Rybny suflet dla dziecka – przepis

Pamiętacie smak rybnego sufletu z dzieciństwa? Jakim smacznym on wtedy zdawał się. Możemy teraz z lekkością przygotować taki sam suflet swoim dzieciom i jednocześnie rozkosztować się smakiem dzieciństwa.
Jak przygotować rybny suflet dla dziecka – przepis
Składniki:
- filet mintaja – 550 g;
- marchew – 55 g;
- jajko – 1 szt.;
- mleko tłuste lub śmietanka – 110 ml;
- mąka pszenna – 25 g;
- woda oczyszczona – 55 ml;
- sól – według smaku;
- masło – 10 g.
Przygotowanie
Filet mintaja kroimy na dowolne kawałeczki i umieszczamy do patelni, czy rondla. Marchew oczyszczamy, przepuszczamy przez drobną tarkę i zakładamy do ryby. Wlewamy wodę i umieszczamy naczynie na ogień, przesłoniwszy przykrywką. Dusimy zawartość w przybliżeniu w ciągu piętnaści minut, czy do wyparowania płynu. Potem rozdrabniamy gotowe rybne kawałeczki z marchwią za pomocą blendera, czy przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa, dodajemy żółtko i mieszamy.
W mleku, czy śmietance rozcieńczamy mąkę, nagrzewamy do wrzenia i wytrzymujemy na ogniu do gęstnienia. Potem dodajemy masło i wylewamy mieszankę do rybnej masy. Przyprawiamy potrawę według smaku solą, dodajemy ubite na sztywno białko i akuratnie mieszamy. Można dla nadania lekkości rozbić masę jeszcze raz blenderem.
Rozkładamy mieszankę po formach, czy napełniamy nią jedną dużą formę dla zapiekania, stawiamy ją do deka, czy drugiej pojemności więcej rozmiarem i nalewamy do niej trochę wody.
Wyznaczamy konstrukcję do nagrzanego do 195 stopni piecyka w przybliżeniu na trzydzieści minut.
Gotowemu sufletowi dajemy trochę ochłonąć i możemy podawać do stołu ze świeżymi warzywami.
Rybny suflet dla dzieci w szybkowarze
Składniki:
- filet mintaja – 420 g;
- ryżowy grysik – 65 g;
- jajka – 2 szt.;
- biała cebula – 1/2 szt.;
- olej roślinny – 10 ml;
- sól – według smaku;
- przyprawy – według smaku;
- masło – 20 g.
Przygotowanie
Filet mintaja kroimy na kawałeczki i roztłukujemy w blenderze do jednorodnej masy. Białą cebulę szatkujemy drobnymi kostkami, smażymy na oleju roślinnym do przejrzystości i wykładamy do ryby. Zawczasu gotujemy ryż do pełnej gotowości, zbijamy dobrze jajka z solą i również dodajemy do rybnej masy. Przyprawiamy potrawę za pragnieniem przyprawami, masłem i mieszamy do jednorodności za pomocą miksera.
Pojemność szybkowaru zamazujemy masłem i wykładamy do niej otrzymany rybny farsz. Przygotowujemy suflet czterdzieści minut, nastroiwszy urządzenie na reżim "Pieczywo".
Po zakończeniu procesu przygotowania odkrywamy przykrywkę przyrządu, dajemy sufletowi trochę ochłonąć, a potem kroimy na kawałeczki i podajemy do stołu.