Słodki truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba

truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba

Nie zważając na swoją nazwę, w wypiekaczu do chleba można przygotowywać nie tylko chleb. Proponujemy skorzystać z naszych przepisów i przygotować niezwykle smaczny i prosty truskawkowy dżem. Kierując się radami z przepisów niżej, również potraficie przygotować truskawkową konfiturę, czy konfiturę z dowolnych innych jagód.

Truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • truskawka – 1 kg;
  • cukier – 400 g;
  • kwasek cytrynowy – 10 g.

Przygotowanie

Najpierw rzetelnie przemyjcie truskawkę pod bieżącą wodą. Zdejmijcie z niej ogonki i pokrójcie jagody na cząstki. Duże – na cztery części, a mniejsze na dwie. Ulokujcie wszystkie składniki do pieca i porządnie mieszajcie je. Włączcie piec do reżimu "Dżem" na 80 minut.

Jeśli wasz dżem z truskawki w wypiekaczu do chleba wyszedł wodnistym, można dodać do niego specjalny proszek na żelatynowej podstawie. Taki proszek przekształci sok jagód na galaretę i dżem nabędzie potrzebną konsystencję. Żelatynowy proszek dziś sprzedaje się w dowolnym supermarkecie.

Jagodowo-truskawkowy dżem w wypiekaczu do chleba

Składniki:

  • truskawka – 600 g;
  • porzeczka czerwona – 300 g;
  • porzeczka czarna – 200 g;
  • malina – 350 g;
  • agrest – 250 g;
  • cukier – 840 g;
  • kwasek cytrynowy – 20 g.

Przygotowanie

Najpierw może okazać się, że to bluźnierstwo nad jagodami – mieszać je w ten sposób. Lecz uwierzcie, nie pożałujecie, jeśli przygotujecie ten wariant dżemu. Teraz kiedy wiecie, jak zrobić dżem w wypiekaczu do chleba, spróbować nowy przepis nie złoży trudności.

Wszystkie jagody znowu należy przemyć. Truskawkę oczyśćcie od ogonków i pokrójcie, agrest oczyścicie od szorstkości, borówkę oddzielicie od gałęzi. Zmieszajcie wszystkie jagody i zasypcie je cukrem z kwaskiem. Ponieważ objętość tej porcji dżemu jest większa aniżeli w poprzednim przepisie, przygotowywać jego zdarzy się w ciągu 2-2,5 godzin.

Taki dżem idealnie podejdzie dla toastów na śniadanie. Jego można wykorzystać w pieczywie i w jakości ozdoby dla deserów. Jest uważane za tradycyjny wariant użytku takiego dżemu zwyczajne picie herbaty. Znając jak przygotować dżem w wypiekaczu do chleba, jesteście zabezpieczone przepisem uniwersalnego poczęstunku, który może grać rolę samodzielnego deseru i dokładki do pieczywa, czy tortu.

Niskokaloryczny dżem

Składniki:

  • wiśnia, czy truskawka – 500 g;
  • glukoza – 100 ml.

Przygotowanie

Dżem w wypiekaczu do chleba, przepis którego teraz opowiemy, różni się od swoich poprzedników tym, że w nim mieści się dwa razy mniej kalorii, chociaż ilość cukru zostaje jednakową. To oznacza, że taka potrawa jest pozwolona wszystkim łakomczuchom, którzy chcą zostawać wiernymidżem w wypiekaczu do chleba swoim dietom, lecz przy tym chcą rozpieszczać się smacznym śniadaniem, czy lunchem.

Najpierw oddzielicie przemytą wiśnię od kostki i ogonków. Ponieważ wiśnia samodzielnie ma kwaskowaty smak, to w użyciu kwasku cytrynowego w tym przepisie nie ma konieczności. Jeśli w zamian wiśniowego przygotowujecie truskawkowy dżem, kwasek lepiej dodać.

Rzetelnie mieszajcie płody z glukozą i ulokujcie je w wypiekaczu do chleba. Wstawcie reżim "Dżem" i przygotowujcie smakołyki w ciągu 75 minut. Kierując się tym schematem potraficie przygotować smaczny, domowy dżem z dowolnej jagody, czy owocu. Nie bójcie się eksperymentować, zepsuć produkty w tym wypadku jest po prostu niemożliwie. Smacznego!

 
Powiązane artykuły:
Keks w wypiekaczu do chleba – prosty przepis
Poprawnie wyrobić ciasto i wypiec keks - zadanie nie z prostych, nawet dla kuchmistrzy z doświadczeniem. W celu ulżyć życie, proponujemy wypiec keks za pomocą wypiekacza, który prosto i stosunkowo szybko zrobi pracę za was.
Musztardowy chleb w wypiekaczu do chleba
Musztardowy chleb zawsze znajdzie swoje miejsce na stole, wśród innych potraw. Aromatny i złocisty, ten chleb to doskonała zamiana zwykłym batonom, a jego smak doda pikanterii dowolnej zakąsce.
Żytni chleb w wypiekaczu do chleba
Żytni chleb – jeden z niewielu pożytecznych przedstawicieli piekarniczych wyrobów, który ma szczelny i bardzo aromatyczny miąższ i z lekka kwaskowaty posmak. Na żytnim chlebie można przygotować domowy kwas, czy używać go samodzielnie.
Bardzo smaczny ziemniaczany chleb w wypiekaczu do chleba
Jeśli macie wypiekacz do chleba i lubicie przygotowywać w nim różny chleb nie zatrzymując się na jednym przepisie, to ten artykuł jest dla was. W nim dokładnie opiszemy sposób przygotowania ziemniaczanego chleba. Wam na pewno spodoba się!
 
 
Błąd w tekście? Zaznacz go i kliknij: Ctrl + Enter Systema Orphus© Orphus
Oferty pracy | Kontakty