białka?

dlaczego potrzebujemy białka

Dlaczego potrzebujemy białka? To pytanie interesuje wszystkich mężczyzn poważnie uprawiających sport i dbających o swoje zdrowie. Istnieje taka myląca opinia, że to sztuczna substancja, istniejąca wyłącznie w postaci suplementów diety. Jednak w rzeczywistości proteina jest naturalnym składnikiem w postaci skoncentrowanego białka, które występuje w organizmie każdego człowieka — z niego zbudowane są tkanki, narządy, komórki i bez niego normalne funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Jednak sportowcom białko jest potrzebne w dużo większych ilościach niż zwykłym ludziom, a do tego są bardzo poważne powody.

Dlaczego proteina jest potrzebna sportowcom?

Większość mężczyzn początkujących uprawianie sportu chce poprawić swoją sylwetkę, czyli budować mięśnie. A bez udziału białka budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, to właśnie ta substancja jest podstawowym budulcem włókien mięśniowych, dzięki któremu muskuły stają się mocniejsze, grubsze, bardziej odporne na uszkodzenia. Ono odpowiada za dopływ aminokwasów, utrzymuje ich ilość na odpowiednim poziomie, wspomaga metabolizm, a także jest odpowiedzialne za stabilność układu odpornościowego, zapewnia komórkom wystarczającą ilością energii i kontroluje jej zużycie. Dzięki proteinie nawet podczas aktywnych treningów zawodnik nie chudnie z powodu zaniku tkanki mięśniowej, a żegna się tylko ze zbędnymi kilogramami z tkanki tłuszczowej i nadmiarem wody.

Ci, którzy nie wiedzą do czego służy białko w sporcie i ignorują je, muszą być gotowi do zaburzenia hormonalnego i pogorszenia samopoczucia. Bo białko jest również odpowiedzialne za tworzenie hormonów i utrzymanie prawidłowego poziomu biorytmów. Nawet po intensywnych treningach mężczyzna nie będzie czuć się wyczerpanym i będzie mógł cieszyć się pełnią życia. Jednak, aby efekt leku był namacalny, należy rozumieć nie tylko dlaczego organizm potrzebuje białka serwatkowego, ale i kiedy, a także w jaki sposób i w jakich ilościach można go brać.

Ile powinno się spożywać proteiny dziennie?

Białko może być spożywane w sposób naturalny, ponieważ zawarte jest w różnych produktach spożywczych. Przede wszystkim ono występuje w produktach mięsnych i mlecznych, rybach, jajach, warzywach strączkowych. Zwykłemu człowiekowi wystarczy ilości białka, którą można czerpać z pokarmów, bo normalna dawka dla niego będzie wynosić 1 gram białka na każdy kilogram masy ciała. Ale dla ciężko trenujących sportowców stosunek musi być inny: 2-3 g na każdy kilogram masy ciała. I normalne jedzenie niewiele tu pomoże. Na przykład, aby uzyskać odpowiednią ilość białka, zawodnik będzie musiał jeść w dniu 11 paczek twarogu, co jest fizycznie niemożliwe. Dlatego najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie specjalny koktajl białkowy mieszany z suchej substancji, wody, mleka lub soku, który można pić 2-3 razy dziennie. 100 gramów biologicznie aktywnych dodatków właśnie i stanowią normę dzienną dla sportowca.

dlaczego proteina jest potrzebna sportowcom

Kiedy najlepiej lub najkorzystniej przed treningiem zażywać białko?

Zaletą białek serwatkowych, które sportowcy przyjmują w postaci specjalnych dodatków jest i to, że szybko i całkowicie wchłaniają się przez żołądek i organizm nie wydatkuje energii na ich trawienie. Aby przyswoić dawkę tej substancji, komórki potrzebują zaledwie kilka godzin, a to oznacza, że deficyt białka powstały w wyniku zwiększonej aktywności fizycznej będzie pokryty w maksymalnie krótkim czasie. Dlatego pić koktajl białkowy należy na 1-1,5 godziny przed treningiem, a rano od razu po przebudzeniu lub w przerwach między zajęciami sportowymi.

 
Powiązane artykuły:
Suplementy diety na zwiększenie masy mięśniowej – szkoda i korzyści, czyli zalety i wady popularnej diety proteinowej
Wiele sportowców, pracujących nad zestawem mięśniowej masy i kształtowaniem pięknego i plastycznego ciała, używają sportowe dokładki. W tym artykule dowiecie się o korzyściach i szkodach suplementów i znajdziecie rady o tym, jak je poprawnie wybrać.
Proteiny na przyrost mięśni – szkoda i korzyści
Proteiny są niezwykle potrzebne dla kształtowania i wzrostu mięśniowej masy, toż w okresie treningów los białka w swojej racji należy zwiększyć i przyjmować specjalne mieszanki na jego podstawie.
Proteiny sojowe – plusy i minusy, a także właściwości i działanie na zdrowie sportowca
Wśród ogromnej różnorodności artykułów sportowych, żywnościowych kategorii protein można wydzielić sojowy wariant. O właściwościach tego produktu i regułach jego przyjęcia opowie ten artykuł.
Odżywki odchudzające dla kobiet uprawiających sport
Jeśli mężczyźni zawsze chcą zwiększyć mięśnie, to kobiety wszystkimi siłami chcą utrzymać swoją talię w granicach swojej końcowej sukni. Wśród różnych sposobów schudnąć nie ostatnie miejsce po efektywności zajmuje sportowe żywienie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty