Samodzielna gotowana wieprzowina w aerogrillu

gotowana wieprzowina w aerogrillu

Gotowana wieprzowina – to zapiekła się dużym dzwonkiem wieprzowina, będąca popularną potrawą ukraińskiej, rosyjskiej i mołdawskiej kuchni. Poznajmy z wami jak przygotować gotowaną wieprzowinę samodzielnie w aerogrillu.

Przepis gotowanej wieprzowiny w aerogrillu

Składniki:

  • świński miąższ – 500 g;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • sucha gorczyca w ziarnach – 10 g;
  • bobkowy list – 4 szt.;
  • papryka słodka, czarny pieprz – według smaku;
  • sól – szczypta.

Przygotowanie

Rozpatrzmy bardzo prosty sposób, jak przygotować gotowaną wieprzowinę w aerogrillu. Więc czosnek czyścimy i kroimy dużą słomką. Mięso przemywamy, obsuszamy papierowymi serwetkami, nożem czynimy poprzeczne nadcięcia i wkładamy do nich czosnek. Potem nacieramy mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Folię składamy krzyż-na krzyż do 2 warstw połyskującą stroną do góry. W centrum kładziemy mięso, posypujemy z góry ziarnami gorczycy i obkładamy bobkowym listem. Zawracamy wszystko do folii, ale nie za bardzo szczelnie. Tłumaczymy pakunek do ogniotrwałej pojemności i nalewamy do niej trochę wody. Zapiekamy w takim wyglądzie w aerogrillu blisko dwóch godzin przy temperaturze 180 stopni. Po zakończeniu czasu mięso tłumaczymy na czystą folię, zawracamy i chłodzimy.

Gotowana wieprzowina w aerogrillu z miodem

Skłądniki:

  • wieprzowina – 1 kg;
  • Dla marynaty:
  • oliwa – 1,5 st. łyżki;
  • miód – 1,5 st. łyżki;
  • mieszanka pieprzów – według smaku.
  • przepis gotowanej wieprzowiny w aerogrillu

Przygotowanie

Dla przygotowania gotowanej wieprzowiny w aerogrillu najpierw czynimy marynatę. Dlatego mieszamy w misce miód, oliwę i przyprawę. Mięso porządnie przemywamy, obsuszamy, gęsto smarujemy miodowym sosem, zawracamy do spożywczej błony i sprzątamy na 3 godziny do lodówki. Po tym gotowaną wieprzowinę okrywamy w całości do folii i zapiekamy w przybliżeniu blisko godziny w aerogrillu przy temperaturze 180 stopni. Gotowe mięso ostudzamy, rozwijamy i czynimy mięso na potrawę zastawy cienkimi kawałeczkami.

 
Powiązane artykuły:
Najbardziej oryginalny przepis gorbuszy w aerogrillu
Smarowana gorbusza z chrupiącą skórką, czy delikatna pod twarogowym "futrem" – całe to łatwo można przygotować w aerogrillu według naszych prostych przepisów, za liczone godziny.
Stek na grillu, czyli główna potrawa na domowej imprezie
Stek – to obsmażone z przyprawami dzwonko mięsa lub ryby. Jego można posmażyć na patelni, w piecyku, a także na grillu. Oto przepisy ostatniego wariantu przygotowania proponujemy wam w dzisiejszym artykule.
Kurczak grill w aerogrillu
Słynną i nieprawdopodobnie smaczną kurę grill można przygotować nie tylko w dętej szafie, lecz we współczesnym kuchennym pomagierze – aerogrillu. Jak ją lepiej zamarynować? O tym czytajcie w tym materiale.
Nasycony sypki pilaw w aerogrillu
Pilaw można przygotować rozmaicie. Dziś opowiemy jak zrobić go w aerogrillu. Właśnie w tym kuchennym pomagierze można szybko zrobić smaczną, soczystą, uzbecką potrawę.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty