Serowe lody – bardzo oryginalny przepis

serowe lody

Oryginalny sposób smacznie pokonać letni upał – przygotować serowe lody. Technologia przygotowania praktycznie nie różni się od klasycznej i tylko jeden z etapów włącza dodanie kluczowego składnika – twardego sera.

Serowe lody – przepis

W podstawie tego przepisu leży nie jeden, a od razu dwa różne rodzaje serów. Pierwszy klasyczny krem-ser, odpowiada za konsystencję i śmietankowy smak, a drugi cheddar – za dziwny niezwykły aromat i lekką ostrość.

Składniki:

  • śmietanka – 610 ml;
  • mleko – 355 ml;
  • cukier – 210 g;
  • żółtka – 4 szt.;
  • krem-ser – 185 g;
  • tarty twardy ser – 85 g.

Przygotowanie

W patelni połączycie śmietankę z mlekiem i z krem-serem. Wsypcie cukier i doczekajcie się rozpuszczenia wszystkich kryształów, mieszając śmietankową mieszankę nad malutkim ogniem, udowadniając ją praktycznie do wrzenia.

Zbijcie żółtka i zacznijcie stopniowo wlewać do nich szklankę gorącej śmietankowej mieszanki przy stałym mieszaniu. Przelejcie gotową masę do innej śmietanki, przywróćcie wszystko na ogień i gotujcie dopóki podstawa lodów nie zgęstnieje. Oziębcie masę, przelejcie do formy do lodów i dodajcie tarty ser. Przedłużajcie przygotowanie wzorując się wskazaniem w instrukcji do urządzenia. Serowe lody w domowych warunkach muszą w całości zastygnąć w zamrażalniku przed użytkiem.

Przepis serowych lodów w domowych warunkach

W odróżnieniu od poprzedniego przepisu, mrożone przygotowane tą technologią ma jednorodną konsystencję, ponieważ ser dodaje się bezpośrednio podczas gotowania.

Składniki:

  • mleko – 375 ml;
  • żółtka – 6 szt.;
  • cukier – 125 g;
  • ser – 235 g.

Przygotowanie

Przed tym, jak przygotować serowe lody w domowych warunkach, podgrzejcie mleko, rozwiedźcie w nim cukier, czekając pełnego rozpuszczenia kryształów. Kiedy mleczna podstawa podgrzeje się i prawie dojdzie do wrzenia, wylejcie w przybliżeniu połowę od całej ilości do zbitych żółtek, przy czym bez ustanku wszystko mieszając.

Przelejcie mleko z żółtkami do mleka na płycie i ugotujecie, czekając kiedy masa zacznie stawać się gęstą. Wsypcie tarty ser i dajcie mu w całości roztopić się. Wycedźcie mieszankę przez sito i przelejcie do formy do lodów. Przygotowujcie wzorując się instrukcją.

Po zakończeniu przygotowania w formie do lodów, tłumaczcie wszystko do czystego kontenera i strzeżcie w zamrażalniku.

 
Powiązane artykuły:
Suszone pomidory w domowych warunkach
Takie niezwykłe robienie zapasów koniecznie przyda się w stworzeniu rozmaitych potraw, smak których można będzie z lekkością przekształcić. Spróbujcie zrobić suszone pomidiory po opisanych przepisach i przekonacie się, na ile to jest łatwo.
Pasta pistacjowa – nowe ciekawe przepisy
Wśród innych orzechowych past, pistacje wątpliwe czy różnią się największą popularnością. Jednak ona to nierzadki gość w przepisach wschodnich słodyczy i sosów. Jej zadziwiająco nasycony orzechowy smak złoży przepiękną kompanię toastu z filiżanką kawy.
Omułki – przepis przygotowania
Spróbujcie zdziwić gości prawdziwym delikatesem i przygotujcie omułki jakimś ciekawym sposobem. Kilka idei stworzenia dziwnego poczęstunku są opisane dalej. Podpowiemy jak zapiec, ugotować, czy oryginalnie posmażyć.
Arbuzowa konfitura z miąższu – przepis
Jeśli macie dużo arbuzów, a słone czy moczone robienie zapasów nie lubicie, opowiemy jak gotować arbuzową konfiturę z miąższu. Proces ten, zwyczajnie nie prosty jest, lecz znając niektórą chytrość, u was dokładnie wszystko wyjdzie idealnie.
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty