Sałata "Żółw" z kurą i orzechami włoskimi

Sałata "Żółw" z kurą i orzechami włoskimi odnosi się do kategorii potraw mających oryginalne i piękne załatwienie. Ono może być prawdziwą ozdobą nie tylko dorosłego stołu, ale i dziecięcego święta. Niezwykłe pojednanie składników załapie i zdziwi waszych gości. Proponujemy kilka przepisów sałaty "Żółw".
Sałata "Żółw" z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami
Składniki:
- gomółka kurza – 600 g;
- majonez – 200 ml;
- cebula – 1 szt.;
- orzechy włoskie – 100 g;
- sałata zielona;
- ser – 100 g;
- jabłko – 1 g;
- suszone śliwki – 100 g;
- gotowane jajko – 4 szt.
Przygotowanie
Cebulę czyścimy, szatkujemy kostkami, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, żeby pozbyć się goryczy, a potem opłukujemy zimną wodą. Suszone śliwki przemywamy i moczymy. Kurzą gomółkę gotujemy, ostudzamy i kroimy drobnymi kawałeczkami. Jajka czyścimy, rozdzielamy na białka i żółtka i kruszymy je oddzielnie. Również na tarce rozdrabniamy oczyszczone zielone jabłko i ser, a suszone śliwki drobno kroimy nożem. Na płaską potrawę wykładamy liście sałaty, trochę kury zaprawionej majonezem i formujemy kadłub. Posypujemy cebulą, jajczarskim białkiem i jabłkiem. Potem równomiernie rozdzielamy drugą połowę kury i posypujemy żółtkiem. Rozkładamy z góry suszone śliwki i końcową warstwą idzie tarty ser.
Pancerz żółwika robimy z podsmażonych oczyszczonych od błony orzechów włoskich, a buziak załatwiamy formalnie za pomocą jajka i kawałeczków oliwek. W zamian oczu można wykorzystać pąki goździka.
No i tyle, oryginalna potrawa jest gotowa i można dziwić gości swoimi kulinarnymi zdolnościami.
Sałata "Żółw" z kurą i grzybami
Składniki:
- kurzy filet – 2 szt.;
- świeże pieczarki – 200 g;
- orzechy włoskie – 200 g;
- jajko – 3 szt.;
- cebula – 2 szt.;
- świeża natka;
- majonez – 150 ml;
- oliwki – 5 szt.
Przygotowanie
Opowiemy jeszcze jeden sposób, jak przygotować sałatkę "Żółw".
Kurzą gomółkę gotujemy w ciągu 30 minut, ostudzamy i drobno kroimy. Cebulę czyścimy i smażymy w ciągu kilku minut, a potem dodajemy krojone grzyby i obsmażamy warzywa pod przykrywką do złocistego koloru. Ser i oczyszczone gotowane jajka rozdrabniamy oddzielnie na tarce, a orzechy włoskie przemielamy w blenderze.
Teraz przystępujemy do montażu naszej sałaty: na płaską potrawę wykładamy sałatowe liście, potem – kurze mięso i przyprószamy niewielką ilością orzechów. Zamazujemy wszystko cienką warstwą majonezu i rozdzielamy grzyby z cebulą. Dalej idzie tarty ser, jajka i majonez. Wierzchołek obsypujemy orzeszkami co pozostały, robimy żółwikowi z jajka głowę, a oczka z oliwek.
Sałata z kurą, winogronem i orzechami włoskimi
Składniki:
- świeże pieczarki – 300 g;
- orzechy włoskie – 200 szt.;
- jajko – 6 szt.;
- ser – 200 g;
- majonez – według smaku;
- śmietana;
- zielone winogrono.
Przygotowanie
Dla przygotowania tej oryginalnej sałaty przygotowujemy najpierw wszystkie składniki. Kurzy filet obrabiamy i gotujemy do gotowości w solonej wodzie. Potem mięso kroimy na niewielkie kawałki i rozdzielamy na włókna. Grzyby przemywamy, drobno kroimy nożem i obsmażamy na maśle do gotowości. Jądra orzechów włoskich rumienimy na oddzielnej suchej patelni. Jajka gotujemy do gotowości.
Dalej zaczynamy wykładać wszystkie produkty warstwami zamazując każdym sosem przygotowanym ze śmietany i majonezu.
Więc bierzemy piękną potrawę, pokrywamy liśćmi sałaty, a potem rozdzielamy warstwę kurzego mięsa. Dalej pokrywamy powierzchnię obsmażonymi grzybami, posypujemy gęsto tłuczonymi orzechami i nacieramy z góry jajka i ser. Ozdabiamy sałatę winogronem formując "pancerz" żółwika i podajemy potrawę do stołu.