Ser z kefiru w domowych warunkach
Przeczytawszy tytuł wiele osób mogło zadać pytanie o tym, po co przygotowywać domowy ser, jeśli w szerokiej sprzedaży jest tyle rodzajów już gotowego produktu. Przyczyn temu kilka: za smakiem świeżego sera mogli stęsknić się ci, kto żyje w dużych miastach i nie mogą z lekkością znaleźć ten produkt na półkach miejscowych marketów, lecz poza tym ser domowego przygotowania jest naturalny, nie zawiera dokładek, a cały technologiczny proces możecie łatwo kontrolować samodzielnie. Niżej będziemy czyniły ser z kefiru w domowych warunkach.
Ser z zamrożonego kefiru w domowych warunkach
Pierwsza wariacja przepisu nie zechce żadnej cieplnej obróbki produktu, przeciwnie jest potrzebne działanie niskich temperatur. Ser za taką technologią wychodzi delikatnym i czymś przypomina krem-ser.
Dla przygotowania lepiej brać kefir maksymalnej zawartości tłuszczu, który da na wyjściu najbardziej smaczny ser. Kupcie wyrób mleczarski w tekturowym pudełku (tak najwygodniej) i odprawcie go do zamrażalnika do pełnego zastygania zawartości. Kiedy kefir przekształci się na bryłę lodu należy rozkroić karton i ułożyć bryłę na pokryty merlą durszlak. Zostawcie kefir rozmrażać się. Podczas rozmrażania nadmiary serwatki będą ściekały na dół (ich można zachować dla przygotowania pieczywa), a kefir będzie zbierał się gęstą gomółką na merli. Zazwyczaj produkt jest gotowy po 12 godzinach.
Przepis sera z kefiru w domowych warunkach
Jeszcze jeden przepis sera jest podobny do technologii przygotowania sera z kefiru. Podczas nagrzewania z kwasem białko z wyrobów mleczarskich zwija się, oddzielając się od serwatki. Wszystko co zostaje w wyniku zdjąć gotowy ser z powierzchni. Kosztem obecności przyrodniczego kwasu w kefirze, dodania cytrynowego soku, czy octu nie jest wcale potrzebne.
Przelejcie kefir do emaliowanego naczynia i postawcie na ogień. Wygodnie mieć pod ręką kulinarny termometr, za pomocą którego można łatwo śledzić moment, do którego będzie zwijał się ser (to blisko 60-70 stopni). Powyżej nagrzewać kefir nie należy, inaczej ser wyjdzie szorstkim i będzie chroboczeć na zębach. Kiedy skrzepy oddzielą się od serwatki, tłumaczcie ich do zasłanego merlą durszlaka i zostawcie ściekać na godzinę. Przygotowanie sera z kefiru w domowych warunkach skończone, dalej można zmieszać go z solą i natką, podać z konfiturą i śmietaną, czy wykorzystać w jakości bazy dla ulubionych przepisów.
Jak przygotować ser z kefiru w domowych warunkach?
Podstawą tego przepisu wystąpi mieszanka mleka, śmietanki i kefiru. Kefir w tym wypadku będzie pomagał mlecznemu białku zwijać się, a mleko zrobi końcowy produkt delikatniejszym, tłustym i da przyjemny śmietankowy smak.
Z doprowadzonej niżej objętości produktów wyjdzie dużo sera, lecz możecie wahać się proporcji, zmniejszając, czy zwiększając końcową ilość.
Składniki:
- mleko – 3,7 l;
- kefir – 900 ml;
- śmietanka – 575 ml.
Przygotowanie
Przed tym, jak zrobić ser z kefiru w domowych warunkach, pokrójcie durszlak czterema warstwami merli. W głębokie emaliowane naczynie nalejcie wszystkie wyroby mleczarskie ze spisu. Rozmieśćcie naczynie na średnim ogniu i nagrzewajcie mieszając w ciągu 10 minut. Dalej mieszanie wstrzymacie, a temperaturę mlecznej mieszanki udowodnijcie do 80-90 stopni. Zdejmijcie pojemność z ognia i zostawcie pod przykrywką na godzinę. Ćwierć gęstej mlecznej masy odrzućcie na durszlak, połączcie jego kraje, zawiążcie i zostawcie woreczek w uwieszonym stanie. Analogiczną procedurę powtórzycie i z porcjami masy, co pozostała. Zostawcie serwatkę ściekać do dowolnej pojemności na 2-3 godziny, zależnie od pożądanej spoistości i suchości końcowego produktu.