Sałata "Żółw" z kurą i orzechami włoskimi

sałata żółw z kurą i orzechami włoskimi

Sałata "Żółw" z kurą i orzechami włoskimi odnosi się do kategorii potraw mających oryginalne i piękne załatwienie. Ono może być prawdziwą ozdobą nie tylko dorosłego stołu, ale i dziecięcego święta. Niezwykłe pojednanie składników załapie i zdziwi waszych gości. Proponujemy kilka przepisów sałaty "Żółw".

Sałata "Żółw" z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • gomółka kurza – 600 g;
  • majonez – 200 ml;
  • cebula – 1 szt.;
  • orzechy włoskie – 100 g;
  • sałata zielona;
  • ser – 100 g;
  • jabłko – 1 g;
  • suszone śliwki – 100 g;
  • gotowane jajko – 4 szt.

Przygotowanie

Cebulę czyścimy, szatkujemy kostkami, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, żeby pozbyć się goryczy, a potem opłukujemy zimną wodą. Suszone śliwki przemywamy i moczymy. Kurzą gomółkę gotujemy, ostudzamy i kroimy drobnymi kawałeczkami. Jajka czyścimy, rozdzielamy na białka i żółtka i kruszymy je oddzielnie. Również na tarce rozdrabniamy oczyszczone zielone jabłko i ser, a suszone śliwki drobno kroimy nożem. Na płaską potrawę wykładamy liście sałaty, trochę kury zaprawionej majonezem i formujemy kadłub. Posypujemy cebulą, jajczarskim białkiem i jabłkiem. Potem równomiernie rozdzielamy drugą połowę kury i posypujemy żółtkiem. Rozkładamy z góry suszone śliwki i końcową warstwą idzie tarty ser.

Pancerz żółwika robimy z podsmażonych oczyszczonych od błony orzechów włoskich, a buziak załatwiamy formalnie za pomocą jajka i kawałeczków oliwek. W zamian oczu można wykorzystać pąki goździka.

No i tyle, oryginalna potrawa jest gotowa i można dziwić gości swoimi kulinarnymi zdolnościami.

Sałata "Żółw" z kurą i grzybami

Składniki:

  • kurzy filet – 2 szt.;
  • świeże pieczarki – 200 g;
  • orzechy włoskie – 200 g;
  • jajko – 3 szt.;
  • cebula – 2 szt.;
  • świeża natka;
  • majonez – 150 ml;
  • oliwki – 5 szt.

Przygotowanie

Opowiemy jeszcze jeden sposób, jak przygotować sałatkę "Żółw".

Kurzą gomółkę gotujemy w ciągu 30 minut, ostudzamy i drobno kroimy. Cebulę czyścimy i smażymy w ciągu kilku minut, a potem dodajemy krojone grzyby i obsmażamy warzywa pod przykrywką do złocistego koloru. Ser i oczyszczone gotowane jajka rozdrabniamy oddzielnie na tarce, a orzechy włoskie przemielamy w blenderze.

Teraz przystępujemy do montażu naszej sałaty: na płaską potrawę wykładamy sałatowe liście, potem – kurze mięso i przyprószamy niewielką ilością orzechów. Zamazujemy wszystko cienką warstwą majonezu i rozdzielamy grzyby z cebulą. Dalej idzie tarty ser, jajka i majonez. Wierzchołek obsypujemy orzeszkami co pozostały, robimy żółwikowi z jajka głowę, a oczka z oliwek.

Sałata z kurą, winogronem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • świeże pieczarki – 300 g;
  • orzechy włoskie – 200 szt.;
  • jajko – 6 szt.;
  • ser – 200 g;
  • majonez – według smaku;
  • śmietana;
  • zielone winogrono.

Przygotowanie

Dla przygotowania tej oryginalnej sałaty przygotowujemy najpierw wszystkie składniki. Kurzy filet obrabiamy i gotujemy do gotowości w solonej wodzie. Potem mięso kroimy na niewielkie kawałki i rozdzielamy na włókna. Grzyby przemywamy, drobno kroimy nożem i obsmażamy na sałata żółw z kurą i grzybami maśle do gotowości. Jądra orzechów włoskich rumienimy na oddzielnej suchej patelni. Jajka gotujemy do gotowości.

Dalej zaczynamy wykładać wszystkie produkty warstwami zamazując każdym sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu.

Więc bierzemy piękną potrawę, pokrywamy liśćmi sałaty, a potem rozdzielamy warstwę kurzego mięsa. Dalej pokrywamy powierzchnię obsmażonymi grzybami, posypujemy gęsto tłuczonymi orzechami i nacieramy z góry jajka i ser. Ozdabiamy sałatę winogronem formując "pancerz" żółwika i podajemy potrawę do stołu.

 
Powiązane artykuły:
Superowe sałaty na urodziny dziecka
Nakarmić dzieci na urodziny dla wielu mam zostaje nierozstrzygalnym zadaniem. Jednak nie warto mocno komplikować, dzieci obowiązkowo przyjdą do zachwytu od pięknie i ciekawie załatwionych sałat. Proponujemy kilka przepisów.
Kanapki dla dzieci
Kanapki dla dzieci, zwyczajnie to nie główny pokarm. Lecz one mogą stać się dopełnieniem do śniadania, czy podwieczorku, czy ubrać sobą dziecięce święto. Głównie to twórczo podejść ich załatwienia i na pewno przyciągną smakoszy.
Smaczne i pożyteczne sałaty dla dzieci
Wątpliwe czy można wymyślić smaczniejszą i nasyconą pożytecznymi substancjami potrawę aniżeli sałata. Właśnie dlatego sałaty zdolne są stać się integralną częścią racji dziecka i źródłem sił i energii.
Różnokolorowe kanapki dla dzieci
Doskonałym wariantem dla stołu staną się niewielkie zakąski - kanapki. Jeśli podejść do procesu ich przygotowania twórczo, to ciekawe kanapki na pewno przyciągną uwagę malutkich smakoszy i nikt nie pozostanie głodnym.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty