Słodki omlet, czyli smaczne i pożyteczne śniadanie dla dziecka
Żeby otrzymać przekonywający ładunek energii na cały dzień proponujemy na śniadanie przygotować, smaczny, sytny i pożyteczny słodki omlet. On różni się od zwyczajnego omletu obecnością cukru, który łatwo może być zastąpiony innymi słodkimi komponentami, czy dokładkami z owoców, bądź to jabłka, grusze, banany. Stworzenie szczególnego pikantnego i niezwykłego smaku potrawy można dosięgnąć dodawszy do niego wanilię, cynamon czy inne aromatyczne przyprawy. Nieprawdopodobnie smacznym i bardzo sytnym wychodzi słodki twarogowy omlet, do którego za pragnieniem można pokłaść dowolne owoce, rodzynki, rozdrobnioną suszoną morelę, czy orzechy.
Niżej rozpatrzymy jak szybko i poprawnie przygotować smaczny i słodki omlet.
Słodki omlet z jabłkami
Składniki:
- jajka – 5 szt.;
- jabłka – 3 szt.;
- śmietana – 100 ml;
- mąka – 1 st. łyżka;
- cukier – 3 st. łyżki;
- cukier puder – według smaku;
- masło – 50 g;
- cynamon – za pragnieniem;
- sól – szczypta.
Przygotowanie
Na patelnię z roztopionym masłem wykładamy przemyte, wysuszone, oczyszczone od wewnętrznej rdzeni i za pragnieniem od skórki, pokrojone kawałkami jabłka i przypuszczamy ich w ciągu pięciu minut, okresowo mieszając. Można dodać do nich trochę cynamonu dla aromatu. Jajka, cukier, sól i mąkę mieszamy mikserem, czy widełkami do jednorodnego stanu, dodajemy śmietanę, trochę zbijamy i wylewamy na jabłka, które już są ugotowane. Wypiekamy pod przykrywką na dosyć powolnym ogniu do gotowości.
Podajemy słodki omlet z jabłkami, przyprószywszy cukrem pudrem.
Słodki omlet z serem i bananem
Składniki:
- jajka – 4 szt.;
- mleko – 400 ml;
- ser – 200 g;
- banany duże – 2 szt.;
- cukier – 60 g;
- wanilia;
- sól.
Przygotowanie
Jajka mieszamy z cukrem i niewielką szczyptą soli do jednorodności, dodajemy mleko, za potrzebą przetarty przez sito ser, wanilię i z lekka zbijamy do jednorodnego stanu. Wprowadzamy pokrojone kostkami zawczasu oczyszczone banany i mieszamy. Wylewamy otrzymaną masę do silikonu ,czy ze specjalnym pokryciem formę i wypiekamy w nagrzanym do 200 stopni piecyku w przybliżeniu w ciągu trzydziestu minut.
Podajemy smaczny słodki omlet z serem i bananami, pokroiwszy jego na porcje i ubrawszy kawałeczkami banana.
Analogicznym trybem można przygotować słodki omlet, zamieniwszy banany truskawką, maliną, czy innymi jagodami. Wyjdzie też nie mniej smacznie.