Rybne kotlety z dorsza dla dzieci

rybne kotlety z dorsza

Jadłospis dla dziecka powinien być jednocześnie pożyteczny, smaczny i rozmaity. Poza tym rybne potrawy powinny być obecne niemniej dwóch razy w tygodniu. Są zwłaszcza szanowane wśród dziecięcego audytorium rybne kotlety. Proponujemy przygotować je dla bobasa z filetu dorsza i rekomendujemy kilka przepisów takiej potrawy.

Jak przygotować rybne kotlety z filetu dorsza z manną?

Składniki:

  • filet dorsza – 550 g;
  • olej śmietankowy – 55 g;
  • kurze jajko – 1 szt.;
  • manna – 25 g;
  • cebula – 40 g;
  • sól kucharska – 1 szczypta;
  • suchary – 2 szczypta;
  • rafinowany olej roślinny – 45 ml.

Przygotowanie

Filet dorsza dla przygotowania kotletów przy konieczności rozmrażamy, przemywamy i obsuszamy rzetelnie od resztek wilgoci. Po tym pokrojony na kawałki filet i rozmiękczone śmietankowe mało przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z dużymi kratami, a oczyszczoną cebulę drobną. Teraz łączymy otrzymany rybny farsz z jajkami, dodajemy mannę, sól i rzetelnie mieszamy. Na życzenie, jeśli pozwala wiek dziecka, można dodać do farszu szczyptę pieprzu.

Z otrzymanej masy nawilżonymi rękami formujemy okrągłe, czy pociągłe kotlety, panierujemy w sucharach i umieszczamy dla rumienienia do nagrzanej patelni z rafinowanym olejem roślinnym. Gotowe rumiane kotlety można podać bobasowi z ziemniaczanym piure, makaronem, czy ryżem. Kotlety wyjdą jeszcze bardziej pożytecznymi, jeśli przygotować je w piecyku. O tym następny przepis.

Przepis przygotowania rybnych kotletów z dorsza dla dzieci w piecyku

Składniki:

  • filet dorsza – 550 g;
  • mleko – 95 ml;
  • kurze jajko – 1 szt.;
  • kawałek białego chleba – 75 g;
  • śmietana – 60 g;
  • cebula – 40 g;
  • sól kucharska – 1 szczypta;
  • pieprz mielony biały – 1 szczypta;
  • olej śmietankowy do oliwienia.

Przygotowanie

Nim przystępować do przerobu rybnego filetu, ścinamy akuratnie z chleba skórki, a miąższ moczymy w mleku. Po tym świeży, czy zawczasu rozmrożony filet dorsza przemywamy pod bieżącą wodą i dobrze obsuszamy, żeby zbędna wilgoć nie zepsuła konsystencji wyrobów. Kroimy filet dorsza i oczyszczoną cebulę na kawałki. Rybkę przekręcamy przez maszynkę do mięsa z dużymi kratami, a cebulę i rozmoczony, wyciśnięty chleb drobną. Zaprawiamy otrzymaną masę solą, dodajemy jajko i za pragnieniem biały mielony pieprz, dobrze mieszamy, formujemy rybne kotlety pożądanej formy i umieszczamy na natłuszczone masłem deko. Na życzenie, żeby ucieszyć bobasa i zrobić jego stół ciekawszym, można załatwić formalnie wyroby pod postacią rybek. Teraz należy naoliwić powierzchnię kotletów śmietaną. Żeby otrzymać jaskrawy i weselszy kolor wyrobów można zmieszać je przed tym mieloną słodką papryką.

Dla cieplnej obróbki rybnych kotletów nastrajamy piecyk na temperaturę 200 stopni, nagrzewamy i rozmieszczamy deko na średniej półce na dwadzieścia minut.

Następny przepis dla dzieci, którym nie rekomenduje się zużywać jajka.

Przepis smacznych rybnych kotletów z dorsza w piecyku bez jajek

Składniki:

  • filet dorsza – 550 g;
  • mleko – 95 ml;
  • świeża natka (za pragnieniem) – 1-2 gałąź;
  • ząbek czosnku – 1 szt.;
  • kawałek białego chleba – 75 g;
  • olej śmietankowy – 25 g;
  • cebula – 40 g;
  • sól kucharska – 1 szczypta;
  • pieprz mielony biały – 1 szczypta;
  • olej śmietankowy dla oliwienia.

Przygotowanie

Ten przepis jest identyczny opisanym powyżej za wyjątkiem, że nie zawiera jajek. Dla przygotowania rybnego farszu przygotowany we rybne kotlety z dorsza w piecyku właściwy sposób filet dorsza, rozmacza w mleku i wyciśnięty chleb, miękkie masło, a także oczyszczoną cebulkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Można przy czym, jeśli pozwala wiek i smaki dziecka, dodać również ząbek czosnku i świeżą natkę. Otrzymaną masę udowadniamy do smaku będę zlewał i mielonym białym pieprzem i porządnie odbijamy. Nawilżonymi rękami formujemy z farszu kotleta pożądanej formy i zawieramy na natłuszczone deko. Umieszczamy go koniecznie do nagrzanej do 180 stopni piecyka. Przez dwadzieścia minut kotlety będą gotowe, można podawać je bobasowi z ziemniaczanym piure, czy inną potrawę, którą dziecko lubi jeść.

 
Powiązane artykuły:
Rybne kotlety dla dzieci
Niektóre dzieci niezbyt dobrze jedzą rybę. Lecz ryba – cenny produkt, toż potrawy z ryby powinne być obecne w jadłospisie dziecka. Proponujemy kilka przepisów smacznych i prostych w przygotowaniu rybnych kotletów.
Rybny suflet dla dziecka – przepis
Przygotować rybny suflet nie każdy podejmie się myśląc, że to nieprawdopodobnie skomplikowane. Skorzystawszy się dokładnymi rekomendacjami wyjdzie świetny, delikatny suflet, który bardzo przypomina smak dzieciństwa.
Rybna zupa dla dziecka – bardzo smaczny przepis
Malutkim dzieciom w związku z możliwą alergią nie wolno używać dużo różnych produktów, jednak ryba jest bogata fosforem i potrzebna dla rozwoju dzieci od roku. I teraz opowiemy, jak zrobić rybną zupę dla dziecka.
Jak przygotować rybne kotlety?
Wprowadzenie do dziecięcego jadłospisu rybnych potraw jest ważnym zadaniem każdej mamusi. Jednak nie wszystkie dzieci gotowe jeść to, co im proponują. Toż dalej opowiemy, jak zamaskować pożyteczną rybkę w dziwnych kotletach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty