Rybne kotlety dla dzieci

rybne kotlety dla dzieci

O korzyściach ryby dla organizmu dziecka wiadomo wszystkim rodzicom. Ryba – najważniejsze źródło białka i aminokwasów, prawdziwy skarbiec mikroelementów: jodu, fosforu, calcium, bromu, magnezu, fluoru. Ryba nie zawiera grubych włókien, toż w porównaniu z mięsem o wiele lżej przyswaja się i trawi w organizmie. Rybne kotlety – najlepszy sposób przygotować rybę dla dzieci z najmniejszymi stratami pożytecznych substancji. Dla dziecka zaczynając z jednorocznego wieku dla przygotowania rybnych kotletów lepiej wybierać rybę nietłustych gatunków – dorsza, mintaja, flądrę, morszczuka. Doprowadzimy kilka przepisów smacznych rybnych kotletów dla dzieci.

Dziecięce rybne kotlety

Składniki:

  • filet ryby – 0,5 kg;
  • kurze jajko – 1 szt.;
  • chleb pszenny – 100 gram;
  • mleko – ½ szklanki;
  • olej słonecznikowy – 2 łyżki;
  • sól.

Przygotowanie

Zmoczony w mleku chleb rozdrobnicie za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z rybnym filetem. Zbijcie do farszu jajko, osólcie i rzetelnie mieszajcie. Dobrze rozgrzejcie patelnię i obsmażcie kotlety z dwóch stron, udowodnijcie do gotowości, nakrywszy patelnię przykrywką, czy w piecyku.

Parowe rybne kotlety dla dzieci

Składniki:

  • filet ryby – 0,5 kg;
  • olej śmietankowy – 100 gram;
  • manna – 2 łyżki;
  • jajka kurze – 2 szt.;
  • cebula – 1 szt. (duża);
  • sól.

Przygotowanie

Rybny filet rozdrobnicie za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z cebulą i masłem. Dodajcie do farszu jajka, mieszane zawczasu z manną. Osólcie i dobrze mieszajcie. Sformujcie rybne kotlety i przygotujcie je do gotowości w parowarze (w ciągu 20-30 minut).

Rybne kotlety dla dzieci "Morze"

Składniki:

  • filet morszczuka – 600 gram;
  • śmietana – 200 gram;
  • cebula – 1 szt.;
  • mleko – 100 gram;
  • chleb biały czerstwy – 2 dzwonka;
  • jajka kurze – 2 szt.;
  • koper – 1 pęczek;
  • sól;
  • suchary.
  • rybne kotlety przepis dla dzieci

Przygotowanie

Obsmażcie cebulę do złocistego koloru. Rozdrobnijcie filet morszczuka za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z zawczasu rozmaczanym w mleku chlebem i cebulą. Zbijcie do farszu jajka, dodajcie sól, rzetelnie mieszajcie. Sformujcie okrągłej formy kotlety i zapanierujcie je w sucharach. Obsmażcie kotlety na oleju słonecznikowym, tłumaczcie do formy dla zapiekania czy patelni, zalejcie śmietaną. Z góry posypcie drobno pokrojonym koprem i wyślijcie do piecyka na kwadrans przy temperaturze 180 stopni.

Te przepisy można wykorzystać dla przygotowania rybnych kotletów bobasom zaczynając od jednorocznego wieku. Czym bardziej malutkie jest dziecko, tym rzetelniej należy rozdrabniać farsz.

 
Powiązane artykuły:
Rybny suflet dla dziecka – przepis
Przygotować rybny suflet nie każdy podejmie się myśląc, że to nieprawdopodobnie skomplikowane. Skorzystawszy się dokładnymi rekomendacjami wyjdzie świetny, delikatny suflet, który bardzo przypomina smak dzieciństwa.
Rybna zupa dla dziecka – bardzo smaczny przepis
Malutkim dzieciom w związku z możliwą alergią nie wolno używać dużo różnych produktów, jednak ryba jest bogata fosforem i potrzebna dla rozwoju dzieci od roku. I teraz opowiemy, jak zrobić rybną zupę dla dziecka.
Rybne kotlety z dorsza dla dzieci
Bardzo ważne do racji bobasów wprowadzać potrawy z ryby. Jednak nie zawsze wychodzi je nakarmić pożytecznym daniem. Wtedy przychodzą oryginalne przepisy kotletów, które można niezwykle podać, zainteresowawszy dzieci.
Jak przygotować rybne kotlety?
Wprowadzenie do dziecięcego jadłospisu rybnych potraw jest ważnym zadaniem każdej mamusi. Jednak nie wszystkie dzieci gotowe jeść to, co im proponują. Toż dalej opowiemy, jak zamaskować pożyteczną rybkę w dziwnych kotletach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty