Rozmaryn, szałwia, gałka muszkatołowa, goździki: przyprawy, których lepiej unikać
Mało kto z nas wie, że popularne przyprawy, które można kupić w każdym sklepie spożywczym, mogą być przyczyną różnych kłopotów ze zdrowiem. Niektóre z nich nie mogą spożywać osoby, cierpiące z powodu określonych chorób lub osoby w starszym wieku.
Rozmaryn

Rozmaryn jest popularną przyprawą, która poprawia smak i zapach dań mięsnych, ryb i warzyw. Jeśli cierpisz z powodu nadciśnienia czy wrzodów żołądka, to musisz wyłączyć rozmaryn ze swojej diety, gdyż może nasilać objawy choroby wrzodowej i powodować skoki ciśnienia.
Rozmaryn ma działanie moczopędne, więc musi być z ostrożnością spożywany przez osoby, cierpiące z powodu chorób nerek. Kobiety w ciąży również powinny uważać na tę przyprawę, gdyż powoduje skurcze macicy i może spowodować poronienie.
Szałwia

Polacy uwielbiają szałwię. Dodaje naszym potrawom korzennego smaku i niesamowitego aromatu. Szałwię najczęściej dodajemy do zup, sałatek, dań rybnych czy warzywnych. Nie każdy jednak może spożywać szałwię. Kobiety w ciąży i karmiące matki powinny zrezygnować ze spożywania tej przyprawy. Szałwia zawiera tujon, który powoduje skurcze macicy, wiec może spowodować poronienie. W przypadku karmiących matek zmniejsza laktację. Osoby, cierpiące z powodu padaczki, powinny wyeliminować szałwię ze swojej diety, gdyż może powodować drgawki i rozdrażnienie, więc może spowodować zgon.
Gałka muszkatołowa

Jedna z najpopularniejszych przypraw, którą dodajemy do dań mięsnych i ciast. Jednak jej nadużycie może spowodować halucynacje, omdlenia i zaburzenia świadomości. Składnikiem odpowiedzialnym za powyższe objawy jest mirystycyna, która jest afrodyzjakiem i substancją psychoaktywną. Zalecana dzienna dawka gałki muszkatołowej – 10 g. Jeśli zjesz ponad 30 g przyprawy, możesz wylądować w szpitalu z zawałem. Dzieci oraz osoby w wieku sędziwym z ostrożnością powinny spożywać gałkę muszkatołową. Nie powinny jej również jeść osoby cierpiące z powodu zaburzeń psychicznych.
Goździki

Goździki najczęściej dodaje się do różnych marynat czy wypieków. Przyprawa także dodawana jest do różnych konserw. Goździki nasilają objawy depresji i apatii, więc nie powinny je spożywać osoby, cierpiące z powodu wymienionych dolegliwości.
Osoby, cierpiące z powodu chorób układu pokarmowego, również powinny wyłączyć goździki ze swojej diety.