Rybne kotlety z dorsza dla dzieci

Jadłospis dla dziecka powinien być jednocześnie pożyteczny, smaczny i rozmaity. Poza tym rybne potrawy powinny być obecne niemniej dwóch razy w tygodniu. Są zwłaszcza szanowane wśród dziecięcego audytorium rybne kotlety. Proponujemy przygotować je dla bobasa z filetu dorsza i rekomendujemy kilka przepisów takiej potrawy.
Jak przygotować rybne kotlety z filetu dorsza z manną?
Składniki:
- filet dorsza – 550 g;
- olej śmietankowy – 55 g;
- kurze jajko – 1 szt.;
- manna – 25 g;
- cebula – 40 g;
- sól kucharska – 1 szczypta;
- suchary – 2 szczypta;
- rafinowany olej roślinny – 45 ml.
Przygotowanie
Filet dorsza dla przygotowania kotletów przy konieczności rozmrażamy, przemywamy i obsuszamy rzetelnie od resztek wilgoci. Po tym pokrojony na kawałki filet i rozmiękczone śmietankowe mało przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z dużymi kratami, a oczyszczoną cebulę drobną. Teraz łączymy otrzymany rybny farsz z jajkami, dodajemy mannę, sól i rzetelnie mieszamy. Na życzenie, jeśli pozwala wiek dziecka, można dodać do farszu szczyptę pieprzu.
Z otrzymanej masy nawilżonymi rękami formujemy okrągłe, czy pociągłe kotlety, panierujemy w sucharach i umieszczamy dla rumienienia do nagrzanej patelni z rafinowanym olejem roślinnym. Gotowe rumiane kotlety można podać bobasowi z ziemniaczanym piure, makaronem, czy ryżem. Kotlety wyjdą jeszcze bardziej pożytecznymi, jeśli przygotować je w piecyku. O tym następny przepis.
Przepis przygotowania rybnych kotletów z dorsza dla dzieci w piecyku
Składniki:
- filet dorsza – 550 g;
- mleko – 95 ml;
- kurze jajko – 1 szt.;
- kawałek białego chleba – 75 g;
- śmietana – 60 g;
- cebula – 40 g;
- sól kucharska – 1 szczypta;
- pieprz mielony biały – 1 szczypta;
- olej śmietankowy do oliwienia.
Przygotowanie
Nim przystępować do przerobu rybnego filetu, ścinamy akuratnie z chleba skórki, a miąższ moczymy w mleku. Po tym świeży, czy zawczasu rozmrożony filet dorsza przemywamy pod bieżącą wodą i dobrze obsuszamy, żeby zbędna wilgoć nie zepsuła konsystencji wyrobów. Kroimy filet dorsza i oczyszczoną cebulę na kawałki. Rybkę przekręcamy przez maszynkę do mięsa z dużymi kratami, a cebulę i rozmoczony, wyciśnięty chleb drobną. Zaprawiamy otrzymaną masę solą, dodajemy jajko i za pragnieniem biały mielony pieprz, dobrze mieszamy, formujemy rybne kotlety pożądanej formy i umieszczamy na natłuszczone masłem deko. Na życzenie, żeby ucieszyć bobasa i zrobić jego stół ciekawszym, można załatwić formalnie wyroby pod postacią rybek. Teraz należy naoliwić powierzchnię kotletów śmietaną. Żeby otrzymać jaskrawy i weselszy kolor wyrobów można zmieszać je przed tym mieloną słodką papryką.
Dla cieplnej obróbki rybnych kotletów nastrajamy piecyk na temperaturę 200 stopni, nagrzewamy i rozmieszczamy deko na średniej półce na dwadzieścia minut.
Następny przepis dla dzieci, którym nie rekomenduje się zużywać jajka.
Przepis smacznych rybnych kotletów z dorsza w piecyku bez jajek
Składniki:
- filet dorsza – 550 g;
- mleko – 95 ml;
- świeża natka (za pragnieniem) – 1-2 gałąź;
- ząbek czosnku – 1 szt.;
- kawałek białego chleba – 75 g;
- olej śmietankowy – 25 g;
- cebula – 40 g;
- sól kucharska – 1 szczypta;
- pieprz mielony biały – 1 szczypta;
- olej śmietankowy dla oliwienia.
Przygotowanie
Ten przepis jest identyczny opisanym powyżej za wyjątkiem, że nie zawiera jajek. Dla przygotowania rybnego farszu przygotowany we właściwy sposób filet dorsza, rozmacza w mleku i wyciśnięty chleb, miękkie masło, a także oczyszczoną cebulkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Można przy czym, jeśli pozwala wiek i smaki dziecka, dodać również ząbek czosnku i świeżą natkę. Otrzymaną masę udowadniamy do smaku będę zlewał i mielonym białym pieprzem i porządnie odbijamy. Nawilżonymi rękami formujemy z farszu kotleta pożądanej formy i zawieramy na natłuszczone deko. Umieszczamy go koniecznie do nagrzanej do 180 stopni piecyka. Przez dwadzieścia minut kotlety będą gotowe, można podawać je bobasowi z ziemniaczanym piure, czy inną potrawę, którą dziecko lubi jeść.