Rybne kotlety dla dzieci

O korzyściach ryby dla organizmu dziecka wiadomo wszystkim rodzicom. Ryba – najważniejsze źródło białka i aminokwasów, prawdziwy skarbiec mikroelementów: jodu, fosforu, calcium, bromu, magnezu, fluoru. Ryba nie zawiera grubych włókien, toż w porównaniu z mięsem o wiele lżej przyswaja się i trawi w organizmie. Rybne kotlety – najlepszy sposób przygotować rybę dla dzieci z najmniejszymi stratami pożytecznych substancji. Dla dziecka zaczynając z jednorocznego wieku dla przygotowania rybnych kotletów lepiej wybierać rybę nietłustych gatunków – dorsza, mintaja, flądrę, morszczuka. Doprowadzimy kilka przepisów smacznych rybnych kotletów dla dzieci.
Dziecięce rybne kotlety
Składniki:
- filet ryby – 0,5 kg;
- kurze jajko – 1 szt.;
- chleb pszenny – 100 gram;
- mleko – ½ szklanki;
- olej słonecznikowy – 2 łyżki;
- sól.
Przygotowanie
Zmoczony w mleku chleb rozdrobnicie za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z rybnym filetem. Zbijcie do farszu jajko, osólcie i rzetelnie mieszajcie. Dobrze rozgrzejcie patelnię i obsmażcie kotlety z dwóch stron, udowodnijcie do gotowości, nakrywszy patelnię przykrywką, czy w piecyku.
Parowe rybne kotlety dla dzieci
Składniki:
- filet ryby – 0,5 kg;
- olej śmietankowy – 100 gram;
- manna – 2 łyżki;
- jajka kurze – 2 szt.;
- cebula – 1 szt. (duża);
- sól.
Przygotowanie
Rybny filet rozdrobnicie za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z cebulą i masłem. Dodajcie do farszu jajka, mieszane zawczasu z manną. Osólcie i dobrze mieszajcie. Sformujcie rybne kotlety i przygotujcie je do gotowości w parowarze (w ciągu 20-30 minut).
Rybne kotlety dla dzieci "Morze"
Składniki:
- filet morszczuka – 600 gram;
- śmietana – 200 gram;
- cebula – 1 szt.;
- mleko – 100 gram;
- chleb biały czerstwy – 2 dzwonka;
- jajka kurze – 2 szt.;
- koper – 1 pęczek;
- sól;
- suchary.

Przygotowanie
Obsmażcie cebulę do złocistego koloru. Rozdrobnijcie filet morszczuka za pomocą maszynki do mięsa, czy blendera razem z zawczasu rozmaczanym w mleku chlebem i cebulą. Zbijcie do farszu jajka, dodajcie sól, rzetelnie mieszajcie. Sformujcie okrągłej formy kotlety i zapanierujcie je w sucharach. Obsmażcie kotlety na oleju słonecznikowym, tłumaczcie do formy dla zapiekania czy patelni, zalejcie śmietaną. Z góry posypcie drobno pokrojonym koprem i wyślijcie do piecyka na kwadrans przy temperaturze 180 stopni.
Te przepisy można wykorzystać dla przygotowania rybnych kotletów bobasom zaczynając od jednorocznego wieku. Czym bardziej malutkie jest dziecko, tym rzetelniej należy rozdrabniać farsz.