Serowe lody – bardzo oryginalny przepis

Oryginalny sposób smacznie pokonać letni upał – przygotować serowe lody. Technologia przygotowania praktycznie nie różni się od klasycznej i tylko jeden z etapów włącza dodanie kluczowego składnika – twardego sera.
Serowe lody – przepis
W podstawie tego przepisu leży nie jeden, a od razu dwa różne rodzaje serów. Pierwszy klasyczny krem-ser, odpowiada za konsystencję i śmietankowy smak, a drugi cheddar – za dziwny niezwykły aromat i lekką ostrość.
Składniki:
- śmietanka – 610 ml;
- mleko – 355 ml;
- cukier – 210 g;
- żółtka – 4 szt.;
- krem-ser – 185 g;
- tarty twardy ser – 85 g.
Przygotowanie
W patelni połączycie śmietankę z mlekiem i z krem-serem. Wsypcie cukier i doczekajcie się rozpuszczenia wszystkich kryształów, mieszając śmietankową mieszankę nad malutkim ogniem, udowadniając ją praktycznie do wrzenia.
Zbijcie żółtka i zacznijcie stopniowo wlewać do nich szklankę gorącej śmietankowej mieszanki przy stałym mieszaniu. Przelejcie gotową masę do innej śmietanki, przywróćcie wszystko na ogień i gotujcie dopóki podstawa lodów nie zgęstnieje. Oziębcie masę, przelejcie do formy do lodów i dodajcie tarty ser. Przedłużajcie przygotowanie wzorując się wskazaniem w instrukcji do urządzenia. Serowe lody w domowych warunkach muszą w całości zastygnąć w zamrażalniku przed użytkiem.
Przepis serowych lodów w domowych warunkach
W odróżnieniu od poprzedniego przepisu, mrożone przygotowane tą technologią ma jednorodną konsystencję, ponieważ ser dodaje się bezpośrednio podczas gotowania.
Składniki:
- mleko – 375 ml;
- żółtka – 6 szt.;
- cukier – 125 g;
- ser – 235 g.
Przygotowanie
Przed tym, jak przygotować serowe lody w domowych warunkach, podgrzejcie mleko, rozwiedźcie w nim cukier, czekając pełnego rozpuszczenia kryształów. Kiedy mleczna podstawa podgrzeje się i prawie dojdzie do wrzenia, wylejcie w przybliżeniu połowę od całej ilości do zbitych żółtek, przy czym bez ustanku wszystko mieszając.
Przelejcie mleko z żółtkami do mleka na płycie i ugotujecie, czekając kiedy masa zacznie stawać się gęstą. Wsypcie tarty ser i dajcie mu w całości roztopić się. Wycedźcie mieszankę przez sito i przelejcie do formy do lodów. Przygotowujcie wzorując się instrukcją.
Po zakończeniu przygotowania w formie do lodów, tłumaczcie wszystko do czystego kontenera i strzeżcie w zamrażalniku.