Rybny suflet dla dziecka – przepis

rybny suflet przepis

Pamiętacie smak rybnego sufletu z dzieciństwa? Jakim smacznym on wtedy zdawał się. Możemy teraz z lekkością przygotować taki sam suflet swoim dzieciom i jednocześnie rozkosztować się smakiem dzieciństwa.

Jak przygotować rybny suflet dla dziecka – przepis

Składniki:

  • filet mintaja – 550 g;
  • marchew – 55 g;
  • jajko – 1 szt.;
  • mleko tłuste lub śmietanka – 110 ml;
  • mąka pszenna – 25 g;
  • woda oczyszczona – 55 ml;
  • sól – według smaku;
  • masło – 10 g.

Przygotowanie

Filet mintaja kroimy na dowolne kawałeczki i umieszczamy do patelni, czy rondla. Marchew oczyszczamy, przepuszczamy przez drobną tarkę i zakładamy do ryby. Wlewamy wodę i umieszczamy naczynie na ogień, przesłoniwszy przykrywką. Dusimy zawartość w przybliżeniu w ciągu piętnaści minut, czy do wyparowania płynu. Potem rozdrabniamy gotowe rybne kawałeczki z marchwią za pomocą blendera, czy przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtko i mieszamy.

W mleku, czy śmietance rozcieńczamy mąkę, nagrzewamy do wrzenia i wytrzymujemy na ogniu do gęstnienia. Potem dodajemy masło i wylewamy mieszankę do rybnej masy. Przyprawiamy potrawę według smaku solą, dodajemy ubite na sztywno białko i akuratnie mieszamy. Można dla nadania lekkości rozbić masę jeszcze raz blenderem.

Rozkładamy mieszankę po formach, czy napełniamy nią jedną dużą formę dla zapiekania, stawiamy ją do deka, czy drugiej pojemności więcej rozmiarem i nalewamy do niej trochę wody.

Wyznaczamy konstrukcję do nagrzanego do 195 stopni piecyka w przybliżeniu na trzydzieści minut.

Gotowemu sufletowi dajemy trochę ochłonąć i możemy podawać do stołu ze świeżymi warzywami.

Rybny suflet dla dzieci w szybkowarze

Składniki:

  • filet mintaja – 420 g;
  • ryżowy grysik – 65 g;
  • jajka – 2 szt.;
  • biała cebula – 1/2 szt.;
  • olej roślinny – 10 ml;
  • sól – według smaku;
  • przyprawy – według smaku;
  • masło – 20 g.

Przygotowanie

Filet mintaja kroimy na kawałeczki i roztłukujemy w blenderze do jednorodnej masy. Białą cebulę szatkujemy drobnymi kostkami, smażymy na rybny suflet przepis dla dzieci oleju roślinnym do przejrzystości i wykładamy do ryby. Zawczasu gotujemy ryż do pełnej gotowości, zbijamy dobrze jajka z solą i również dodajemy do rybnej masy. Przyprawiamy potrawę za pragnieniem przyprawami, masłem i mieszamy do jednorodności za pomocą miksera.

Pojemność szybkowaru zamazujemy masłem i wykładamy do niej otrzymany rybny farsz. Przygotowujemy suflet czterdzieści minut, nastroiwszy urządzenie na reżim "Pieczywo".

Po zakończeniu procesu przygotowania odkrywamy przykrywkę przyrządu, dajemy sufletowi trochę ochłonąć, a potem kroimy na kawałeczki i podajemy do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Rybna zupa dla dziecka – bardzo smaczny przepis
Malutkim dzieciom w związku z możliwą alergią nie wolno używać dużo różnych produktów, jednak ryba jest bogata fosforem i potrzebna dla rozwoju dzieci od roku. I teraz opowiemy, jak zrobić rybną zupę dla dziecka.
Rybne kotlety dla dzieci
Niektóre dzieci niezbyt dobrze jedzą rybę. Lecz ryba – cenny produkt, toż potrawy z ryby powinne być obecne w jadłospisie dziecka. Proponujemy kilka przepisów smacznych i prostych w przygotowaniu rybnych kotletów.
Rybne kotlety z dorsza dla dzieci
Bardzo ważne do racji bobasów wprowadzać potrawy z ryby. Jednak nie zawsze wychodzi je nakarmić pożytecznym daniem. Wtedy przychodzą oryginalne przepisy kotletów, które można niezwykle podać, zainteresowawszy dzieci.
Jak przygotować rybne kotlety?
Wprowadzenie do dziecięcego jadłospisu rybnych potraw jest ważnym zadaniem każdej mamusi. Jednak nie wszystkie dzieci gotowe jeść to, co im proponują. Toż dalej opowiemy, jak zamaskować pożyteczną rybkę w dziwnych kotletach.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty